July 2, 2010

Δεσμευμένες πιθανότητες ?




Όταν ήμουν νεότερος, πολλές φορές τα κορίτσια στα πάρτυ με ρωτούσαν  ποιό είναι το επάγγελμά μου.  Μερικές φορές, όταν είχα το απαιτούμενο κέφι, αλλά και για καθαρά "πειραματικούς" λόγους,  η μοναδική πληροφορία που έβγαινε απο το στόμα μου ήταν ότι δήθεν εργαζόμουν σε κάποιο ινστιτούτο ... ψυχιατρικής, ελπίζοντας έτσι, το ομολογώ, ότι θα έβγαζαν το συμπέρασμα πως είμαι ψυχολόγος ή, ακόμα καλύτερα ... ψυχίατρος ! Τις ελάχιστες φορές που ήμουν πειστικός (ποτέ ... πιεστικός!) - κυρίως επειδή ακόμη ΔΕΝ είχα βάλει τα γέλια - ακολουθούσε συνήθως η ερώτησή τους αν θα μπορούσα να τις "ψυχαναλύσω", πράγμα που φυσικά ανέμενα σαν εξαιρετικό σημάδι για την εξέλιξη της βραδιάς.

Βέβαια, πάντοτε στο τέλος  τους απεκάλυπτα τη φριχτή αλήθεια, ότι δηλαδή ασχολούμαι με την "μουντή" επιστήμη της  ...  μηχανολογίας. Έτσι, στα πλαίσια ενός παρόμοιου σουρεαλιστικού σκηνικού, μία ενδιαφέρουσα κοπέλλα που δούλευε σε εταιρία πετρελαιοειδών στο Λονδίνο, μου είχε  πει κάποτε ότι δεν της άρεσαν οι αιφνιδιασμοί και ότι κάτι την προβλημάτιζε έντονα.

Μου εξήγησε λοιπόν, ότι η εταιρία της είχε αποφασίσει να κάνει "ξαφνική" άσκηση πυρκαγιάς, κάποια τυχαία εργάσιμη ημέρα την επόμενη εβδομάδα. Της είπα ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί, γιατί  σίγουρα δεν πρόκειται να την αιφνιδιάσει κανείς σ' αυτό το θέμα, επειδή απλούστατα ΔΕΝ υπάρχουν αιφνίδιες ασκήσεις πυρκαγιάς !

Εκεί που με κοίταζε σαν να ήμουν απο άλλο ... πλανήτη, της είπα ότι η άσκηση ετοιμότητας ΔΕΝ μπορεί να γίνει την Παρασκευή, διότι τότε οι εργαζόμενοι θα το ξέρουν απο την Πέμπτη το βράδυ (αφού η άσκηση δεν θα έχει γίνει μέχρι εκείνη την ημέρα), και επομένως δεν θα υπήρχε το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Παρομοίως, δεν μπορεί να γίνει ούτε την Πέμπτη, διότι αφού έχει αποκλειστεί η Παρασκευή, οι εργαζόμενοι θα ξέρουν απο την Τετάρτη το βράδυ ότι δεν θα γίνει την επόμενη μέρα, και ούτω καθεξής. Επεστράτευσα λοιπόν τα καλύτερα αγγλικά μου και της είπα με όση άνεση μπορούσα: " Καλό μου κορίτσι,  οι αιφνίδιες ασκήσεις ετοιμότητας είναι αδύνατες ! "

Επειδή συνέχιζε να με κοιτάζει ... περίεργα, και παρά τον έντονο κίνδυνο να οδηγήσω τη συζήτηση σε άλλα εξόχως  ατέρμονα και μη επιθυμητά μονοπάτια, επεχείρησα να  "ψελίσω" ότι η λύση  του φαινομενικού  αυτού παράδοξου επιτυγχάνεται με την βοήθεια των δεσμευμένων πιθανοτήτων, στα πλαίσια του θεωρήματος  Bayes !!! Σ' αυτό ακριβώς  το σημείο μου είπε :  " Αν και είσαι περίεργος τύπος, θα τα πάμε πολύ καλά εμείς οι δύο. Και ξέρεις γιατί ?  Είμαι στατιστικός, και την βρίσκω αφάνταστα με τις δεσμευμένες πιθανότητες ! "

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός έρχεται απο εκεί που δεν το περιμένεις ... Φαντάσου δηλαδή και να της άρεσαν οι αιφνιδιασμοί !























YΓ: Click τις 2 εικόνες και το μοναδικό   link ... πάντα με δική σας ευθύνη !

:)

16 comments:

Ο Αλχημιστης said...

Πιθανολογω οτι η βραδια εξελιχθηκε ομορφα!! :))) Εχει πολλυ πλακα να απασχολεις το μυαλο με αυτα τα απλα αλλα ταυτοχρονα πολυ ενδιαφεροντα προβληματακια!! Παντα μου αρεσαν και εμενα!!


Καλη σου νυχτα!! :)

to alataki said...

Λοιπόν, έχουμε και λέμε...
Σύμφωνα με τις δεσμευμένες πιθανότητες τα παρακάτω μπορεί να έχουν συμβεί.

α) η κοπέλλα αν δεν σε αντιπάθησε, σε συμπάθησε.

β) Η κοπέλλα επίσης αν δεν σε συμπάθησε, σε αντιπάθησε.

Εσύ τώρα

α) Αν δεν μιλούσες για πιθανότητες δεν θα μάθαινες ότι είχες να κάνεις με στατιστικό

β) Αν γνώριζες την ιδιότητά της δεν θα μιλούσες για πιθανότητες

Και οι δυο σας

α) Αν φύγατε μαζί, την έριξες με τις δεσμευμένες πιθανότητες.

β) Αν δεν φύγατε μαζί, κάτι άλλο έπρεπε να της πεις...

Ουάουυυυυ!

negentropist said...

Άγη

Το τρίτο πρόβλημα στο μοναδικό link του κειμένου, έχει ισοπεδώσει ακόμα και διάσημους μαθηματικούς, όπως πχ τον περίφημο Erdos !

Κι' εγώ τρελαίνομαι για τέτοιου είδους προβλήματα. Το ενδιαφέρον είναι ότι μπορούν να τα λύσουν άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα απο Bayes, ενώ αντίθετα δεν μπορούν να τα λύσουν εξειδικευμένοι επιστήμονες με τυποποιημένες μαθηματικές γνώσεις, αλλά συνήθως χωρίς φαντασία !

Η εξέλιξη της βραδιάς εμπίπτει στην δικαιοδοσία της ... Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων :)

Águas de Março

Kαλό σου βράδυ ! :)

negentropist said...

Ιωάννα !

Ουάουυυυυ ... είπα κι' εγώ, όταν διάβασα την άκρως ενδιαφέρουσα ενδεχομενική ανάλυση που παρέθεσες :)

Σε καληνυχτίζω με ένα κλασσικό ... ύμνο !

Get down on it - Kool & the Gang

:)

ria said...

ποτέ μη λες ψέμματα σε μια γυναίκα. το διαισθάνεται.
και να ξέρετε όλοι οι άνδρες, δεν υπάρχει πιο δυνατό αφροδισιακό για μια γυναίκα, από ένα λαμπρό μυαλο σε έναν άνδρα!

καλό βράδυ.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ said...

Αν ο Bayes,μπορεί να με το θεώρημα των δεσμευμένων πιθανοτήτων, μπορεί να προβλέψει και την πιθανότητα των οριζοντιωμένων επαφών ύλης με ανταλλαγή στοιχείων τότε πρέπει να αρχίσουμε όλι την μελέτη.
Bayes λοιπόν και μπαίνεις.
Ενδιαφέρον!!!

negentropist said...

Πάντα με το χιούμορ σου Χριστόφορε !

Πρόβλημα: Ας υποθέσουμε ότι είστε σε κάποιο τηλεοπτικό παιχνίδι, και ότι σας ζητούν να επιλέξετε μία απο 3 πόρτες. Το μόνο που γνωρίζετε είναι ότι πίσω απο τις πόρτες υπάρχουν 2 κατσίκες και 1 αυτοκίνητο. Επιλέγετε πρώτα μία πόρτα, ας πούμε την #1, και ο παρουσιαστής, που ξέρει τι υπάρχει πίσω απο τις πόρτες, ανοίγει μία άλλη πόρτα, ας πούμε την #3, που πίσω της έχει κατσίκα. Σας λέει λοιπόν: "Θέλετε να αλλάξετε και να επιλέξετε την πόρτα #2 ?"

Το ερώτημα είναι: Υπάρχει πλεονέκτημα στην περίπτωση που αλλάξετε επιλογή ?

Μία αιτιολογημένη απλή απάντηση (για ... φιλόλογους) βρίσκεται στο παρακάτω link:

Bayes με 3 απλά παραδείγματα

Καλό βράδυ, με Ohio Players !

I Want To Be Free

:)

KOSTAS PAP said...

Πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, συζήτηση, εξέλιξη; Το απρόοπτο στα απρόοπτα. Είμαστε και συνάδελφοι αν κατάλαβα καλά; Μηχανολόγοι; Καλή μέρα.

negentropist said...

Aκριβώς Κώστα ... Μηχανολόγος Μηχανικός ... καλά κατάλαβες :)

Τα απρόοπτα σίγουρα κάνουν την ζωή μας πολύ πιό ενδιαφέρουσα !

Στα παρακάτω 2 video πρωταγωνιστεί ένας εξαιρετικά ταλαντούχος "συνάδελφός" μας, ο Rowan Atkinson (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, παν/μια Newcastle και Oxford !)

O πιο παράξενος ... Λυκειάρχης

O πιο παράξενος ... γυναικολόγος

Αυτό κι' αν είναι έκπληξη, έτσι δεν είναι ?

Καλό απόγευμα !

:)

She said...

Δεν ξέρω, αλλά πιστεύω πως κάπου εκεί έξω να υπάρχουν πιθανότητες που να μην έχουν το στίγμα της δέσμευσης. Ίσως σε κάποιο άλλο χωροχρόνο να μπορούσαμε να πούμε πως όλοι εμείς ζούσαμε με αδέσμευτες πιθανότητες μέχρι που μια μέρα αποφασίσαμε πως τα θέλουμε όλα δικά μας. Κι έτσι, από χαζομάρα; από ανάγκη; από υπέρμετρο εγωισμό; από άγνοια; δεσμεύσαμε τις πιθανότητες κατά μας.

Επιτρέψτε μου μια πιο "πέρα βρέχει" προσέγγιση του θέματος.

;-)

καλό απόγευμα σε όλους με όσες πιθανότητες θέλετε... κι ας είναι και δεσμευμένες.
What the f...k!
life is beautifulanyway!

;-)

Penny said...

Σε αδέσμευτες υπάρχει κάτι;)

-όταν κρύβεις την ασχετοσύνη με χιούμορ πιάνει καμια φορά..-
ωραίο φλερτ πάντως κάνατε στην κοπέλα, και εποικοδομιτικό!συγχαρητήρια!

negentropist said...

Penny

υπάρχει μόνο ... o James Hunter!

Down home girl

:)

She said...

Βρήκα αυτό κάπου, νομίζω πως ταιριάζει στο θέμα του ποστ σου.

"θα είμαι εδώ για σένα ακόμη κι όταν πιστέψεις πως δέσμευσες τις πιθανότητες για το ακριβώς αντίθετο! Και μη προσπαθήσεις να δεσμεύσεις πιθανότητες κάνοντας υποθέσεις,
...τουλάχιστον, τώρα ξέρεις!"

υ.γ. αν χρειαστείς το λινκ,το nick και την πηγή, πες μου να στα στείλω.

Καλό βράδυ.

;-)

negentropist said...

Ταιριάζει ...

Όπως επίσης και το παρακάτω όμορφο μουσικό video. Κυρίως γιατί είναι χωρίς φίλτρο (Ohne Filter)

Pick up the pieces

:)

Unknown said...

''Ο απόλυτος αιφνιδιασμός έρχεται απο εκεί που δεν το περιμένεις..''. Τα απρόσμενα είναι και τα πιο ενδιαφέρον και με συχνά με μεγαλύτερη διάρκεια!! Καλησπέρα!

negentropist said...

Συμφωνώ απολύτως, άγνωστη e-φίλη :)

Still .. grazing, on a Sunday afternoon !

Καλό βράδυ !

:)