April 23, 2009

Πολιτική, μάζες και μποζόνιο Higgs

Ας βρεθούμε νοερά στη μεγάλη αίθουσα της γνωστής Έκθεσης Θεσσαλονίκης πριν από την επίσημη τελετή έναρξης, όπου βρίσκονται όρθιοι και ομοιόμορφα κατανεμημένοι στο χωρόχρονο πολιτικοί, αρκετοί ρασοφόροι, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές, κομματικά στελέχη,  δικηγόροι και άλλοι "άμεμπτοι" άνθρωποι, οι οποίοι μιλάνε ασταμάτητα με όσους γειτνιάζουν, κρατώντας με επιμέλεια το αλκοολούχο ποτό τους.

Ξαφνικά, εισβάλλει ο Πρωθυπουργός και διασχίζει την αίθουσα. Όσοι βρίσκονται στη τροχιά που διαγράφει ο υψηλός προσκεκλημένος, έλκονται "αυθόρμητα" και συσσωματώνονται γύρω του. Αυτός όμως καθώς συνεχίζει απτόητος την κίνησή του στο χωρόχρονο, προσελκύει άθελά (?) του όσους πλησιάζει, ενώ όσοι βρίσκονται στα απόνερά του, επιστρέφουν στην προγενέστερη ομοιόμορφη κατανομή τους πάνω στο απαστράπτον πάτωμα της αίθουσας.

Όμως κάτι παράξενο συμβαίνει. Ο πρωθυπουργός, λόγω του εσμού των ανθρώπων που συνεχώς βρίσκονται προσκολλημένοι πάνω του, αποκτά μεγαλύτερη μάζα από ότι συνήθως, και συνεπώς μεγαλύτερη ορμή για την σταθερή ταχύτητα της κίνησής του. Όσο κινείται είναι δύσκολο να σταματήσει, εφόσον όμως σταματήσει είναι εξίσου δύσκολο να αποκαταστήσει την προηγούμενη κίνησή του, επειδή ενεργοποιείται ο προαναφερθείς μηχανισμός συσσωμάτωσης.

Αν φανταστούμε ότι τα παραπάνω συμβαίνουν σε 4 ή περισσότερες διαστάσεις μαζί με τις περιπλοκές της κβαντομηχανικής και της σχετικότητας, τότε έχουμε τον περίφημο μηχανισμό Higgs. Ενδεχομένως να μπορεί να τον κατανοήσει ακόμα και η γιαγιά μου, η οποία φυσικά δεν έχει ιδέα απο ενδιάμεσα διανυσματικά μποζόνια. Αρκεί να της εξηγηθεί το προηγουμενο παράδειγμα.

Χονδρικά, και σύμφωνα με την τρέχουσα αντίληψη στη Φυσική, η μάζα είναι μια ιδιότητα ενεργειακών μικρορευμάτων (υποατομικών σωματιδίων), που τους προσδίδεται από ένα πεδίο που παραμορφώνεται τοπικά, όταν τα μικρορεύματα διέρχονται μέσα από αυτό. Αυτή η παραμόρφωση, δηλαδή η συσσωμάτωση του πεδίου γύρω από το ενεργειακό μικρορεύμα, δημιουργεί την μάζα του σωματιδίου !

Τώρα, ας επιστρέψουμε στην προαναφερθείσα ομοιόμορφα γεμάτη αίθουσα, αλλά χωρίς τον Πρωθυπουργό. Αίφνης, μία φήμη για επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό αιωρείται στο χώρο. Όσοι βρίσκονται κοντά στη πόρτα την ακούνε πρώτοι και στριμώχνονται τοπικά, πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλο για να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες. Ακολούθως, γυρίζουν και στρέφονται προς τους εγγύτερους γείτονές τους, οι οποίοι με τη σειρά τους θέλουν να μάθουν και αυτοί λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί ένα κύμα πύκνωσης που θα διασχίσει την αίθουσα.

Αφού λοιπόν η πληροφορία μεταφέρεται από συσσωματώσεις ανθρώπων, και με δεδομένο ότι ο ίδιος μηχανισμός έδωσε επιπλέον μάζα στον Πρωθυπουργό, είναι προφανές ότι και οι φήμη-φέρουσες πυκνώσεις αποκτούν κι΄αυτές μάζα! Με άλλα λόγια, έχει προβλεφθεί θεωρητικά η ύπαρξη του μποζονίου Higgs, το οποίο είναι το σωματίδιο φορέας του πεδίου Higgs.

Εμάς όμως τι μας νοιάζουν όλα αυτά”, μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος. Μας ενδιαφέρουν, επειδή το πεδίο Higgs ίσως είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο στο Σύμπαν, και η δημιουργία της ύλης που ξέρουμε ενδεχομένως να οφείλεται σε αυτόν τον μηχανισμό! Σύντομα ο LHC, ο νέος επιταχυντής στο CERN, ίσως επιβεβαιώσει τα υπέροχα αυτά αποτελέσματα της θεωρητικής φυσικής και των μαθηματικών.

ΥΓ: Ακολουθεί μία όμορφη ημίωρη εκλαϊκευμένη διάλεξη για το περίφημο σωματίδιο Higgs.


10 comments:

Anonymous said...

Φίλε καλησπέρα σου
Διάβασα το σχόλιό σου στον Απόστολο(μπλοκ)για το νεο forum.Οντως είναι πολύ καλό και για αυτό το λόγο το καπιταλ εξήγγειλε νέα "κ'ολπα".
Ενας παραπάνω λόγος είναι και το γεγονός ότι πλέον σχηματίζονται μικρές παρέες στα διάφορα μπλόκ,που εύχομαι να προχωρησουν και σε γνωριμίες κατ'ιδίαν.

Καλό σου σ/κ

negentropist said...

Φίλε Πέτρο καλησπέρα

Συμφωνώ και επαυξάνω σε όλα !

Καλό σ/κ και σε εσένα ...

Anonymous said...

Σπουδές φυσικού;;
Αν ναι έχω το γιό μου που έχει "τρέλλα" ο οποίος δίνει φέτος εισαγωγικές
Ευχαριστώ

petsas said...

Λοιπόν... μιας και το κατέχεις καλά το πεδίο και τα κύματα πύκνωσης-αραίωσης δεν μου ρίχνεις και μια καλή πρόβλεψη πύκνωσης ανοδικών επιπέδων στο Χρηματιστήριο?
Χεχε... Πλάκα κάνω. Πάντως μπαμ κάνεις Φυσικέ. Από τα links γενικώς που παραθέτεις. Πάντως εγώ θα ευχηθώ "Χριστός Ανέστη" (αν και λίγο ετεροχρονισμένα) χωρίς να θέλω να προσβάλλω τα ιδεώδη. Απλά δέξου το σαν μια απλή ευχή. Δεν έχω καμία απαίτηση για απάντηση. Αλλωστε κατα καιρούς έχω δεχθεί πολλές και διαφορετικές όπως "Μπορεί!", "Λες?", "Μαγκιά του"....
Φιλικά (αν και περνώ αραιά από τα μέρη σου).
Aφιερωμένο 1 μηνυματάκι:

Isn't it interesting that the same people who laugh at science fiction
listen to weather forecasts and economists?

negentropist said...

Φίλε Πέτρο

Η Φυσική και τα Μαθηματικά είναι τα διαχρονικά χόμπυ μου.

Είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός. Στα μεταπτυχιακά μου στην Αγγλία εξειδικεύτηκα πρώτα σε θέματα διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων απο πυρηνικά εργοστάσια και αργότερα σε θέματα ασφάλειας πυρηνικών αντιδραστήρων (υπερθέρμανση πυρήνα μετά απο ατύχημα απώλειας ψυκτικού).

Δούλεψα σε αυτό το αντικείμενο σε Αγγλία και Σκωτία πριν επιστρέψω μόνιμα στην Ελλάδα.

Με δεδομένο οτι ο γιός σου έχει "τρέλλα" με τη Φυσική (υποθέτω και με τα Μαθηματικά), θεωρώ οτι η επιτυχία του είναι κάτι παραπάνω απο σίγουρη. Θα βρει τον δρόμο του.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εισαγωγικές του εξετάσεις. Επίσης να έχει υγεία και να είναι τυχερός στη ζωή του...



Φίλε petsas

Ευχαριστώ ΠΟΛΥ για τις παραδοσιακές ευχές σου (τις εκτιμώ ιδιαίτερα) και αντεύχομαι "Χρόνια Πολλά" και οτι επιθυμείς.

Όσο αφορά το Χρηματιστήριο μακάρι να μπορούσα να κάνω επαρκή πρόβλεψη. Όπως ξέρεις εδώ παίζουμε με τις πιθανότητες. Όμως με το γενικότερο κλίμα της ύφεσης που επικρατεί, έχω την αίσθηση οτι το τέλος της προσωρινής ανοδικής ευφορίας ίσως είναι κοντά. Φυσικά κανείς δεν ξέρει.

Να'σαι καλά...


ΥΓ: Η πιο ... χιουμοριστική απάντηση που έχω δώσει στο "Χριστός Ανέστη" νομίζω οτι είναι η εξής : " Θα σε γελάσω ".

δήμητρα♥♥♥q said...

Ωραίο ποστ! Πάντως άμα θες και φράγκα, ξεκίνα να ερευνάς τον τρόπο μείωσης μάζας ευτραφούς κυρίας 150 κιλών με βάση τον μηχανισμό Higgs! Όταν το καταφέρεις, κατοχυρώνεις την πατέντα και πουλάς σε μεγάλα κέντρα αδυνατίσματος ή ανοίγεις δικό σου!
Εγγυημένη επιτυχία!

(Ελπίζω να μη θυμώσεις με το ελαφρύ πνεύμα, αλλά έχω ενθουσιαστεί με το παράδειγμα του πρωθυπουργού και την εξήγηση μέσω αυτού του άνωθεν μηχανισμού)

negentropist said...

Μα ... παραβίασα ανοιχτές πόρτες melv@ki :)

Ήξερα εκ των προτέρων ότι σαν φυσικός θα το εκτιμούσες ...

Νά'σαι καλά !

:)

δήμητρα♥♥♥q said...

Φτιάχνω καινούρια ανάρτηση και θέλω να παραθέσω ένα λινκ που να οδηγεί σε αυτή την ανάρτηση. Ελπίζω να μη σε πειράζει.
Περιμένω απάντηση!
Καλημέρα!

(melv@ki, άλλαξα νικ!)

negentropist said...

Πιό σουρεαλιστικό το καινούργιο σου nick , Φυσικένια!

(Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ένα "τ" να χαλάσει όλη τη μαγεία ... αλλά δε πειράζει, ζωή χωρίς ρίσκο είναι άνοστη !)

Feel free to do anything you want... Κάνε όσες παραπομπές θες, όποτε θες, σε ότι θες :)

Xαίρομαι που σου άρεσε η συγκεκριμένη ανάρτηση.

Pino D'Angiò - MA QUALE IDEA !

Kαλησπέρα !

:)

δήμητρα♥♥♥q said...

Χμμμ... δεν πρόκειται για ανάρτηση φυσικής, στο δικό μου μπλοκ έχω αποφασίσει να αποτοξινώνομαι. Παρόλ' αυτά βλέπεις έχω διαποτιστεί πλέον διαστροφικά με τα γνωστικά σχήματα της φυσικής και μου είναι αδύνατο να ξεφύγω...
Δε μ' αρέσουν οι κλοπές κι επειδή σε μια μόνο σειρούλα χρησιμοποιώ το μποζόνιο Higgs ως λογοπαίγνιο τρόπον τινά, και γνωρίζοντας ότι η βασική ιδέα ανήκει σε σένα, αισθάνομαι υποχρεωμένη να σου αποδώσω τα συγγραφικά δικαιώματα!
Καλό απόγευμα και καλό Σ/Κ!