April 10, 2010

Ζητείται Λογική !Δύο σύντομα video απο έναν σπάνιο άνθρωπο, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην επιστημονική μελέτη  της φύσης. Τον υπέροχο David Attenborough.

To πρώτο 3λεπτο video αφορά ένα φοβερό πουλί που μιμείται τα πάντα, το Lyre Bird. Ονομάζεται έτσι επειδή όταν το αρσενικό απλώνει την φτερωτή ουρά του, μοιάζει με το μουσικό όργανο λύρα. Πολλοί το αποκαλούν και πουλί-ψεύτη ! Σ' αυτό το video μιμείται άλλα πουλιά, καθώς και τους ήχους φωτογραφικής μηχανής (με ή χωρίς μοτέρ !), συναγερμό αυτοκινήτου,  βενζινοπρίονου κλπ
Στο δεύτερο video ο David χρειάζεται μόλις 4 λεπτά για να ξετινάξει τα κάθε λογής θεϊστικά παραμυθάκια, εκθέτοντας συνοπτικά το επιστημονικά τεκμηριωμένο γεγονός της Δαρβινικής Εξέλιξης των Ειδών. Είναι απολαυστική η θέση του για το πόσο βλαπτικό  είναι το βιβλίο της Γένεσης για την ανθρώπινη συμπεριφορά προς τη φύση !
Σίγουρα έχουμε να κάνουμε με έναν  πολύ ενδιαφέροντα 84χρονο!ΥΓ: Click στις 2 εικόνες για κάποιου είδους ... αποκαλύψεις !

:)

6 comments:

ria said...

μακάρι όλοι οι 84χρονοι να είχαν να επιδείξουν τέτοια βοήθεια στην επιστημονική κοινότητα!

καλά, θα τον αφορίσει ο τζερόνιμο!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη said...

Ενδιαφεροντα!

OZA ROUGE said...

Μεχρι που μπορει να φτασει η λογικη μας ωστε να μεινουμε ανεπιρεαστοι συναισθηματικα. Ειναι αραγε αυτο επιτευξιμο και θα μας οφελουσε; Δεν μπορω να απντησω με το χερι στη καρδια αν και λατρης της λογικης αυτη μου αφηνει παντα αμφιβολιες.
Καλη εβδομαδα!

Penny said...

Λογική;
Τι είναι αυτό;
Τολμάς και λες τέτοια λόγια;
Στην εποχή που κάποιος που έχει προβλήματα, προτιμά τον αστρολόγο από τον ψυχολόγο;
Βλάσφημε!Στην πυρά,πάραυτα!

Τι να πείς;
Κάποιοι την μέρα που έβρεχε λογική, όχι απλά κρατούσαν ομπρέλα, αλλά έμειναν στην σπηλιά τους, και κάποιοι άλλοι (δυστυχώς;)έγιναν παπί!

Πάντα πολύ ένδιαφέρουσες οι αναρτήσεις σου.
Σιγά σιγά βρίσκω το χρόνο και για τα προτεινόμενα λίνκ στη δεξιά στήλη.Επίσης ενδιαφέροντα.
Α, και το θαυμαστικό επιμένει!!)

Καλό βράδυ ή μάλλον νύχτα..

Penny said...

καλημέρα!

Δε νομίζω οτι τίθεται θέμα ανταγωνισμού μεταξύ λογικής και συναισθήματος,αλλά ισορροπίας και αρμονίας.Η δική μου εκδοχή της λογικής περιλαμβάνει απόλυτα την συναισθηματική νοημοσύνη και ευφία.Διαφορετικά είναι περισσότερο από άχρηστη,βλαβερή.
Το ζήτημα για μένα δεν είναι η λογική με την έννοια των κανόνων της αυτοσυγκράτησης κλπ αλλά το άνοιγμα, η απαλλαγή από τους παράλογους και κληροδοτημένους φόβους, κι αυτό περιλαμβάνει λογικές διεργασίες και μεθόδους. Το μυαλό και η καρδιά είναι ένα πράγμα από οτι λένε όσοι το ψάχνουν.Απλά κάποιους βολεύει πολύ να τα ξεχωρίζουν και να παίρνουν όποιο κομμάτι τους ενδιαφέρει, οι κλέφτες!

Φιλιά

negentropist said...

Moυ αρέσει πολύ ο τρόπος σκέψης σου Penny.

Οι παράλογοι κληροδοτημένοι φόβοι, και το ότι σπάμε τα πάντα σε "αυθαίρετα" μικρά και μεγάλα κουτάκια για να καταλάβουμε τι συμβαίνει γύρω μας, έχουν διαποτίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των συνανθρώπων μας.

Μου θύμισες κάτι, που εδώ και μία δεκαετία, βλέπω με διαφορετικό μάτι: τον αναγωγισμό. Γενικά οι επιστήμες και ειδικότερα η φυσική, είναι αναγωγιστικές, καθώς αναζητούν, με αρκετή επιτυχία μάλιστα, την αναγωγή των σύνθετων φαινομένων και ποιοτήτων σε απλούστερα. Με άλλα λόγια αναγωγισμός είναι η τάση να εξάγουμε το πλέον σύνθετο από το απλούστερο, θεωρώντας ως πραγματικά και θεμελιωδέστερα μόνο τα απλούστερα συστατικά, δηλαδή τα βολικά "κουτάκια" που προανέφερα.

Ποιό είναι λοιπόν το πρόβλημα, και που "κολάει" στην κουβέντα μας ? Διαπιστώθηκε ότι ΠΑΝΤΑ το "σύνολο" είναι μεγαλύτερο απο το άθροισμα των μερών του!! Κι αυτό επειδή δεν αρκεί η απλή "πρόσθεση" των μερών για να δημιουργήσουμε ένα σύνολο, αφού παίζουν καθοριστικό ρόλο οι σχέσεις ( η πληροφορία) μεταξύ των μερών! Χρειάζεται λοιπόν μία ολιστική προσέγγιση, όπου μέσα απο την πολυπλοκότητα σε κάθε ιεραχικό επίπεδο οργάνωσης, να κατανοήσουμε την αυθόρμητη ανάδυση των διάφορων ιδιοτήτων, και τελικά το τι συμβαίνει γύρω μας.

Χρειάστηκε να διαβάσω τον R.B. Laughlin (δες τα βιβλία στο προφιλ μου) αλλά κυρίως το περίφημο More is different του P.W. Anderson, για να αρχίσω να σκέφτομαι ολιστικά σε όλους τους τομείς. Με εκπλήσει που έφτασες στο ίδιο συμπέρασμα, διαισθητικά και απο διαφορετική αφετηρία. Γι' αυτό μου αρέσει ο τρόπος σκεψης σου Penny :)

Δεν μπορώ λοιπόν να μη σε καλησπερίσω, Τρίτη και 13, με κάτι ΠΟΛΥ ... όμορφο:

Mr Magic

:))