January 3, 2010

Ζούμε σε μία προσομοίωση ?















Αν κάποιος δεν έχει έρθει σε επαφή με τις ιδέες του Nick Bostrom, ενός φιλόσοφου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ίσως να μη μπορεί να διανοηθεί ότι το σύμπαν στο οποίο ζούμε, είναι ενδεχομένως το χόμπυ κάποιου κομπιουτερόβιου πιτσιρικά, που ελέγχει τις ζωές μας απο τον καναπέ του σπιτιού του !

Ίσως σοκάρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά πάντως δεν είναι διόλου απίθανο. Αν μάλιστα αποδεχτούμε την λογική υπόθεση του αξιότιμου Dr. Bostrom, τότε είναι σχεδόν βέβαιο απο μαθηματική άποψη ότι ζούμε σε μία προσομοίωση κάποιου υπερεξελιγμένου υπολογιστή !

Η υπόθεση είναι η εξής. Η καλπάζουσα τεχνολογική εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν υπολογιστή με αφάνταστα μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ — απ' όλους τους ανθρώπινους εγκεφάλους μαζί — και συνεπώς οι τεχνολογικά εξελιγμένοι μετα-άνθρωποι, θα διαθέτουν την δυνατότητα να "τρέχουν" προσομοιώσεις των προγόνων τους, δηλαδή της εξελικτικής ιστορίας τους, μέσω εικονικών κόσμων στους πανίσχυρους υπολογιστές τους, που θα "κατοικούνται" από εικονικούς ανθρώπους με πλήρως ανεπτυγμένα εικονικά νευρικά συστήματα.

Με βάση τους σημερινούς ρυθμούς, αρκετοί ειδικοί της επιστήμης των υπολογιστών διαβλέπουν ότι θα έχουμε τέτοιους υπερεξελιγμένους  Η/Υ στα μέσα του αιώνα. Όμως όσο αφορά το επιχείρημα του Dr. Bostrom, δεν έχει καμμία σημασία αν αυτό γίνει σε 50 χρόνια ή 5 εκατομμύρια χρόνια. Αν ο πολιτισμός μας επιζήσει μέχρι να φτάσει σε αυτό το τεχνολογικό επίπεδο, και αν οι μετα-άνθρωποι απόγονοί μας "τρέξουν" πολλές προσομοιώσεις για ερευνητικούς σκοπούς ή για διασκέδαση, τότε ο αριθμός των εικονικών απογόνων που θα έχουν δημιουργήσει θα είναι εξαιρετικά πολύ μεγαλύτερος απο τον αριθμό των πραγματικών απογόνων μας !

Επιπλέον δεν θα υπάρχει τρόπος για κανέναν απο αυτούς τους απογόνους να γνωρίσει ποτέ αν είναι εικονικός ή πραγματικός, επειδή οι αισθήσεις και τα συναισθήματα στο πλαίσιο των εμπειριών τους, θα είναι αδύνατο να αντιδιασταλούν.  Όμως, με δεδομένο ότι θα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι  εικονικοί απόγονοι, είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε μετα-άνθρωπος θα είναι σε θέση να εκτιμήσει,  με βάση τις πιθανότητες, πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι ζει σε ένα εικονικό κόσμο.

Πρίν απο αρκετά  χρόνια, σε ένα πάρτυ στη Γλασκώβη, είχα  μία έντονη συνομιλία με μία φίλη σκωτσέζα ζωγράφο. Προσπαθούσα να της εξηγήσω ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε παρά μηχανές που λειτουργούν με χημικό-ηλεκτρικό τρόπο, και ότι όλες οι δοξασίες περί ψυχής δεν είναι παρά αυθαίρετες ανθρωπογενείς ανοησίες. Η συζήτηση έληξε άδοξα όταν μου φώναξε με όση δύναμη μπορούσε : "Εγώ πάντως δεν είμαι μηχανή !", και έφυγε βροντώντας την πόρτα πίσω της.

Πόσο θα ήθελα να την είχα τώρα μπροστά μου,  αλλά μόνο για να της μεταφέρω την υπέροχη  ιδέα του φιλόσοφου συμπατριώτη της. Θα προσπαθούσα φυσικά να της πω ότι η έμπνευση του Dr. Bostrom ενδεχομένως να έχει και λογιστικής φύσεως περιπλοκές, όπως πχ ότι οι εικονικοί άνθρωποι κάποια στιγμή πιθανότατα θα δημιουργήσουν τις δικές τους προσομοιώσεις με δισεκατομμύρια κατοίκους η καθεμία. Αυτή η εκθετική αύξηση  των  ενδεχόμενων προσομοιώσεων σε πολλά μάλιστα επίπεδα, ίσως καταλήξει σε κάποιο μήνυμα του Η/Υ, όπως το παρακάτω :

“Insufficient Memory to Continue Simulation.”

Η παλιά τεχνοφοβική φίλη, που πιθανότατα θα είχε "ξαναφρικάρει", μπορεί τουλάχιστον να μη ξαναβρόνταγε την πόρτα αν της έλεγα ότι σαν αθεράπευτα ... ρομαντικός, προτιμώ το κλασσικό μεν, αλλά σαφέστερο μήνυμα :

“Game Over !”

:)





YΓ: Σίγουρα δεν βλάπτει ένα κλικ στα πόδια της γυμνάστριας της 1ης εικόνας.  Ασφαλώς, το ίδιο ισχύει και για την αρκετά ενδιαφέρουσα ... προσομοίωση της παρακάτω 2ης εικόνας !





6 comments:

AERIKO said...

Σαν αερικό μπορώ να σε βεβαιώσω
οτι το Game Over θα το υπογράψει
η φύση και όχι βέβαια με τον
τρόπο που κατεργάζεται η ανθρώπινη
φαντασία βλέπε χολυγουντιανη παραγωγή
2012 ας πουμε..εκεί γελά κι ο κάθε
πικραμένος.Διότι οι πικραμένες ψυχές
και τα δυνατά μυαλά ξέρουν τις σκοπιμότητες
που κρύβονται πίσω απο την τρομολαγνεία.

Οι μετα-άνθρωποι απόγονοί μας δικαίως
θα μας βρίζουν για τα μη αναστρέψιμα
σημερινά μας λάθη εαν τελικά καταφέρουν
να υπάρξουν μακρινοί απόγονοι.

Μια λεπτή διαχωριστική γραμμή χωρίζει
την ευφυία απο την τρέλλα.Τα πόδια
της αθλήτριας - γυμνάστριας στη δοκό
μου θυμίζει πόσο πολύ εχουμε απομακρυνθεί
απο την ουσία των προγόνων.

Νούς υγιής εν σώματι υγιή ...και στην
καθομιλουμένη γλώσσα του λαού
έχουμε χάσει τη μπάλα προ πολλού.

Και βέβαια δεν αμφισβητώ την έρευνα
και τη γνώση αλλά το μαθαίνω
απο το διδάσκομαι απέχει έτη φωτός.

Προσομοίωση λοιπόν ή πρoσομείωση..;


Aπο τη μοναξιά του ένα ως του εννιά τις ενοχές,
τα λάθη τους αριθμημένα αιώνια και συνεχές...

Kαθαρού Ουρανού και συνείδησης
αστραπές δεν χρεώνω..! :)


Όμορφο Ξημέρωμα εύχομαι.!

alex from planet Mab said...

spooky.
καλώς σε βρηκα :)

Ευαγγελία Πατεράκη said...

Καλημέρα Σταύρο!

"Το έργον των θεών διακόπτομεν εμείς,
τα βιαστικά κι άπειρα όντα της στιγμής ..."!!!

δε ντρέπομαι να πω ότι δεν έχω τις επιστημονικές γνώσεις τις δικές σου,
όμως επειδή μου αρέσει να σκέφτομαι πολύ
και να "παιδεύω" τα "γεγονότα", συμφωνώ
με την άποψη σου

Y. K. said...

υπερπολυπλοκες μηχανες που ακομα και για εμας τους ιδιους ειμαστε ακατανοητοι.

με τρομαζουν αυτα τα σεναρια. μπαινεις σε αλλα τρυπακια αν σκεφτεσαι ετσι. σεναρια ματαιοτητας και ματαιωσης. Αφου ειμαστε μαριονεττες ποιος ο λογος να προσπαθουμε;Και μαλιστα σε ενα εικονικο κοσμο;
παω να κανω κλικ στα υπολοιπα σε εικονες και βιντεο.
:)

thalassaki said...

Έτσι κι αλλιώς η πραγματικότητα είναι ελαστική.. Αγαπητέ Σταύρο, πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά αλλά εγώ πάλι διαθέτω τα στεγανά της θνητότητάς μου κι έτσι τα διαβάζω σαν απλός ημιμαθής αναγνώστης. Όλα είναι τόσο πιθανά όσο κι απίθανα. Η επιστήμη λατρεύει τις παραβολές και τις θεωρίες - περίπου σαν τη θεολογία :) Καλό σου βράδυ.

2Σx2 said...

Ενδιαφέρουσα άποψη και όπως λένε και οι πειραματιστές αν κάτι δεν μπορεί να απορριφθεί τότε δεν αποκλείται να ισχύει.

Σχετικά με τα μηνύματα σφάλματος θα έλεγε κανείς ότι το πάμε για blue screen αν και δε νομίζω οι μετα-άνθρωποι να χρησιμοποιούν ως λειτουργικό τους τα windows! :)

Βέβαια, αν δεχτούμε ότι ο δικός μου χρήστης/απόγονος με κατευθύνει να σχολιάσω στο blog σου αυτές τις στιγμές και αυτό επεκτείνεται σε κάθε δραστηριότητα μας που εμείς βιώνουμε ως προϊόν ελεύθερης βούλησης καταλήγω σε έναν παραλληλισμό που δε μου αρέσει: Αυτόν της ευθυνοφοβίας. Ο οποίος είναι βασικό γνώρισμα κάθε θρησκείας με τις επικλήσεις των θείων. Δηλαδή, κατά μία έννοια, έχουμε μια τεχνολογική θεοποίηση. Τουλάχιστον έχουμε εκσυγχρονιστεί - αντί να λατρεύουμε τον πάνσοφο κύριο με τα γένια θεοποιούμε την πρόοδο! :)

Μάλλον φτάνουμε στις τελευταίες πίστες πάντως αφού το boss του επιπέδου είναι η φύση η ίδια...αλλά αν δεν υπήρχαν προβλήματα δε θα προέκυπταν λύσεις και ακόμα θα ζούσαμε σε σπηλιές, ε;

Να, ας πούμε, παιδεύτηκα πολύ να γράψω αυτό το σχόλιο δεδομένου ότι πολλά πλήκτρα δεν ανταποκρίνονται στην πίεση από τα δάκτυλα μου και μάλλον το ασύρματο πληκτρολόγιο μου πάει για πέταμα - είναι κι αυτό microsoft βλέπεις!