September 24, 2009

Lucy in the Sky with Diamonds




Oι ιατρικές  επιστήμες έχουν να επιδείξουν μία μακρά παράδοση αυτοπειραματισμού. Π.χ., τo εμβόλιο του τύφου, ο καρδιακός καθετηριασμός, μέχρι και τα ηλεκτρόδια που εμφυτεύονται  στο νευρικό σύστημα καθιερώθηκαν επειδή βρέθηκαν επιστήμονες που αυτοστρατολογήθηκαν ως ινδικά χοιρίδια.

Ένα απο τα πλέον μνημειώδη παραδείγματα συνέβη στις 6 Απριλίου 1943, όταν ο Ελβετός χημικός Αlbert Hofman (1906 – 2008) κάνοντας έρευνα στα παράγωγα του λυσεργικού οξέος, τυχαία ανέπνευσε απο τις άκρες των δακτύλων του LSD-25. Τρείς μέρες αργότερα, με την θέλησή του κατάπιε 250 μg αυτής της χημικής ένωσης, την οποία συνέθεσε έχοντας χρησιμοποιήσει ένα μήκυτα της σίκαλης.

Στην αυτοβιογραφία του "LSD, My problem child", αναφέρει ότι  "... περιήλθα σε μία MH δυσάρεστη κατάσταση που χαρακτηριζόταν απο εξαιρετικά διεγερμένη φαντασία. Ήμουν  σε ένα ονειρικό καθεστώς, με τα μάτια κλειστά (επειδή το φώς της μέρας έλαμπε ενοχλητικά) και αισθάνθηκα μία αδιάκοπη ροή φανταστικών εικόνων και εξαιρετικών σχημάτων με έντονο καλειδοσκοπικό χρωματικό παιγνίδισμα. Μετά απο δύο ώρες  η κατάσταση αυτή ξεθώριασε..."

Οι λέξεις "... επιθυμία να γελάω συνεχώς ..." ήταν απο τις τελευταίες που έγραψε δυσανάγνωστα στο ημερολόγιό του εκείνη τη μέρα.  Λόγω της κατάστασής του αποφάσισε να φύγει νωρίτερα απο το εργαστήριό του στη Sandoz (τώρα Νovartis).

Στο ταξίδι επιστροφής στο σπίτι  δεν μπορούσε να διακρίνει αν εκινείτο το ποδήλατό του !  Αυτή η ημερομηνία της 19ης Απριλίου ονομάστηκε "ημέρα ποδηλάτου" απο τους θιασώτες του LSD.

Τελειώνω αυτή την ανάρτηση με μία προσωπική νότα. Πριν απο δυόμισυ περίπου 10ετίες, σε ένα απίστευτο ιδιωτικό πάρτυ  Άγγλων μεταπτυχιακών φοιτητών στο South Kensington του Λονδίνου, με πλησίασε ξαφνικά η θεά Αφροδίτη, ίσως επειδή ήμουν ο μοναδικός έλληνας εκεί. Της είπα ότι  έμοιαζε να έχει διακτινιστεί απο τον Όλυμπο, κι' ας  ήταν ξανθιά και Αγγλίδα.

Εκείνη χαμογέλασε και χωρίς πολλές περιστροφές, εμφάνισε ένα μικροσκοπικό πρασινωπό χάπι και μου πρότεινε να το μοιραστούμε. Μόλις διαπίστωσε τον έντονο δισταγμό μου, επανήλθε λέγοντας ότι και το 1/4  αρκεί. Προβληματίστηκα, γιατί γενικά δύσκολα λέει κανείς όχι στη βελτιωμένη προσφορά μιας ολύμπιας θεάς. Τι έκανα τελικά ?  Μα φυσικά ότι θα έκανες και συ, φίλε αναγνώστη του blog. To σωστό για την ...  περίσταση !

Λίγες μέρες μετά, είδα στο BBC μία συνέντευξη του  Pierre Trudeau, τότε Πρωθυπουργού του Καναδά, λίγο πριν τελειώσει η θητεία του. Ο Trudeau είναι ίσως ο μοναδικός πολιτικός που έχω ποτέ συμπαθήσει. Ένας αδιάκριτος δημοσιογράφος τον ρώτησε : "'Εχετε ποτέ καπνίσει μαριχουάνα?" H απάντηση ήταν χωρίς δισταγμό: "Ποτέ στον Καναδά !"


Ένα κλικ στις 3 εικόνες ενδεχομένως να μην σας απογοητεύσει ...  


 YΓ: Σύμφωνα με τη δημοσίευση "Μixing the kykeon", o κυκεών, δηλαδή το ποτό που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες στα Ελευσίνια Μυστήρια, μπορεί να είχε προέλθει απο παραισθησιογόνα της προαναφερθείσας ομάδας μηκύτων της σίκαλης.

6 comments:

nantia said...

Kαλησπερα !

Εχουν περασει 2 μιση δεκαετιες και το χρωματικο παιγνιδισμα συνεχιζεται ......

5t3li05 said...

Καλησπέρα φίλε Σταύρο,
Όταν λέμε μύκητας της σίκαλης είναι κάποιο
είδος μανιτάρι που φυτρώνει σε χωράφια σπαρμένα με σίκαλη ?

negentropist said...

Καλησπέρα Στέλιο...

Μιλάμε για μία οικογένεια μυκήτων με την συλλογική ονομασία ergot (ερυσίβη), που ευδοκιμούν στα δημητριακά γενικότερα (κριθάρι, σιτάρι κλπ), και κυρίως στη σίκαλη.

Στα παρακάτω links, θα δεις εικόνες και περισσότερες λεπτομέρειες (υπάρχουν με μπλε χρώμα αντίστοιχα hyperlinks και στο κείμενο)

Link 1

Link 2

Link 3


Σταύρος :)

5t3li05 said...

Αν κατάλαβα καλά αυτός ο μύκητας βγαίνει και πάνω στο φυτό,έχει και μερικά που μοιάζουν με μανιτάρια μικρά.
Ευχαριστώ για την ενημέρωση.

υγ.Είμαι φυσιολάτρης και μου αρέσει να μαθαίνω σχετικά :)

Jane E. said...

Amazing ;)

Y. K. said...

εχει μια αλλη διασταση αυτο αγαπητε negen.
θα τολμουσα να πω οτι εχει ομορφα.
ομως ,ηθελα να πω πως οταν δεν ξερεις πως να το διαχειριστεις καταληγεις στα πεζοδρομια εξω απο το πολυτεχνειο κι ερχονται ασθενοφορα να σε μαζεψουν..!
ειμαι πεζη; δε βλεπω το δασος και βλεπω το δεντρο; δεν ξερω. δεν εχω εμπειρια απο ολα αυτα τα πραγματα, μονο εμπειριες με αλλους που ειχαν. και οπως θα καταλαβες, καθολου δεν μου αρεσαν.
(το ειχα ξαναδιαβασει το κειμενο και παλιοτερα :). σ'ευχαριστω)