June 12, 2010

Μεταμαγική Ομορφιά




Ένιωσα ένα άσχημο σφίξιμο στο στομάχι όταν έμαθα ότι πέθανε o Martin Gardner (1914-2010), αυτός ο  μεγάλος εραστής της μαθηματικής ομορφιάς. Χρόνια είχε την δική του στήλη στο Scientific American (Mathematical Games, 1956 - 1981), στο οποίο είμαι συνδρομητής τα τελευταία 25 χρόνια. Δυστυχώς έφυγε για πάντα, αλλά η ομορφιά που άφησε πίσω του θα παραμείνει, για να την απολαμβάνουμε όλοι μας.

Με την ευκαιρία αυτή αδυνατώ να κρύψω ότι είμαι ένας αμετανόητος Πλατωνιστής, που φυσικά ασπάζεται  τον παρακάτω αφορισμό του περίφημου G.H. Hardy :

"Τον Αρχιμήδη θα τον θυμούνται όταν ο Αισχύλος ξεχαστεί, επειδή οι γλώσσες πεθαίνουν, αλλά οι μαθηματικές ιδέες όχι. Η ‘αθανασία’ μπορεί να είναι ανόητη λέξη, αλλά πιθανότατα ο μαθηματικός έχει την καλύτερη ευκαιρία του οτιδήποτε μπορεί αυτή να σημαίνει"

Kλείνοντας την σύντομη αναφορά μου σε αυτόν τον πρωτοπόρο   εκφραστή  των Μαθηματικών Αναψυχής (Recreational Mathematics), αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω, ότι ενέπνευσε αρκετές γενιές νέων μαθηματικών και επιστημόνων με την προαναφερθείσα στήλη του  Mathematical Games, την οποία διαδέχθηκαν οι στήλες Metamagical Themas, του εξαιρετικού  Douglas HofstadterMathematical Recreations του καταπληκτικού  Ian Stewart, και πρόσφατα τα Puzzling Adventures του Dennis Shasha.

Μακάρι να μπορούσαμε  να πούμε και για λογαριασμό μας την παρακάτω φράση του: "I just play all the time and am fortunate enough to get paid for it !" Είναι αξιοζήλευτος  έστω και μόνο γι' αυτό, ιδιαίτερα απο όσους-ες ...  άλλα ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους και αλλού κατέληξαν.



ΥΓ: Κι' όμως ... τα click στις 2 εικόνες είναι απαραίτητα !

:)

9 comments:

KOSTAS PAP said...

Ήμουνα και εγώ πριν πολλά χρόνια συνδρομητής του Scientific American και τον θυμάμαι, αν δεν κάνω λάθος. Πάρα πολύ γοητευτικός. Κρίμα που έφυγε, πολύ χρήσιμη όμως και επιβεβλημμένη η ανάρτηση και τα σχόλια. Χαίρομαι τις αναρτήσεις σου. Και δεν το λέω παρά μόνο γιατί κυκλοφορεί και πολύ σκουπίδι στο διαδίκτυο. Καλό βράδυ.

Anonymous said...

πιστεύω πως ο Martin Gardner αντιμετώπιζε τα μαθηματικά όπως θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται, σα παιχνίδι, σα πανηγύρι, σα τσίρκο...
(χρησιμοποιώντας τις παραπάνω λέξεις, παραπέμπω σε κάποια βιβλία του. Γιατί τα μαθηματικά είναι "μαγικά" για όποιον βέβαια μπορεί να αισθανθεί χωρίς πιέσεις αυτή τη μαγεία. Εμένα με μαγεύουν, πρέπει να το παραδεχτώ, παρότι δεν είχα και την καλύτερη πανεπιστημιακή εμπειρία!
πολύ καλή η ανάρτηση, μπράβο
καληνύχτα και "πολύπλοκα μαθηματικά όνειρα"!!

negentropist said...

Κώστα

ακόμη και τωρα δεν αφήνω άρθρο του Sci Am που να μη διαβάσω ... άλλωστε υπάρχει ένας μήνας στη διάθεσή μας μεχρι το επόμενο τεύχος.

Ο Martin Gardner ήταν πραγματικός μάγος των Recreational Mathematics.

Kαλό ξημέρωμα με Κώστα Χατζή

Απο το Αεροπλάνο

:)

negentropist said...

A! Silena

σαν μαθηματικός που είσαι προφανώς έχεις πολύ μεγάλη ευαισθησία στο θέμα ... Όταν δεν υπάρχει πίεση και σύγκριση, τα πάντα είναι όμορφα. Μην ξεχνάμε, ότι μια ζωή μας συγκρίνουν ... σε ΟΛΑ ...αν είμαστε όμορφοι, έξυπνοι, λεπτοί, ψηλοί, ευαίσθητοι, δυνατοί, αν έχουμε καλούς βαθμούς, επιδόσεις κλπ ... ακόμη και στα πλαίσια του .... sex μας συγκρίνουν! Στο διάβολο λοιπόν οι συγκρίσεις !!!

Ναι ... η λέξη κλειδί είναι η "μαγεία" ... εμένα για παράδειγμα με καταγοητεύει η Θεωρία Ομάδων, που δεν είναι τίποτε άλλο απο μελέτη των συμμετριών. Την θεωρώ ένα απο τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της ανθρώπινης σκέψης. Ήμουν απο τα τυχερά άτομα που μπόρεσαν να μελετήσουν τις συμμετρίες στα πλαίσια της σωματιδιακής φυσικής, όταν έκανα τα 2 μεταπτυχιακά μου. Νομίζω ότι η θεωρία Ομάδων, εκτός απο σκέτη μαγεία είναικαι μία υπέροχη πινελιά τεχνης.

Σε ευχαριστώ για το ωραίο σου σχόλιο.

Καλό ξημέρωμα και ευχάριστα όνειρα (όχι κατ' ανάγκη μαθηματικά και πολύπλοκα !)

Marlena Shaw - it is love

:)

Penny said...

neg
αν και έχουμε συζητήσει εκτενέστερα το θέμα των "δύο αφεντάδων" και επειδή ένας και πολύ μου πέφτει, πλην όμως τρέφω άπειρο θαυμασμό για όσους πασχίζουν να δώσουν στα πράγματα την μαγική-τοτεμική τους αξία θέλω να αφήσω ένα τραγούδι που νομίζω θα σε ενδιαφέρει και δεν ξέρω αν το έχεις υπόψιν σου λέγεται eintein on the beach, μουσική δηλαδή ο κοινός τόπος μαθηματικών και τέχνης.

καλή εβδομάδα

Penny said...

λείπει ένα ες από τον Αινστάιν, σόρυ!

Alex said...

Στα μαθηματικά αποτολμώ να πώ πως χάνομαι...δε βρίσκω άκρη...δεν μπορώ παρά να θαυμάζω την τέλεια λογική τους και την μοναδική ερμηνευτική τους !

negentropist said...

Penny

εκπληκτικό το link ... ξέρεις να διαλέγεις :)

Σύμφωνα με τον υπέροχο Σπινόζα :

"Art is ANY human creation which contains an idea other than its utilitarian purpose."

Γι' αυτό το λόγο πιστεύω ότι τα Pure Μαθηματικά (και όχι τα Εφαρμοσμένα) είναι εκλεπτυσμένη Τέχνη υψίστης μορφής. Όπως έλεγε και ο G. H. Hardy, τα Pure Μαθηματικά ΔΕΝ έχουν κανένα χρησιμοθηρικό στόχο.

Καλό σου απόγευμα με ένα υπέροχο μουσικό κομμάτι μιας εποχής που λάτρεψα όσο τίποτε άλλο:

Driftin' Blues

:)

negentropist said...

Αlex

τα μαθηματικά είναι ένας μαγικός, ονειρικός κόσμος που είναι προσιτός σε όλους. Αρκεί να προσεγγισθεί με όμορφο τρόπο, χωρίς ανόητες συγκρίσεις και σχολική πίεση ...

Kαλό απόγευμα

Eric Burdon - Hold on I'm Comming

:)