May 28, 2010

Peppermint


https://www.youtube.com/watch?v=Ic3Mq_c4xv4

Μία πολυβραβευμένη, συγκινητική ρομαντική ελληνική ταινία του  Κώστα Κάπακα, που προτείνω ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ για το σ/κ. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί υπάρχει πιθανότητα να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας, δηλαδή τις δικές σας εικόνες και συναισθήματα, και να ... υγρανθούν κάπως τα μάτια σας !

To ποτό Peppermint  ήταν μία απο τις κλασσικές ψυχώσεις των μεσοαστικών και των μεγαλοαστικών οικογενειών της μεταπολεμικής περιόδου. Ήταν ένα σύμβολο  status, και σχεδόν κάθε ελληνικό σπίτι με "καλή" φήμη είχε ένα μπουκάλι στο ψυγείο. Τότε ήταν η εποχή των πρώτων ηλεκτρικών ψυγείων (ξέρετε, αυτά τα όμορφα τέρατα της Kelvinator!) καθώς και των πρώτων ιδιωτικών  αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Η ταινία σε πολλές στιγμές μου θύμιζε το  Amarcord  του Felini. Η ιστορία είναι συναρπαστική, λογική και με πολλές λεπτές αποχρώσεις στις λεπτομέρειές της.

Ένας 45χρονος μηχανικός αεροσκαφών θυμάται την παιδική του ηλικία όταν μετά από χρόνια πάει στη γιορτή ενός παλιού του συμμαθητή. Θυμάται πως αγάπησε τα αεροπλάνα και την πρώτη του αγάπη, την Μαρίνα,  με την οποία χάθηκε λίγο μετά την είσοδό του στην εφηβεία. Η γιορτή αυτή και οι αναμνήσεις που ξαναζωντάνεψαν μέσα του, θα τον οδηγήσουν στην αναζήτηση της αγαπημένης του 30 χρόνια μετά. Τελικά, ο Στεφάνος συναντά, στο θάνατο της μητέρας του, την Μαρίνα. Σίγουρα έχουν πάρα πολλά να πουν. Θυμάται πώς έβγαλε το πρώτο του δόντι δένοντάς το με μια κλωστή στο πόμολο της πόρτας. Η πρόταση της μητέρας του ήταν να το πετάξει στα κεραμίδια, ώστε να του φέρει  μια ...  κουρούνα  ένα δαχτυλίδι. Όμως, ο Στέφανος δεν περίμενε και έκλεψε ένα δαχτυλίδι από την μπιζουτιέρα της θείας του, για να το χαρίσει στη Μαρίνα, την πρώτη του ξαδέρφη...

Ακολουθούν δύο πανέμορφα αποσπάσματα:





ΥΓ: Ένα click στην εικόνα του κολυμβητή ... δεν βλάπτει

:)

14 comments:

επί λέξει said...

H επιλογή των αποσπασμάτων εμπνευσμένη...

:)
Να είσαι καλά!

Καλυψώ said...

μου αρεσε η προταση σου
ειναι κατι διαφορετικο
και τα αποσπασματα ομορφα
θα την δω..αν μου διευκρινησεις
αν ειναι νεα ταινια(καθοτι ασχετη με νεες κυκλοφοριες)
η αν μπορω να την βρω στο νετ..

καλο βραδυ neg..:)

Ο Αλχημιστης said...

Φιλε μου νομιζω αποφασισα τι θα δω σημερα το βραδυ!! Εχω απολυτη εμπιστοσυνη στο γουστο και την αισθητικη σου. Θα την δω και θα σου πω εντυπωσεις. Την καλημερα μου!!

Ο Αλχημιστης said...

Επισης ειδα και το πρωτο βιντεο και στην λαμψη του κεραυνου ειδα το Ποσειδωνιο στις Σπετσες...Ε πλεον σιγουρα θα το δω...Δεν αντεχω να μην δω κατι γυρισμενο στο αγαπημενο μου νησι!! :)))))))))))))))))))

Anonymous said...

υπέροχη επιλογή, σ΄ευχαριστώ
:)

Alex said...

ένα μπράβο κι'απο μένα !
εξαιρετική επιλογή!

to alataki said...

Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια, είσαι, αυτό που λένε "μέσα σε όλα"...

She said...

Θα το δω κι εγώ και θα επανέλθω...

She said...

Eξαιρετικό!!!!

λες και το ΄ξερες πως θα μου άρεσε...


αυτό ακούω τώρα,

πανέμορφο!

ευχαριστώ!

ria said...

αχ, τι ωραία ταινία!
σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή.
την έχω δει και πάντα τη συστήνω.
να είσαι καλά που μας τη θύμησες.

KOSTAS PAP said...

Πανέμορφη ταινία, ακούμπησε (όπως αναφέρεις) πολύ την ψυχή μου, τη συστήνω και εγώ με ενθουσιασμό. Ο θάνατος της μητέρας του που πετά από το παράθυρο τρυφερός και εμνευσμένος. Στο τέλος προτίμησα να επιλέξω την φαντασία από την πραγματικότητα. Συνάντησε την παλιά του αγαπημένη η ένα φάντασμα; Καλή εβδομάδα.

Natalia said...

extremely touching...

καλησπέρα

Ra Ma said...

Το σίγουρο είναι πως στα 45 ...κάτι παθαίνεις!

Δεν την έχω δει ...ακόμα.

Καλησπέρες!!!!

Αγγελοπούλου Ιωάννα said...

ήρθε η ωρα να δω αυτή την ταινία :) όλο κατι τυχαίνει και τη βλέπω αποσπασματικά...

χαιρετώ με ένα βίντεο μιας από τις πιο ρομαντικές τανίες όλων των εποχών... "δεν υπάρχε"ι τέτοιος έρωτας!

http://www.youtube.com/watch?v=oCqEsppK_44&feature=related