August 9, 2010

Η τέχνη της αντιπαράθεσης
H oυσία στις περισσότερες διαφωνίες είναι η εξής: "Έχω δίκιο, έχεις άδικο!"

Τόσοι, μα τόσοι καβγάδες είναι κυριολεκτικά ανούσιοι. Ξεκινούν απο κάτι βλακώδες και άστοχο, του στυλ: "Ξέχασε να φέρει γάλα επιστρέφοντας  σπίτι!" ... "Τον κριτίκαρε μπροστά στους φίλους του!" ... "Κανόνισε κάτι χωρίς να την ρωτήσει!"

Όμως, τις περισσότερες φορές οι αντιπαραθέσεις κλιμακώνονται: "Ποτέ δεν προσέχεις τι λέω!"  ...  "Δε νιάζεσαι γιά μένα!"  ...  "Είσαι γεννημένος χαμένος!" ... "Είσαι μοχθηρός!"

Τη στιγμή της διαφωνίας κακώς θεωρούμε απαράδεκτο να διαφωνεί μαζί μας η άλλη πλευρά, είτε πρόκειται γιά τη  φίλη, τη σύζυγο, τη μητέρα μας ή την συνεργάτιδα στο γραφείο μας. Βέβαια, δεν είναι εγγενώς κακό να διαφωνούμε. Το αντίθετο μάλιστα! Αλλά το να απαιτούμε ανηλεώς απο τον συνομιλητή μας να αποδεχτεί την δική μας ερμηνεία των γεγονότων, δεν είναι και σημάδι άψογης πνευματικής υγείας. Είναι σημαντικό να μπορούμε να διαφωνούμε παραγωγικά, ώστε να μη βλάπτουμε ανεπανόρθωτα  τη σχέση μας με αγαπημένα άτομα.

Στις καλές διαφωνίες είμαστε συνήθως σε θέση να ξεδιαλύνουμε τι θέλουμε πραγματικά και πως μπορούμε να συμβιβαστούμε, ακόμα κι' αν δεν έχουμε καταλήξει κάπου. Η αντιπαράθεση έχει μία αρχή και ένα τέλος, ακόμη κι' αν η ανταλλαγή των επιχειρημάτων  δεν γίνεται πάντοτε με ευγένεια και  σεβασμό στην άλλη πλευρά.

Όμως, οι βλακώδεις αντιπαραθέσεις είναι το κάτι άλλο. Δεν είναι παρά ατέρμονες λούπες (κλειστοί βρόχοι) που αναπαράγουν συνεχώς την διαμάχη σε μία σχέση χωρίς να την επιλύουν! Στην έξαψη της στιγμής, η θεματολογία είναι ευμετάβλητη και μπορεί να ξεκινήσει απο το "Kοίτα πώς πάρκαρες το αυτοκίνητο!" για να καταλήξει στο καθόλου πρωτότυπο : "Είσαι ίδια η μάνα σου!"

Πως μπορεί να βγει κανείς  απ' αυτό τον φαύλο κύκλο ? Χμ ... Νομίζω πως  όταν αισθανθούμε την ακατανίκητη παρόρμηση να επιβάλουμε στον άλλο το "δίκιο" μας, τότε ακριβώς είναι και η στιγμή που  πρέπει να σταματήσουμε την αντιπαράθεση. Η μικρή μου πείρα "λέει" πως οι παρακάτω τρεις  ιδέες ίσως και να είναι χρήσιμες :

- Σκέψου!  Υπάρχει κάτι που να κερδίσεις απο την αντιπαράθεση στο σημείο που έχει φτάσει ? Αν όχι, τότε έφτασε η ώρα να σταματήσεις να μιλάς, όσο θυμωμένος και να είσαι !

- Μην επαναλαμβάνεσαι!  Το να θέτεις μόνο μία φορά το επιχείρημά σου είναι πιό ισχυρό απο πολλές φορές. Αυτό ισχύει και στο εργασιακό περιβάλλον. Πες ότι έχεις να πεις σαν καλός δικηγόρος στην τελική του αγόρευση. Οτιδήποτε πλεονασματικό θα αραιώσει και θα αποδυναμώσει τη επιχειρηματολογία σου.

- Mην απαντάς σε χαμηλού επιπέδου προκλήσεις, που ενδεχομένως έχουν σχεδιαστεί για να σε θυμώσουν !  Αν ο συνεργάτης ή η φίλη σου προσπαθήσουν να σε αποσταθεροποιήσουν λέγοντας  πχ  ... "Λες συνέχεια τις ίδιες μαλακίες!", αναγνώρισε την επιχειρηματολογική τους ένδεια  και άλλαξε αμέσως  κανάλι επικοινωνίας.

Πάνω απ' όλα οφείλουμε να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι η καλύτερη κατάληξη σε μία αντιπαράθεση είναι ότι ... τελειώνει ! Ακόμη και στις καλύτερες σχέσεις πάντα υπάρχουν εστίες ανεπίλυτης πικρίας και συνεπώς οφείλουμε να ξέρουμε ΠΩΣ να διαφωνούμε και ΠΟΤΕ να σταματάμε, αν θέλουμε να μη βλάψουμε ανεπανόρθωτα τις σχέσεις μας με ανθρώπους που μετράνε γιά μας.ΥΓ: Δεν βλάπτει ένα κλικ στις 2 εικόνες και στα 2 link του κειμένου

:) 


17 comments:

Anonymous said...

Καμιάν αντίρρηση δεν έχω σ'αυτά που λες μα θαρρώ για να καταφέρει κάποιος να φερθεί ψύχαραιμα σε τέτοιες καταστάσεις πρέπει να είναι παντελώς αδιάφορος κι αναίσθητος... :-)

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ said...

Συμφωνώ κι εγώ και υπερθεματίζω. Πράγματι ρόλο σημαντικό παίζει και χρόνο και αντίδρασης. Μέτρημα 1, 2 ,3.....10 ...

ANASA said...

Την ώρα της διαφωνίας, του διαπληκτισμού, της αντιπαράθεσης, του εκνευρισμού, μου είναι προσωπικά δύσκολο να κρατώ το εγχειρίδιο "η τέχνη της αντιπαράθεσης" μαζί μου, ή να το έχω στο μυαλό μου και να το εφαρμόσω. Αυτό για να γίνει χρειάζεται μεγάλη αυτοπειθαρχία και εγκράτεια, οπότε αν ήδη την διαθέτει κάποιος, ξέρει και να αποφεύγει τις αντιπαραθέσεις ούτως ή άλλως ή τουλάχιστον να τις κρατά σε ελεγχόμενο επίπεδο.

Σαν εγχειρίδιο το βρίσκω πολύ χρήσιμο πάντως!


προς Χριστόφορο

καλό το μέτρημα Xριστόφορέ μου, αλλά εξαρτάται από το χρόνο ανατίναξης...

:-)

negentropist said...

Aγαπητέ Χριστόφορε

το μέτρημα είναι πράγματι σωτήριο... παλιά, αξιόπιστη και δοκιμασμένη συνταγή !

Cleo Laine - Oh Lady Be Good

:)

Anonymous said...

το σχόλιό μου συνοψίζεται στο παρακάτω μικρό ποιηματάκι του Hafiz (ca. 1320-1389) (πραγματικό όνομα: Shams-ud-din Muhammad)

ΜΗΔΕΝ

Μηδέν
Είναι εκεί που το Πραγματικό Γλέντι αρχίζει.
Υπάρχει τόσο πολύ μέτρημα
Οπουδήποτε αλλού!


ZERO

Zero
Is where the Real Fun starts
There's too much counting
Everywhere else!

ίσως οι διαπληκτιζόμενοι και να το βρίσκουν σαν ένα είδος εκτόνωσης, προσωπικά έχω εντελώς άλλη προσέγγιση για το θέμα! Προτιμώ το διάλογο που όταν δεν οδηγεί πουθενά μετουσιώνεται σε κάποια μορφή τέχνης! Το θεωρώ πιο δημιουργικό και πιο χαλαρωτικό! Καλό βράδυ

ΚΑΛΥΨΩ said...

δυσκολο να με κανει κανεις
να τσακωθω μαζι του..
ομως αν συμβει..και εδω θα συμφωνησω με την Ανασουλα..δεν υπαρχει κανενας κανονας η μανουαλ..παπαλα..

ανατιναζομαι!!!!!
και οποιον παρει ο χαρος
(ταυρος γαρ)

φυσικα συμφωνω σαν θεωρια
με την αναρτηση σου
αλλα αν θελω να ειμαι ειλικρινης
πρεπει να παραδεχτω πως αδυνατω να κανω πραξη τα παραπανω..

καλησπερα..

negentropist said...

@ ΟΛΟΥΣ

"Τεχνικά" είμαι σε διακοπές ...

Απο χθες αργά το βράδυ, ο "απρόσωπος" Blogger κατάφερε να με νευριάσει ελαφρώς. Εξαφανίζονται όλα τα σχόλια/απαντήσεις μου !

Κάνω μία τελευταία απόπειρα απαντώντας σε όλους, περιορίζοντας την εκρηκτικότητά μου και διατηρώντας την ψυχραιμία μου όσο μπορώ ... Βλέπετε, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο απέναντι, η διατήρηση της ψυχραιμίας είναι ... must !

Joyce Cooling - Say You Will

:)

negentropist said...

Κάρμα

εγώ θαρρώ πως για να καταφέρει κάποιος να φερθεί ψύχαραιμα σε τέτοιες καταστάσεις, απλά αρκεί να είναι ... cool ! LOL !!!

John Lennon - Instant Karma

:)

negentropist said...

ANASA

δύσκολο, αλλά πάντως όχι ακατόρθωτο να έχουμε κάθε λογής "εγχειρίδια" στο μυαλό μας ... διαθέσιμα γιά κάθε χρήση ... LOL !!

Πρόληψη και έλεγχος πάνω απ' όλα ... έχεις δίκιο ...

Before Dawn

:)

negentropist said...

Λένα

το πραγματικό γλέντι αρχίζει στο ΜΗΔΕΝ ... πάντα !

Ο κάθε άνθρωπος δρα διαφορετικά ... ευτυχώς .. αυτή η ποικιλία είναι που κάνει την ζωή μας ενδιαφέρουσα !

Something smooth indeed

:)

:)

negentropist said...

Καλυψώ

Ταύρος εν ... υαλοπολείω δηλαδή ?

Ωχ ... πρέπει να σε προσέχουμε εσένα!

Πάνω απ' όλα ο αυθορμητισμός! Στο διάολο οι τυποποιημένοι κανόνες ... Στέλλα ... καλά κάνεις ! Να είσαι εκρηκτική, γιατί ο αυθορμητισμός πρόσθέτει ... δεν αφαιρεί !!

Μόλις δεκάξι !

:)

Νερένια said...

Προσωπικά εγω .... καταλαβαινω την Ανασα!!!

Αν είναι να ανατιναχτώ ουτε το 100 δε με φτάνει.....

οποτε καλό το εγχειρίδιο ..... αλλά θέλει υπομονη.... και δυστυχώς δύσκολο ...

Καλα να περνάς!!!!

negentropist said...

Δύσκολο ... δύσκολο αγαπητή Νερένια !

Μη νομίζεις ότι κι' εγώ τα καταφέρνω :)

Πραγματικά η υπομονή είναι δύσκολο πράγμα και δεν εφαρμόζεται επλεκτικά ... ένας απο τους βασικούς λόγους που παράτησα τη σοβαρή ενασχόληση με το σκάκι στα 17 μου, lol !

Kαλό βράδυ με κάτι όμορφο απο ακουστική και οπτική άποψη :

Joss Stone - Super duper love

:)

Radio Marconi said...

Είμαι τόσο cool σε τέτοιες καταστάσεις που ...εκνευρίζω περισσότερο τον άλλον!!!

Πάντως τις πρώτες προτάσεις στα παραδείγματά σου τις έχω ακούσει χα,χα,χα

Καλές 'τεχνικές' διακοπές!!!

negentropist said...

RaMa

lol !!!

Παρατηρημένο ... Το να είναι κανείς cool, υπάρχουν φορές που εκνευρίζει τους άλλους αφάνταστα ... πολλοί κακώς το ταυτίζουν με αναισθησία .. αντίθετα, χρειάζεται μεγάλη ευαισθησία και αυτοπειθαρχία για να είναι κανείς cool ...

Όλες οι προτάσεις είναι παρμένες απο τη ζωή ... χαχαχα !

Serge Gainsbourg chante - J'suis snob

Τhanks !

:)

to alataki said...

Kαι βέβαια υπάρχει τέχνη στην αντιπαράθεση, το... λεγόμενο savoir faire.
Ευτυχώς όμως που είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε στιγμές κρίσης και έτσι αναδύονται ο πραγματικός χαρακτήρας και η καλλιέργεια κάποιου.. .
Πολλές φορές ανάλογες δύσκολες καταστάσεις με έχουν γλιτώσει από άσπονδους φίλους και άτομα που δεν μου "πάνε".
Κατά τα άλλα η εντός πολιτισμένων πλαισίων αντιπαράθεση είναι μια υγιής διαδικασία και πολύ χρήσιμη για την ανίχνευση αληθειών και συμπερασμάτων.
Με φιλία και αγάπη...

negentropist said...

Aκριβώς ! Savoir faire λοιπόν, Ιωάννα :)

Συμφωνώ σε όλα. Έτσι είναι ... Πάντα στις δύσκολες στιγμές αναδύονται ο πραγματικός χαρακτήρας και η καλλιέργεια των ανθρώπων (καλλιέργεια ==> η ποιότητα που παραμένει στον εγκέφαλο ΜΕΤΑ το πέρασμα της περιοριστικής γνώσης)

It Might as Well Be Spring

Με φιλία και αγάπη κι' απο μένα ...

:)