January 26, 2010

Βαμμένο Πέπλο


















Υποθέτω  ότι οι περισσότεροι άνθρωποι  γνωρίζουν νεαρά κορίτσια, που ατυχώς πιστεύουν,  αφενός μεν ότι είναι στο κέντρο του σύμπαντος, αφετέρου δε ότι  οι υπόλοιποι περιστρέφονται γύρω απο τον ανιαρό τους μικρόκοσμο. Είναι κάτι που συμβαίνει διαχρονικά και ανεξέλεγκτα σε αρκετές ανώριμες γυναίκες (κυρίως νεαρές, αλλά  όχι μόνο !), που κατά τα άλλα μπορεί να είναι όμορφες ή άσχημες, έξυπνες ή αφελείς, μορφωμένες ή αμόρφωτες, συχνά εγωπαθείς, αλλά σίγουρα όχι ... καλλιεργημένες !

Δύο τέτοια πρόσφατα παραδείγματα έφεραν αυθόρμητα στην  μνήμη μου την εκπληκτική νουβέλα του Somerset Maugham με τίτλο "Βαμμένο Πέπλο". Η γοητεία αυτής της υπέροχης ιστορίας βασίζεται στην απλότητα της αφήγησης ενός μετρ του είδους, που έρχεται σε αντιδιαστολή με την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων και των καταστάσεων.

Η Kitty, ένα αφελές, ματαιόδοξο και άπειρο κορίτσι, είναι ακόμα ανύπαντρη την ημέρα του γάμου της μικρότερης αδελφής της. Πανικοβάλεται, και αντιδρά αυθόρμητα με το να αρραβωνιαστεί τον Walter, έναν ήσυχο και σοβαρό βακτηριολόγο, που μετά τον γάμο την παίρνει μαζί του στη Σαγκάη.  Αν και ο Walter  ήταν κατώτερος των προσδοκιών που είχε συσσωρεύσει στο "διαμορφωμένο" μυαλό της,  η Kitty άρπαξε αμέσως την ευκαιρία να αφήσει την βαρετή λονδρέζικη αριστοκρατία του 1925, για κάτι πιο ... εξωτικό.

Στην πορεία ο δυστυχής Walter  διαπιστώνει ότι δεν έχει τίποτα κοινό με την σύζυγό του !   Σαν να μην του έφτανε αυτό, ανακαλύπτει στην πορεία ότι εκείνη τον απατάει με έναν  βρετανό διπλωμάτη.  Τότε αντιδρά εκδικητικά και της ανακοινώνει ότι δέχτηκε μια θέση, που απαιτεί να μετακομίσουν και να εγκατασταθούν σε μία περιοχή, που είναι κέντρο επιδημίας χολέρας ! Η Κitty χωρίς να έχει άλλη  επιλογή τον ακολουθεί, επειδή ένα διαζύγιο λόγω "μοιχείας", εκείνη την εποχή θα σήμαινε την κοινωνική της απομόνωση και απαξίωση.

Όμως, εκεί στο καταπράσινο  απόμακρο χωριό της Κίνας συμβαίνει κάτι απρόσμενο. Μέσα στη δυστυχία, τον ανθρώπινο πόνο και τα συντρίμια,  θα "νιώσουν" ο ένας τον άλλο και θα ανακαλύψουν την τρυφερότητα και το μεγαλείο της συγχώρεσης. Η  Kitty αρχίζει σταδιακά να αποβάλλει τα κοινωνικά φίλτρα που καταδυνάστευαν τη  σκέψη της και να μεταλάσσεται απο εγωϊστρια και άπειρη, σε κάποια που "βλέπει" την ευρύτερη εικόνα του κόσμου.

Για εμένα, η ομορφιά και η απόλαυση σ' αυτή την ιστορία  βρίσκονται στο ξετύλιγμα του δρόμου της σταδιακής μετεξέλιξης της Kitty, η οποία αντιλαμβάνεται ακριβώς τι έχει κάνει στον εαυτό της, στον άντρα της και στον εραστή της. Επίσης είναι υπέροχο το ότι ο Maugham βλέπει τον κόσμο μέσα απο τα μάτια της Kitty, και μας βοηθάει να κάνουμε κι' εμείς το ίδιο !

Στον παρακάτω σύνδεσμο, όποιος θέλει, μπορεί να δει απευθείας ολόκληρη την ομώνυμη ταινία του 2006. Είναι όμορφη αυτή η κινηματογραφική μεταφορά. Όμως το βιβλίο είναι αναντικατάστατο. Το πρόβλημα όπως πάντα είναι ο χρόνος, δυστυχώς ο πιο αμείλικτος και πολύτιμος πόρος για όλους  ...

The Painted Veil (2006)




























ΥΓ:  Οπωσδήποτε ένα κλικ στις 2 εικόνες ... προσθέτει, δεν αφαιρεί 

6 comments:

AERIKO said...

Nαι...ο χρόνος φίλος πολύτιμος αλλα και αμείλικτος εχθρός.Εξαρτάται πως αγκαλιάζεις και πως νοείς τις στιγμές του.Συνηθως είναι αργά όταν αντιλαμβάνεσαι μια και δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω..αυτο κι αν είναι τραγικά ανθρώπινο.!

Υπέροχη εγγραφη Σταύρο για άλλη μια φορά.Όμορφα να κυλήσει η βραδιά σου.:)

thalassaki said...

Πολύ καλή επιλογή και πάλι, Σταύρο, και πολύ όμορφα την παρουσίασες. Θα προσπαθήσω να δω την ταινία με την πρώτη ευκαιρία. Σ' ευχαριστώ, καλό βράδυ εύχομαι.

tsaousa said...

Δεν έχω διαβάσει ούτε ένα βιβλίο του Μωμ. Η ιστορία αυτή μου φαίνεται εκπληκτική. Ίσως βρω τον χρόνο να δω και την ταινία, που πραγματικά είναι σπουδαία ιδέα το λινκ που έβαλες.

Ευχαριστώ και το όμορφο κομμάτι που χάρισες σε όλους στο μπλογκ μου.
Και, καλώς σε βρήκα επισήμως!

ria said...

ο χρόνος βοηθά να εξερευνήσεις την ψυχή του άλλου και να βρεθείς κοντά του καιδεν εννοώ σωματικά.

το βιβλίο δεν το διάβασα, αλλά η ταινία ήταν εκπληκτική και την είδα παρότι ήμουν σε ψυχικά δύσκολη φάση. παρόλα αυτά τη θεώρησα μοναδική...

καλώς σε βρήκα.

Eleftheria said...

Απλά Υπέροχη - την έχω δει..και ο λόγος που ξεκίνησα να διαβάζω την ανάρτησή σου αρχικά, ήταν πως αυτό που διάβαζα μου θύμιζε γνωστή ταινία..ένα μυάλο χειμώνα - καλοκαίρι..καταλαβαίνεις..αλλά με παρέσυρε η γραφή σου..και μετά άρχισα να σκέφτομαι..
Βοttom line = excellent...
( νομίζω ξεκίνησα να γίνομαι γραφική :) )
Kαλό βράδυ

negentropist said...

To βιβλίο είναι αναντικατάστατο! Ο δε Somerset Maugham, είναι ο κορυφαίος συγγραφέας στη ανάλυση και περιγραφή των ανθρώπινων χαρακτήρων.

Επίτρεψέ μου να σου προτείνω ένα άλλο εκπληκτικό βιβλίο του, που επίσης μεταφέθηκε στον κινηματογράφο :

Of Human Bondage

Ολόκληρη η ταινία, αλλά και το βιβλίο υπάρχουν online στο προηγούμενο link :)

Γραφική? Θα αστειεύεσαι ασφαλώς!

Kαλό ξημέρωμα, lefti


ΥΓ . “If nobody spoke unless he had something to say, the human race would very soon lose the use of speech.”

― W. Somerset Maugham, The Painted Veil

:)