September 23, 2010

Η ομορφιά της ... ροής !




Τις σπάνιες φορές που  εστιάζουμε ολοκληρωτικά το "είναι" μας σε κάποια δραστηριότητα, ο νους κατακυριεύεται απο έναν απίστευτο βαθμό συγκέντρωσης. Διαπιστώνουμε ότι  παρασυρόμαστε απο μία όμορφη ροή, στη διάρκεια της οποίας έχει εξαφανιστεί εντελώς κάθε περισπασμός, όπως ανησυχίες, άγχη, έγνοιες κλπ. Το μυαλό "καθαρίζει" εντελώς,  σαν να υφίσταται ένα είδος προσωρινού "reset", επιτρέποντας σε νου και σώμα να δρουν σαν μία ενιαία οντότητα.

Για να νιώσουμε αυτή την υπέροχη ροή, η δραστηριότητα που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι επαρκώς προκλητική, διεγερτική και ενδιαφέρουσα,  χωρίς να μας κατακλύζει με τυχόν ανυπέρβλητα εμπόδια. Αν είμαστε τυχεροί θα νιώσουμε μία αβίαστη αίσθηση αγαλλίασης, σε συνδυασμό με απώλεια της αίσθησης του χρόνου, αλλά και απόλυτης ταύτισης με αυτό που κάνουμε. Αυτή ακριβώς είναι και η ομορφιά της !

Στα 23 δευτερόλεπτα του παρακάτω video βλέπουμε τον Roger Federer σε έναν αγώνα του, όπου κατά τη γνώμη μου υφίσταται την θαυμάσια εμπειρία της εν λόγω ... ροής !



Επέλεξα αυτό το "αθλητικότατο" παράδειγμα, επειδή θεωρώ εκπληκτικό το γεγονός, ότι ένας τενίστας απαράμιλλης κλάσης αντιδρά με τέτοιο τρόπο, εξαϋλώνοντας αυθόρμητα την πίεση και τις δονήσεις απο το παιχνίδι του αντιπάλου του ! Είναι σαφώς κάτι πολύ παραπάνω απο την γρήγορη σύλληψη κάποιας στρατηγικής και της άψογης υλοποίησής της μέσω αλάνθαστης τεχνικής.

Όταν λοιπόν απορροφηθούμε και απογειωθούμε στη εξαιρετική αυτή κατάσταση που ονομάζω "ροή", αυτή εξακοντίζει σε υπέρτατο βαθμό τις ικανότητες αλλά και τις επιδόσεις μας, εκμηδενίζοντας εντελώς το "εγώ" μας, καθώς και  οποιαδήποτε  άλλη περιοριστική εξωγενή επίδραση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το παραπάνω παράδειγμα του Federer έχει πεδίο εφαρμογής στα πάντα, όπως πχ σε ένα παιχνίδι σκακιού,  στη συγγραφή ενός διηγήματος ή ποιήματος, στη παρακολούθηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπιο ή γυμνό μάτι, σε μια απολαυστική συζήτηση, στην επίλυση ενός μαθηματικού προβλήματος,  σε ένα παιχνίδι μπάσκετ με φίλους,  ή ακόμη και στον έρωτα με κάποια ύπαρξη που ... οπωσδήποτε λατρεύετε !

Σας έχει συμβεί ?















ΥΓ: Μη ξεχάσετε το click στις 2 εικόνες της ανάρτησης. Προτείνω να δείτε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το video που "κρύβεται" στην 2η (κάτω) εικόνα, καθώς επίσης και τα 3 σουρεαλιστικά  links του κειμένου !

:)

19 comments:

Anonymous said...

Εμένα μου έχει συμβεί πάρα πολλές φορές ακόμα κι όταν κοιτάζω το ταβάνι..Βέβαια εκεί που σου συμβαίνει πάντα είναι στον έρωτα...

http://www.youtube.com/watch?v=T1T64vCE1Mc

Τα φιλιά μου!

Celestia said...

Επίσης όταν παίζεις μουσική "χάνεσαι" σ' αυτό το κενό χρόνου και σε κατακλύζει αυτή η αγαλλίαση που περιγράφεις πολύ εύστοχα στο ποστ σου.
Καλησπέρα.

negentropist said...

Μα γι' αυτά τα κενά χρόνου αξίζει η ζωή Celestia :)

Έχω τη γνώμη ότι ο KAΘE άνθρωπος κατά καιρούς ταυτίζεται απόλυτα με πράγματα που κάνει, απαλασσόμενος αβίαστα απο το "εγώ" του, την αίσθηση του χρόνου, και τους κάθε λογής περιορισμούς του. Νομίζω ότι είναι κυρίως θέμα συχνότητας εμφάνισης και συνειδητοποίησης, και όχι μεγέθους ή έντασης. Οι πιό τυχεροί καταφέρνουν και πετάνε πολύ πιό συχνά απο τους υπόλοιπους, και βλέπουν τον κόσμο κάπως διαφορετικά ... Δεν είναι ούτε καλύτεροι, ούτε χειρότεροι απο τους άλλους ... απλά βλέπουν τα πράγματα με άλλο μάτι ...

George Michael - Roxanne

Kαλησπέρα κι' από μένα !

:)

Anonymous said...

θα μείνω στο "εκμηδένιση του εγώ". Νομίζω πως ακριβώς το κυρίαρχο εγώ, είναι αυτό είναι που εμποδίζει τη "ροή". Με όλα όσα αναφέρεις, πετυχαίνουμε την εκμηδένιση του εγώ, αφού αυτό απορροφάται 100% από ό,τι με απόλυτο πάθος και συγκέντρωση κάνουμε,έτσι είμαστε ελεύθεροι νοητικά και σωματικά να δώσουμε το όλον μας κι ακόμη πιο πολύ, κομμάτια μας που ούτε γνωρίζουμε πιθανώς! υπέροχη ανάρτηση, μου άρεσε πολύ, φιλιά μαζί με την καληνύχτα μου

negentropist said...

Συντονίστηκες απόλυτα Silena :)

Επιπλέον είμαι σίγουρος ότι σου άρεσε η αντίδραση του Federer, η οποία ήταν (... νομίζω) αποτέλεσμα της απόλυτης ταύτισής του με αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα.

To "εγώ", όχι μόνο εμποδίζει την "ροή", αλλά κυρίως είναι το απόλυτο φίλτρο, μέσω των διαμορφώσεων της σκέψης μας ! Μόνο όταν το παρακάμπτουμε, μπορούμε να "πετάξουμε" ... προσωρινά έστω :)

Επίτρεψέ μου να σε καληνυχτήσω με τον υπέρτατο άρχοντα της ... bedroom soul :))

Isaac Hayes - I Never Can Say Goodbye

Φιλιά !!

:)

to alataki said...

Έξυπνη παρατήρηση Stav, η ροή όπως την ονομάζεις εσύ, είναι πιστεύω αυτό που λένε "δουλεύω στο επίπεδο Άλφα"...

Το προσπαθώ κι εγώ...

negentropist said...

Ιωάννα

Try (Just A Little Bit Harder)

:)

~reflection~ said...

Καταπληκτικό το videακι...
Το έιχα δει με την κόρη μου πριν μέρες..
Ο Federer έχει επαναλάβει και σε άλλα παιχνίδια αυτήν την αμυντική τεχνική. Προφανώς ενταγμένη στο προπονητικό του πρόγραμμα για να καταφέρει να "βγαλει" τη μπαλιά όταν με το μεγάλο βεληνεκές επιχειρεί να τον προσπεράσει ενώ ο αντίπαλος τον έχει "φερει" μπροστά στο γήπεδο...

Όσον αφορά την εστίαση στο δρώμενο, το ΖΕΝ απαντά λέγοντας ότι γεύεσαι ΟΛΗ την Ουσία της ζωής όταν εστιάζει ςκάθε φορά σε αυτό που κανεις - ΑΚΟΜΗ κι αν δεν είναι τη πλέον ενδιαφερουσα δραστηριότητα, όπως αναφερεις... και είναι απλώς η διαδικασία ύπνου...
Ξέρεις πόσοι θα είχαν απαλαγεί από τις αϋπνίες ΑΝ εστίαζαν στη διαδικασία του ύπνου, κάθε που πλησιαζε η ώρα να παραδοθουν στο Μορφεα???...

Ο Δάσκαλος του ΖΕΝ εκει που ασχολείτα με μία δραστηριότητα, αν αποφασίσει να κοιμηθεί για 10 λεπτά, γέρνει στο ξύλικο παγκάκι και κοιμάται μόλις κλείσει τα μάτια του, γιατί αφοσιώνεται εξολοκλήρου σε αυτό που κάνει..

Φιλιά...Υπέροχη αναρτηση..

to alataki said...

Νομίζω πως δεν... νομίζουμε το ίδιο ε;
Καλά I'll try harder...

negentropist said...

Κάκια,

η "ροή"
, δηλαδή η απόλυτη ταύτιση, η απερίσπαστη εστίαση, το εγκεφαλικό reset, το χρονικό κενό, η αβίαστη αίσθηση αγαλλίασης κλπ, είναι μία αυθόρμητα αναδυόμενη κατάσταση, που επέρχεται άκοπα μαζί με όλα τα παρελκόμενά της, χωρίς καμμία προσπάθεια και χωρίς την βοήθεια καμμίας "εξωτερικής" τεχνικής ή μεθόδου.

Χαίρομαι που εκτίμησες την ανάρτηση. Γιατί είμαι σίγουρος ότι θα εκτιμήσεις και την Janis ?

Maybe

Φιλιά ... και καλό σ/κ !

:)

negentropist said...

Ιωάννα μου

ίσως λέμε το ίδιο πράγμα με διαφορετικά λόγια. Aπλά με ... "έχασες" λίγο με την ορολογία σου (άλφα επίπεδο συνειδητότητας !)

Σου έχω ένα "δώρο", που είμαι σίγουρος ότι θα εκτιμήσεις. Είναι το video που κρύβεται πίσω απο την 2η (κάτω εικόνα)... νομίζω ότι αξίζει ΠΟΛΥ περισσότερο απο την ανάρτησή μου !

"Βλέπουμε" άραγε τους άλλους ανθρώπους ? Αριστουργηματικό 4λεπτο φιλμάκι ... εκπληκτική η παλιά εκτέλεση του Summertime ... Aξίζει να το "δείς" ΟΛΟΚΛΗΡΟ !!

Το επαναλαμβάνω ειδικά για σένα:

Summertime - Billy Stewart

(Δες με ΑΠΟΛΥΤΗ προσοχή ΚΑΘΕ δευτερόλεπτό του ... αξίζει !)

Τα φιλιά μου !

:)

Penny said...

Ασκηση:ενώνοντας 2 ρήσεις

Τα πάντα ρει + η ομορφιά της..ροής=
τα πάντα είναι ομορφιά!
(ή τουλάχιστον αυτό θέλει να μας πείσει..ο ποιητής))
Αν το σκεφτεί κανείς σοβαρά είναι συγκινητικό να γίνονται αναρτήσεις με θέμα την ομορφιά!
Το φιλί και την καληνύχτα μου..

negentropist said...

Kλασσικός συλλογισμός modus ponens, καλή μου Penny :)

Tώρα που το σκέφτομαι σοβαρά ... οι περισσότερες αναρτήσεις μου έχουν σχέση με την ομορφιά ... δεν το βρίσκω ανεξήγητο .. οι συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είμαστε "εραστές" της ομορφιάς, σε όλες τις εκφάνσεις της!

Φιλί, με ή ... χωρίς το παρακάτω κλασσικό πλέον υπόδειγμα μουσικής ομορφιάς!

Paul forevah !

:)

negentropist said...

γμτ ...

χάλασα την ομορφιά της πρότασης ! Προφανώς ήθελα να γράψω: "... η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων..." αντί του λανθασμένου και κακάσχημου "... οι συντριπτική .."

Ας προσπαθήσω να συμψηφίσω με κάτι όμορφο:

She left u and u swear u just don't know why

:)

Penny said...

beauty is a sybjunctive experience
beauty lies in the eyes of the beholder..

πολύ ωραίες, με την κλασσική έννοια του όρου, ή (για να σου κάνω παρέα))παραπομπές σου,
και η τελειομανία σου..απολαυστική!
:)

negentropist said...

Penny :))

To χρειάζομαι το χιούμορ, ειδικά κάτι γαμημένα βροχερά, μουντά Σάββατα σαν το σημερινό ...

Μαρία Σιδηροπούλου - Gentle Rain

:)

Penny said...

Ναι, άσε..
τείνω να πιστεύω οτι το μεγαλύτερο τελικά προσόν σε έναν άνθρωπο είναι το χιούμορ!
Κι όπως έλεγε ένας φίλος μου, "καταλαβαίνω πότε κάτι δεν πάει καλά, όταν χάνω το χιούμορ μου"

ευχαριστώ για το ωραίο τραγούδι!

have you ever seen the rain?

to alataki said...

Σταύρο είδα το video με προσοχή, είναι συγκλονιστικό και σ' ευχαριστώ θερμά.
Το είχα δει παλιότερα, αλλά το εκτίμησα τώρα πολύ περισσότερο με την προτροπή σου.
Δεν διστάζω να σου πω ότι τείνεις να γίνεις δάσκαλός μου (αλήθεια).
Καλή σου εβδομάδα...

negentropist said...

Nαι, το 4λεπτο footage είναι πραγματικά συγκλονιστικό Ιωάννα !

Σ' ευχαριστώ γιά την ... τάση που προανέφερες. Η καλοπροαίρετη υπερβολή σου, κολακεύει την ματαιοδοξία μου, η οποία ενεδρεύει εκεί που δεν το περιμένω, κι' ας έχω μάταια προσπαθήσει τόσα χρόνια να την ξεφορτωθώ :)

Όλοι είμαστε ταυτόχρονα δάσκαλοι και μαθητές, του εαυτού μας αλλά και των άλλων. Ιδιαίτερα όμως όταν πρόκειται για παιδιά, όπως λέει κι' ο ανεπανάληπτος George Benson: "Teach them well ... show them all the beauty they possess inside !"

George Benson - The Greatest Love of All

Φιλί.