September 6, 2009

Διανoουμενίστικος σνομπισμός


















Όπως υπάρχει μεγάλο ποσοστό ακαλλιέργητων επιστημόνων με φυσικομαθηματικές και πολυτεχνικές  σπουδές, έτσι υπάρχει και μία μεγάλη τάξη  "διανοούμενων" των Θεωρητικών και Κοινωνικών σπουδών που είναι εντελώς αγράμματοι όσον αφορά τα Μαθηματικά και τις Θετικές Επιστήμες. Καλός είναι ο Αισχύλος, αλλά ίσως θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία μας και ιδέες που θα μας βοηθούσαν να καταλάβουμε τα θεμέλια της φύσης του σύμπαντος.

Αν και μερικοί ατυχώς θεωρούν την κλασσική μόρφωση ως βασική  προϋπόθεση για τον μετέπειτα εγκιβωτισμό κάποιου στη χορεία των "διανοουμένων", υπάρχουν και άλλες μορφές εκπαίδευσης, οι οποίες, καθώς προχωράμε ορμητικά στον 21ο αιώνα, ίσως να είναι καταλληλότερες για τους διανοούμενους του μέλλοντος.

Οι προκαταλήψεις πολλών που δεν έχουν "Θετική" μόρφωση είναι παροιμοιώδεις. Είναι  γνωστές  αρκετές ιστορίες και ανέκδοτα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο οι αμύητοι στα επιστημονικά ζητήματα προστατεύουν την άγνοιά τους, συνήθως υποτιμώντας χαριτωμένα με ένα προσποιητό κοσμοπολίτικο ύφος όλα όσα δεν καταλαβαίνουν, διασκεδάζοντας μάλιστα με την γνωστική τους ένδεια και ανεπάρκεια.

Με έκπληξή μου έχω δει γνωστό γλοιώδη δημοσιογράφο "τηλεαστέρα" να καυχιέται  για την απόλυτη ανικανότητά του στα Μαθηματικά ! Προφανώς είναι ευκολότερο να αστειεύεται κανείς με πράγματα που τον δυσκολεύουν, παρά να έχει την τιμιότητα να τα αντιμετωπίσει.

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι  εξαιρέσεις. Πού και πού γίνονται best sellers εκλαϊκευμένα επιστημονικά βιβλία, όπως πχ το πασίγνωστο "A Brief History of Time" του  Stephen Hawking. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, o χρόνος ανάγνωσης των 256 σελίδων του βιβλίου δεν ξεπερνά την μισή ημέρα και μάλιστα δεν απαιτούνται περισσότερες απο 1000 θερμίδες για την ... κατανόηση του περιεχομένου του.

Ποιό είναι το όφελος απο την μελέτη τέτοιων εκλαϊκευμένων  επιστημονικών πονημάτων; Μα φυσικά η αύξηση της ποσότητας της εύτακτης πληροφορίας στον εγκέφαλό μας. Ούτως ή άλλως,  η παρελκόμενη επίπτωση της απειροελάχιστης  αύξησης της συνολικής συμπαντικής εντροπίας, δεν θα πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα.



ΥΓ:  5 υπέροχα μικρά video με τον ανεπανάληπτο Richard Feynman

Ωδή σε ένα λουλούδι
Koινωνικές Επιστήμες
Ασέβεια στις "αυθεντίες"
Κανόνες Σκακιού και Φυσική
Αμφιβολία, Αβεβαιότητα και Θρησκείες












Η ευχαρίστηση του να ανακαλύπτεις πράγματα ...

4 comments:

δήμητρα♥♥♥q said...

Πολύ ενδιαφέρον ποστ, όπως και όλα όσα έχω διαβάσει εδώ.
Συμφωνώ με όσα γράφεις.
Και βέβαια, ως σπουδαστής περί τα φυσικά, να πω πως κι εμείς οι των θετικών επιστημών δεν πάμε πίσω σε σνομπισμό σε ό,τι αφορά στην κλασική παιδεία και τις κοινωνικές επιστήμες.
Δυστυχώς έχω πολλούς συναδέλφους που έχουν παραξενευτεί έως και κοροϊδέψει μια φράση που συνηθίζω να λέω πως είμαι μία φυσικός που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι φιλόλογος.
Βέβαια γράφεις κι εσύ στην αρχή για ακαλλιέργητους επιστήμονες. Απλά σπεύδω να συμφωνήσω και να τονίσω και αυτή την πλευρά.
Καλό απόγευμα!

negentropist said...

Kαλό απόγευμα Δήμητρα, με ορισμένες

Αναδυόμενες Σκέψεις

:)

Ολοκληρωμένη Συνάρτηση said...

Πόσο θα ήθελα να είχα δίπλα μου έναν άνθρωπο που να μπορεί να μου μιλά ώρες ατέλειωτες για τη γοητεία των αριθμών δεν περιγράφεται!

negentropist said...

Η γοητεία των μαθηματικών ιδεών και ειδικότερα των αριθμών είναι ακατανίκητη, επειδή τα μαθηματικά "αντικείμενα" ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΡΙΝ από τον άνθρωπο, σε δυνητική άχρονη ύπαρξη, έτσι ώστε κατ' ανάγκη να αποκαλύπτονται ακριβώς στη μορφή που τα αντιλαμβανόμαστε σήμερα, άσχετα απο τον χρόνο ή τον χώρο που κάποιο νοήμον ον επέλεξε να τα πρωτοψηλαφίσει !

Προφανώς αδυνατώ να κρύψω ότι είμαι ένας αμετανόητος Πλατωνιστής, που φυσικά ασπάζεται τον παρακάτω αφορισμό του περίφημου G.H. Hardy :

"Τον Αρχιμήδη θα τον θυμούνται όταν ο Αισχύλος ξεχαστεί, επειδή οι γλώσσες πεθαίνουν, αλλά οι μαθηματικές ιδέες όχι. Η ‘αθανασία’ μπορεί να είναι ανόητη λέξη, αλλά πιθανότατα ο μαθηματικός έχει την καλύτερη ευκαιρία του οτιδήποτε μπορεί αυτή να σημαίνει."

Σε χαιρετώ με τα παρακάτω link, άγνωστη e-φίλη:

Θεώρημα Goodstein ή άθλος ?

H oμορφιά της ταυτότητας του Euler

Η Υπόθεση Riemann για .. φιλόλογους !

:)