September 1, 2009

Οικονομικές ... αστοχίες



















Τα Οικονομικά δεν είναι επιστήμη με την πραγματική έννοια του όρου. Είναι απλά ένα τεχνούργημα της ανθρώπινης επινοητικότητας, που οδηγεί σε συμφωνίες μεταξύ "παικτών" παιγνίων στα πλαίσια μιας αποδεκτής κοινωνικής τεχνολογίας.

Είναι προφανές ότι στα οικονομικά παίγνια απουσιάζει κάποια υποκείμενη φυσική πραγματικότητα, εκτός απο εκείνη που αφορά τους "παίκτες". Οι οικονομικές ιδιότητες και οι κανόνες καθορίζονται και οριοθετούνται  απο τις ευμετάβλητες διαθέσεις των  "παικτών". Επειδή λοιπόν τα οικονομικά μοντέλα δεν είναι εγγενώς συνδεδεμένα με τις βιολογικές και φυσικές πραγματικότητες, αστοχούν αυθαίρετα όταν αλλάζει η ανθρώπινη κοσμοθεώρηση.

Κατά κανόνα τα Οικονομικά εδράζονται σε συστήματα ανθρώπινων πεποιθήσεων.  Συνεπώς, όταν οι "φυσικές" και οι "οικονομικές" οριακές συνθήκες γίνονται περιοριστικές, τότε τα Οικονομικά είναι άνευ σημασίας. Το παίγνιο δυστυχώς ... τελειώνει.

















Σύνδεσμος για  απευθείας (online) διάβασμα του "κλασσικού" έργου: Τheory of Games and Economic Behaviour, των  John von Neumann  και Oskar Morgenstern

2 comments:

5t3li05 said...

Καλησπέρα και καλό μήνα,
Τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι με το χα
έχω καταλάβει ότι πρώτα με τραβάει σε αυτό το παιχνίδι και μετά έρχεται το κέρδος.

negentropist said...

Εξαρτάται για τι παίκτες μιλάμε και σε ποιό παίγνιο συμμετέχουν.

Δυστυχώς, η "οικονομική συμπεριφορά" βασίζεται στις ανθρώπινες πεποιθήσεις και γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί να μοντελοποιηθεί επαρκώς.

Ένα απο τα πολλά παραδείγματα, αφορά την τρανταχτή χρεοκοπία της LTCM, που συνίδρυσε ο νομπελίστας Myron Samuel Scholes. Σημειωτέον ότι έλαβε το βραβείο Νόμπελ για το μοντέλο Black-Scholes, το οποίο υπολόγιζε τις τιμές των παραγώγων. Φυσικά το μοντέλο δεν απέτρεψε την χρεοκοπία της LTCM, όταν οι οριακές συνθήκες έγιναν περιοριστικές, λόγω σοβαρών οικονομικών κρίσεων(Ασιατική το 1997 και Ρωσική το 1998)

http://en.wikipedia.org/wiki/Myron_Scholes#Investment_activity

ΥΓ: Στην LTCM συμετείχε και δεύτερος νομπελίστας, ο Robert C. Merton :)