February 13, 2010

Τouch the sky



Ποιός είναι ο έσχατος σκοπός και η σημασία της ζωής ? Είναι απλά και μόνο η διατήρηση του εγωϊστικού DNA,  όπως ισχυρίζεται o περίφημος Richard Dawkins ?  Είμαστε σε τελική ανάλυση ένα απλό όχημα για τη διαιώνιση αυτής της  υπέροχης μοριακής δομής ? Ένα προϊόν τύχης και αναγκαιότητας ?

Δε χρειάζεται μεγάλη ενασχόληση με τέτοιου είδους ερωτήματα για να αντιληφθούμε πως κανένας άνθρωπος δεν έχει ικανοποιητικές απαντήσεις. Tα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν αντιληφθούμε ότι αιτία όλης της μιζέριας και του πόνου στον κόσμο, είναι η σκέψη, οι αισθήσεις , αλλά και τα συναισθήματά μας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί δεν αστειεύονται οι κάθε λογής στοχαστές που μας συνιστούν  να συνειδητοποιήσουμε αυτή τη κατάσταση, ώστε να προσεγγίσουμε  ασυμπτωτικά το ιδανικό της πνευματικής ευδαιμονίας.

Κοιτάζω τον ουρανό με τ' άστρα, προσπαθώντας για πολλοστή  φορά να τον αγγίξω, ψάχνοντας για κάποιο σημάδι απο την προσωπική μου θεά - φάντασμα ! Καταστάσεις, γεγονότα, αγαπημένα πρόσωπα,  καθημερινές μάχες, όλα αυτά διεισδύουν ύπουλα μέσα στη σκέψη μου και δυσκολεύουν αφάνταστα κάθε απόπειρά μου για ουσιαστική ενδοσκόπηση.

Δεν πάσχω απο υπαρξιακό άγχος, αν και μπορεί να δίνω αυτή την εντύπωση. Είμαι κατά βάση αισιόδοξος, αλλά έχω δύο διαφορετικές προσωπικότητες που συγκροτούν την ύπαρξή μου. Εντελώς ξαφνικά, κάποια απ' αυτές μπορεί να με αιφνιδιάσει. Τότε είναι που ξεκινάει η μάχη για την επικράτηση.

Το κομμάτι του εαυτού μου που θέλει να αντιμετωπίζω την κάθε μέρα με κέφι και ενθουσιασμό και πιστεύει στη καλή πλευρά των πραγμάτων, είναι ικανοποιημένο και θέλει να σκορπάει χαμόγελα παντού. Το άλλο κομμάτι, που εμφανίζει  σποραδικά το  καταθλιπτικό του πρόσωπο,  είναι  γεμάτο ουλές απο προσωπικές ατυχίες, αστοχίες και οδυνηρές ήττες,  και  δυστυχώς αντιμετωπίζει στενόκαρδα τα εμπόδια που η ζωή πετάει στα μούτρα !    

Ίσως θα πρέπει να απολαμβάνουμε την έκπληξη της κάθε στιγμής παράλληλα με το όνειρο,  παράλογα ελπίζοντας ακόμα και στην ουτοπική  ανάδυση απρόβλεπτων "απο μηχανής Θεών".  Ταυτόχρονα όμως, ας μη ξεχνάμε ότι έχουμε μιά ζωή μικρής διάρκειας, για να απολαύσουμε και να λατρέψουμε την ομορφιά γύρω μας. Όλοι μας, χωρίς καμμία εξαίρεση !















YΓ: Αυτό που κρύβουν οι εικόνες, αποκαλύπτεται με ένα κλικ !

:)

13 comments:

Y. K. said...

αποκλειεται να εχεις μονο δυο προσωπικοτητες :)

Y. K. said...

ΥΓ:ωραια η norah. και η ομωνυμη -με το τραγουδι - ταινια πολυ καλη.

athina μπασιούκα said...

Αυτό που είπες για τις δύο προσωπικότητες σχεδόν με άγγιξε. Έχω αυτό το feeling συχνά. Είναι μεγάλη η σύγκρουση αλλά και πολλές οι επιλογές ;-)

thalassaki said...

Kαλημέρα Σταύρο, Σάββατο πρωί και κάπως πιο ξεκούραστα τα πράγματα εδώ.. Με προβλημάτισε το κείμενό σου σήμερα - δε μπορώ να δω με ασπρόμαυρο μάτι το θέμα ως "αισιοδοξία vs. απαισιοδοξία", κι υπάρχει μια τεράστια απόσταση ανάμεσα στη μιζέρια και τη βαθύτερη σκέψη. Η ενδοσκόπηση, η δυνατότητα να βλέπουμε τα πράγματα πολυδιάστατα, δε σημαίνουν ότι τα βάψαμε όλα μαύρα και πήγαμε από τη θετικότητα στο απέναντι άκρο της απόγνωσης. Για να φτάσουμε - ή να μη φτάσουμε - σ' ένα χαμόγελο συχνά οφείλουμε να περάσουμε απ' τη διεργασία της επίγνωσης. Κι αν είμαστε τυχεροί, της κατανόησης. Συγχώρεσε την πρωινή αμπελοφιλοσοφία μου, καλό σαββατοκύριακο να περάσεις - δεν έχει μπάνιο στη θάλασσα σήμερα;

negentropist said...

@ άλις

Είναι εμφανές ? Πάντως, έπεσες μέσα για το ... πλήθος των προσωπικοτήτων. Όμως, για λόγους πρακτικής ταξινόμησης τόλμησα να χρησιμοποιήσω 2 κουτάκια, lol !

H Norah είναι καταπληκτική, το ίδιο και η ταινία της. Νομίζω οτι είμαι ερωτευμένος μαζί της, αλλά δυστυχώς για μένα, εκείνη ... δεν το ξέρει !!!

Καλό απόγευμα ...

All Night Long

:))

negentropist said...

@ athina

Ναι Αθηνά ... Εξάλλου οι αντιθέσεις και οι διακυμάνσεις δίνουν ενδιαφέρον στη ζωή μας.

Δε μπορώ να μη σου προσφέρω ένα μουσικό κομμάτι για την πρώτη σου επίσκεψη :

Νο reservations

:)

negentropist said...

@ thalassaki

" ... δεν έχει μπάνιο στη θάλασσα σήμερα; "

Aγαπητή φίλη, απορώ πως οι κεραίες σου "οσμίστηκαν" το αδιανόητο, απο την την μακρινή Αγγλία που βρίσκεσαι !

Και ΟΜΩΣ, σήμερα έκανα το τρίτο φετεινό θαλασσινό μου μπάνιο :)))

Η μέρα ήταν ηλιόλουστη. Το αστείο είναι οτι όσοι με κοίταζαν σαν να ήμουν εξωγήϊνος, φόραγαν πουλόβερ ! Απ' ότι κατάλαβες, ήμουν μόνος μέσα στο νερό.

Τα πάντα είναι θέμα μυαλού, πίστεψέ με !!

Mind Trick

Kαλό σ/κ

:)

athina μπασιούκα said...

Ευχαριστώ πολύ για το τραγούδι! Έχεις και μια τρίτη προσωπικότητα, πιο "μουσική".

Ο Αλχημιστης said...

Καλε μου φιλε τι κανεις? "μας συνιστούν να συνειδητοποιήσουμε αυτή τη κατάσταση, ώστε να προσεγγίσουμε ασυμπτωτικά το ιδανικό της πνευματικής ευδαιμονίας." Φοβερο αυτο που εγραψες. Ετσι νομιζω και εγω οτι ειναι.
Οσο για το νοημα της ζωης δεν νομιζω οτι υπαρχει. Ψαχνουμε να το βρουμε γτ θεωρουμε/μας ειπαν οτι υπαρχει και οτι ειναι κατι καλο να το βρουμε. ΟΚ, αλλα αν το σκεφτεις ψυχρα τι θα αλλαξει πρακτικα στην ζωη αλλα και μεσα μας αν ειχαμε προσβαση στο ανωτατο μυστικο, στο νοημα της ζωης? θα θελαμε να βρουμε κατι μεγαλυτερο απο αυτο...Και μετα φαυλος κυκλος. Δεν εχει τελος. Πιστευω πλεον οτι το νοημα της ζωης ειναι μονος στις στιγμες του τωρα, το να μπορεις να ζεις και να αντιλαμβανεσαι εκ νεου το τωρα σου, με νεα αυτια για νεα μουσικη οπως ελεγε και ο Νιτσε.

Να περνας καλα!!

negentropist said...

Αθηνά, δεν μπορώ να ... διαφωνήσω :)

Προς ... επίρρωση :

Τake a long drink

:)

negentropist said...

Αγησίλαε, χαίρομαι που σε "βλέπω" :)

Προφανώς, οι μπαταρίες σου θα είναι φορτισμένες μετα το Monte Bianco !

Xαίρομαι που συμφωνείς οτι η "μαγική" λέξη είναι μία : συνειδητοποίηση !

Ορίστε κάτι μουσικά όμορφο και για σένα :

Lovely Day

Να περνάς καλά ...

:)

XRISTINA G.V. said...

Το "δυαδικό σύστημα" δίνει και την πιο σωστή απεικόνιση...
no regrets and..enjoy the trip!!
:)

negentropist said...

Kαλημέρα Χριστίνα !

Πριν απο κάτι μήνες, όταν ρωτήθηκα για την ηλικία μου, είπα θαραλέα έναν διψήφιο αριθμό, και "χαμηλόφωνα" πρόσθεσα : " Στο ... δεκαεξαδικό σύστημα αρίθμησης." lol !

Συμφωνώ μαζί σου ότι το "δυαδικό σύστημα" δίνει την πιο σωστή απεικόνιση ... Τα πάντα στη φύση είναι "διακόπτες".

Υπάρχει και ένα άλλο ενδιαφέρον ... "δυαδικό" σύστημα. Οι δυνάμεις στη φύση εμφανίζονται πάντα σε ζεύγη (3ος νόμος του Νεύτωνα, δράση - αντίδραση !)

Ακολουθώ τη συμβουλή σου! Το ταξίδι είναι το παν, όπως άλλωστε μας υπενθύμισε ο Καβάφης, αλλά και άλλοι ποιητές. Αρκεί να μη στήνουμε μπροστά μας, τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες, που δυστυχώς πάντα κουβαλάμε μέσα μας! Μόνο τότε θα το απολαύσουμε.

Βέβαια, όλα αυτά λέγονται πιο εύκολα, παρά γίνονται! Όμως πρέπει πάντα να προσπαθούμε γιατί η ζωή είναι μικρή για όλους και όλες !

We can Work it Out

I Can See Clearly Now

Getting Better

Kαλημέρα Χριστίνα !!

:)