June 21, 2010

Φλερτάρετε γιατί ... χανόμαστε




Angels fly because they take themselves lightly (G. K. Chesterton)

Τo φλερτ προσθέτει αλατοπίπερο στη ζωή μας και ενισχύει την θετική συμπεριφορά μεταξύ των ανθρώπων. Δημιουργεί μία ήρεμη, ευχάριστη και απολαυστική ατμόσφαιρα.  Εμπεριέχει χιούμορ, περιέργεια, φαντασία και ρομαντισμό. Διέπεται από κομψότητα και τυπικά δεν είναι μία "καθαρή" σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά ένα πρελούδιο ή ακόμα και υποκατάστατό της.

Το φλερτ  είναι ένα διανοητικό  "πείραγμα" με επιμέρους γεύσεις συναισθηματικού παιχνιδιού.  Στη διάρκειά του αναστατώνεται η συνηθισμένη  συναισθηματική διαμόρφωση των δύο μερών επιτρέποντας την αμφίδρομη ανταπόκριση ... ένα πράμα σαν επιτραπέζια αντισφαίριση (ping pong)! Τις περισσότερες φορές είναι μία ευγενική διασκέδαση που δεν οδηγεί πουθενά. Επιπλέον μπορεί να είναι και μία θαυμάσια ευκαιρία γιά εξάσκηση των κοινωνικών μας δεξιοτήτων, ώστε τελικά να κάνουμε τον εαυτό μας αλλά και τον "στόχο" του φλερτ μας να αισθάνεται καλά. Όμως πάνω απ' όλα χρειάζεται υπευθυνότητα,  ευαισθησία, συντονισμός, αλλά και απόλυτος αφουγκρασμός της άλλης πλευράς.

Φαινομενικά, το φλερτ εμπεριέχει και αντιφατικά στοιχεία, όπως  την τιμιότητα με δόσεις αθωότητας, που έρχεται σε αντιδιαστολή με την ήπιας μορφής εξαπάτηση που υπάρχει στην αναπόφευκτη κολακεία. Άλλα τέτοια δίπολα, που πρόχειρα μου έρχονται στον νου, μπορεί να είναι τα εξής. Π.χ., η έντονη επίδειξη προσοχής και ενδιαφέροντος,  ίσως στην πραγματικότητα να είναι πλασματική, ιδιαίτερα όταν υπάρχει μεγάλη απόσταση στο IQ των δύο μερών.  Η επίδειξη άνεσης και εμπιστοσύνης ίσως να είναι παραπλανητική (κυρίως στα online φλερτ),  επειδή αρκετές φορές η αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι χαμηλή.  Τέλος, μία κλασσική παιδαριώδης αντίφαση είναι το υπερβολικό πασπάλισμα της λογικής με  ανούσιες και υπερβολικές συναισθηματικές συνηχήσεις.

Πάντα υπάρχει μία λεπτή οριακή γραμμή στο φλερτ. Σ' αυτό το είδος παιχνιδιού οι συμμετέχοντες  συχνά πλησιάζουν πολύ κοντά στα όρια,  πατώντας τα ή/και διασχίζοντάς τα αρκετές φορές, υποχωρώντας στη συνέχεια σε άνετη απόσταση μακριά απ' αυτά. Είναι ένα είδος λεκτικού χορού όπου τα όρια της σεξουαλικότητας δεν διακρίνονται εύκολα. Το φλερτ είναι σαν ένα ανενεργό ηφαίστειο το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί εντελώς ξαφνικά. Υποθέτω ότι ιδιαίτερα στον κυβερνοχώρο, η κόκκινη γραμμή μεταξύ ενός αθώου φλερτ και μιας ξεκάθαρης σεξουαλικής αλληλεπίδρασης μπορεί να παραβιαστεί πιο εύκολα, επειδή εκεί απουσιάζει η γλώσσα του σώματος με τα παντοδύναμα εξωλεκτικά  σήματα, πχ της ντροπής, δύσκολης θέσης, αηδίας κλπ 

Θα μπορούσα να γράψω πολλά περισσότερα γι' αυτό το θέμα. Όμως δεν θα το κάνω, επειδή  ενδεχομένως οι σκέψεις μου να είναι πολύ λογικές και να συγκρούονται με  την φαντασιακή συγκρότηση των αναγνωστών(-ριών).  Ούτως ή άλλως, το φλερτ είναι όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα. Εξαρτάται απο τις ιδιομορφίες των διαφορετικών προσωπικοτήτων, αλλά και τις "ιδιοσυχνότητες" συντονισμού  μεταξύ ετερόκλητων ανθρώπων. 

Όμως σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένη τη δυσμενή κοινωνικο-οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, ένα έχω να πω: Φλερτάρετε γιατί ... χανόμαστε !!













Ιt's NOT what you think dear !!


ΥΓ: Κλικ τις 2 εικόνες  ... και τα 6 links ... ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ !

:)

25 comments:

Penny said...

Απενοχοποίηση και αποποινικοποίηση τώρα!
Δεν υπερβάλλω,υπάρχει απίστευτος συντηρητισμός και υπερβολή στα ζευγάρια σήμερα, κάτι που κάνει το φλερτ πιό ελκυστικό, και ως εκ τούτου απαγορευμένο, και την απιστία πιο πιθανή.

Τέλειο τραγούδι το πρώτο, το χα ξεχάσει!

Καλυψώ said...

αχ..και βαχ

και μια χαρα τα λες
και λογικοτατα..και με αρτια επιχει-ρηματα...αλλααααα

εκεινη ρημαδογραμμη..ξερεις ποσο ευκολα την πατας??

αντε μετα να συγκρατηθεις..
δυσκολοο...
δεν λεω να μην φλερταρουμε
(αν και κατι τετοιες ιδεες με καψανε)
αλλα ..αλλα..
φφφφ..αυτα!!

καλησπερα neg..:)

She said...

Κάποια στιγμή επικρατούν θύελλες και το τοπίο φαντάζει ιδανικό για να κρυφτείς νομίζοντας πως είναι ο παράδεισος που ζητούσες-(συναίσθημα)

...κι άλλες ο ήλιος φωτίζει και την πιο απόκρυφη μικρή χαράδρα που πριν δεν έβλεπες και βλέπεις όλη την αλήθεια του να απλώνεται μπροστά σου γυμνή και ξεκάθαρη-(λογική)

και πρέπει τότε να αποφασίσεις τι θες να ζήσεις, τη θύελλα ή τον ήλιο.

και πρέπει τότε το μεγάλο "Ναι" ή το μεγάλο "Όχι" να πεις όπως λέει ο μεγάλος Καβάφης.

Λογικότατη η ανάρτησή σου, γεμάτη από Ήλιο. Φαίνεται στα μάτια σου μπροστά ξεγυμνώθηκε και η μικρότερη χαράδρα του τοπίου....

όμως άνθρωποι είμαστε κι ας μη το κρύβουμε...όλοι διψάμε για ουρανό!

καλό βράδυ Σταύρο...

Ra Ma said...

Επίσης θα έλεγα πως τα όρια στο φλέρτ δεν είναι ακριβώς δυσδιάκριτα αλλά ίσως ...μετακινήσημα (υπάρχει τέτοια λέξη?). Πρέπει να είσαι προσεκτικός και προσαρμοστικός, ώστε το επόμενο βήμα να είναι ένα μπροστά, πίσω ή για πιο ασφάλεια ...σημειωτόν!

Ειδικά όταν προσπαθείς να ανακαλύψεις τα όρια, είναι σαν να κάνεις ένα βήμα στην άκρη του γκρεμού με κλειστά τα μάτια και να μην ξέρεις αν από εκείνο το σημείο ξεκινά η γέφυρα. (Το παράκανα ε?)

Για να σοβαρευτώ, θα πω πως το φλερτ σε κάνει να νιώθεις επιθυμητός, και αυτό είναι κάτι σαν ένας μικρός πυρηνικός αντιδραστήρας που σου αλλάζει την ύπαρξη. Τα ατυχήματα και εδώ είναι απρόβλεπτα...

Καλημέρα!!!

KOSTAS PAP said...

Με το φλέρτ εκτονώνεται και ο ερωτισμός, από την άλλη αν προκύψει θέμα υπάρχει σημαντική αναστάτωση. Όπως μπορεί ο καθένας αλλά είναι απολύτως απαραίτητο στη ζωή μας.

Anonymous said...

Καλημέρα, δε μπορώ να μη σχολιάσω γιατί το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον. Συμβαίνει καθημερινά, συνειδητά ή όχι, και θα το ονόμαζα, "το παιχνίδι της φύσης πάνω στις δύο φύσεις". Ναι, το θεωρώ παιχνίδι, απαραίτητο συνήθως. Γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, που να έχει δουλέψει τόσο βαθιά με τον εαυτό του, ώστε να μην έχει καμιά ανάγκη επιβεβαίωσης. Και μάλιστα σήμερα που η ανάγκη αυτή βομβαρδίζει βασανιστικά την καθημερινότητά μας. Ποιός θα μπορούσε να απαντήσει αρνητικά στην ερώτηση "θέλεις ν' αρέσεις, να σε θαυμάζουν, να σε ποθούν?" νομίζω κανείς!

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ said...

Εγώ αρκούμαι να υποστηρίξω τον τίτλο. Είμαι κήρυκας και προπαγανδιστής του φλερτ. Έχω παιδιά εκεί γύρω στα τριάντα. Το φλερτ έχει πια βγέι από το παιχνίδι.
Αυτό με ανησυχεί όχι τα "ατυχήματα" του. Ας υπήρχε κι ας "τρακάραμε".
Τα links υπέροχα.

negentropist said...

Penny,

το σχόλιό σου μου θύμισε τα παρακάτω λόγια μιας αμερικάνας ζωγράφου, που δημοσίευσα πέρυσι στο forum μου:

" H Zωή είναι πολύ μικρή ... Παραβείτε τους κανόνες ... Συγχωρέστε γρήγορα ... Φιλάτε αργά ... Γελάτε ανεξέλεγκτα ... Και ποτέ μη μετανοιώνετε για οτι σας έδωσε χαμόγελο ... Η Ζωή μπορεί να μην είναι το party που ελπίζαμε, αλλά όσο είμαστε εδώ, πρέπει να χορεύουμε ... "

Diana

:)

negentropist said...

Καλυψώ,

ρημαδογραμμή ... εύστοχος ο χαρακτηρισμός σου.

Ούτως ή άλλως ο έρωτας είναι παιχνίδι χαμένο απο χέρι ... νόμος! ... οπότε μη στενοχωριέσαι για τίποτε !

Amy Winehouse - Love is a Losing Game

:)

negentropist said...

Α, Καλλιόπη

όλοι διψάμε για ουρανό !

Η αναλυτική σου ικανότητα μου φέρνει στο μυαλό τον William Somerset Maugham ... έναν απο τους πιό αγαπημένους μου συγγραφείς ... για μένα δεν έχει υπάρξει καλύτερος στη περιγραφή των ανθρώπινων χαρακτήρων:

Οf Human Bondage

" He did not know how wide a country, arid and precipitous, must be crossed before the traveller through life comes to an acceptance of reality. It is an illusion that youth is happy, an illusion of those who have lost it; but the young know they are wretched, for they are full of the truthless ideals which have been instilled into them, and each time they come in contact with the real they are bruised and wounded "

Έπεσες "μέσα" σε όλα !

:)

negentropist said...

Ακριβώς Marc !

Ένας λόγος παραπάνω για να είναι δυσδιάκριτα τα όρια, αφού μετακινούνται :)

" ... το φλερτ σε κάνει να νιώθεις επιθυμητός, και αυτό είναι κάτι σαν ένας μικρός πυρηνικός αντιδραστήρας που σου αλλάζει την ύπαρξη. Τα ατυχήματα και εδώ είναι απρόβλεπτα..."

Αυτή είναι η ουσία !

Oρίστε κάτι απίστευτα όμορφο:

Try little tenderness

:)

negentropist said...

Γειά σου Κώστα

Εκτόνωση ερωτισμού vs να μην πληγώνουμε ανθρώπους ... Λεπτή η ισορροπία ... και με το μαντρόσκυλο της λογικής πάντα να καιροφυλακτεί !

Έχεις απόλυτο δίκιο ... Όπως μπορεί ο καθένας.

Maybe (Janis)

:)

to alataki said...

Αγαπητοί φίλοι προς τι ο προβληματισμός;
Ένα... ευγενές σπορ είναι το φλέρτ, απλά εξασκείται διαφορετικά και όπως είπε κάποιος άντρας, "το φλερτ μας ήταν γρήγορο και έξαλλο. Εγώ ήμουν γρήγορος κι εκείνη έξαλλη..."
Η προτροπή σου πάντως Σταύρο είναι σοφή αφού και η φύση φλερτάρει...
(Τι λέω, δεν είναι και Άνοιξη)

negentropist said...

Λένα,

"το παιχνίδι της φύσης πάνω στις δύο φύσεις" :)

Αυτή η ανάγκη επιβεβαίωσης ... είναι μεγάλη αδυναμία ... κι' όμως υπάρχουν φορές, όταν διανοητικά πετάς ψηλά, που αδιαφορείς για την γνώμη των άλλων ... Πίστεψέ με, είναι κάτι μου συμβαίνει αυθόρμητα εδώ και πολλά χρόνια ... Εσύ που διαβάζεις Krishnamurti, σίγουρα καταλαβαίνεις γιατί !

Will You Still Love Me Tomorrow - Amy Winehouse

:)

negentropist said...

Χριστόφορε,

είσαι υπέροχος ...

Όχι, το φλερτ δεν έχει βγει απ' το παιχνίδι σου. Aρνούμαι να το δεχτώ αυτό, ιδιαίτερα απο έναν αριστοτέχνη χειριστή των λέξεων, όπως εσύ.

Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν τα links. Ειδικά τα δύο με τον Boris Johnson, τον αρχαιολάτρη δήμαρχο του Λονδίνου (έχει κλασσική παιδεία) τα θεωρώ καταπληκτικά. Τυπικό δείγμα ενός πανέξυπνου ανθρώπου, που δεν έχει ανάγκη την σοβαροφάνεια !!

Neil Sedaka - Laughter In The Rain

:)

negentropist said...

"... Εγώ ήμουν γρήγορος κι εκείνη έξαλλη..."

lol !!

Καταπληκτικό Ιωάννα !

Τι θα έκανες ΑΝ ερχόταν κάποιος με την ευαισθησία του Pablo Neruda και την ομορφιά του Robert Redford, και σου έλεγε:

" I want to do with you what spring does with the cherry trees " (Pablo Neruda)

Θα ήσουν ... "γρήγορη" ή "έξαλλη" ?

lol !! (σε πειράζω ... )

Ορίστε ένα όμορφο τραγούδι:

When something is wrong with my baby

:)

ria said...

έχεις εντρυφήσει στο θέμα, δεν το συζητώ...
το φλερτ είναι υγεία! όταν γίνεται δια ζώσης όμως. αλλιώς κάνει λίγο αρρωστημένο...
καλό βράδυ!

negentropist said...

Ρία,

το φλερτ ειναι υγεια ... και γίνεται σε όλα τα διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας, είτε το θέλουμε είτε όχι.

Πάντως έχω την γνώμη ότι ή ανθρώπινη νοοτροπία είναι πολλές φορές "αρρωστημένη" και όχι τα διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας, αυτά καθ' εαυτά.

Καλή σου νύχτα με κάτι όμορφο:

Al Green - Make Me Happy

:))

to alataki said...

Tι να έκανα η έρμη... ας μου έρθουν και την τύχη μου εγώ δεν την κλωτσάω...
Χα!

Matriga said...

Kαλώς σε βρήκα!
Πάντως εγώ δεν είμαι για να ακούω αυτές τις συμβουλές, γιατί παρότι είμαι απόλυτα μονογαμική, εξακολουθώ πάντα να φλερτάρω ασύστολα ;)

Kαλό ξημέρωμα

negentropist said...

Ιωάννα ,

έτσι μπράβο. Με λίγα λόγια, όπως έχουμε ξαναπεί ... livε now, die later !

Νatural Woman

Kαλό ξημέρωμα

:)

negentropist said...

Kαλώς ήρθες Matriga !

Tο ... ξέρει ο σύντροφός σου, ότι εξακολουθείς πάντα να φλερτάρεις ασύστολα ? :)

Ορίστε κάτι όμορφο για σένα, γι' αυτή τη πρώτη σου επίσκεψη:

Player - Baby Come Back

Nά'σαι καλά !

:)

Matriga said...

Ωωω! Σ' ευχαριστώ για το όμορφο τραγούδι που με το οποίο με καλωσόρισες με τον καλύτερο τρόπο.
Όσο για το αν το ξέρω ο ενίοτε σύντροφός μου... αυτό εννοείται!
Αλλιώς, δεν θα μιλούσα για φλερτ.
Άλλωστε, είμαι μονογαμική, όπως προανέφερα, οπότε αυτό το κάνω για να παραμείνω ;)

Να είσαι καλά και θα τα λέμε.

Υ.Γ. Άσε που είπα να μπω στο πνεύμα του τίτλου στα σχόλια εδώ... "Ρίχτα" όλα ... ΕΔΩ χωρίς ΑΙΔΩ ! χα χα χα

negentropist said...

:)

Μόνο ... προσοχή στις διαχωριστικές γραμμές Matriga !

"Ρίχτα" όλα ... ΕΔΩ χωρίς ΑΙΔΩ !

:)

Matriga said...

Μην ανησυχείς, αφού έχω βάλει κόκκινη γραμμή!
Όμορφο τραγούδι επέλεξες :)

Kαλημέρα