November 6, 2010

Όμορφη ... ακινησία


https://www.youtube.com/watch?v=jbaah7Htg0A

Επειδή η βιολογική αθανασία και η διατήρηση της νιότης είναι πανίσχυρα δολώματα, ο άνθρωπος δε θα πάψει ποτέ να τα αναζητάει, χωρίς να φοβάται την άτυχη εμπειρία του Dr Faust. Θα ήταν κουτό να σκεφτούμε πως μιά τέτοια αναζήτηση δεν θα στεφθεί απο επιτυχία σε κάποια από τις αμέτρητες εποχές που μας περιμένουν στο μέλλον. Όμως, το αν αυτή η επιτυχία είναι επιθυμητή, είναι .. άλλο θέμα !

Ήδη είναι κοινός τόπος ότι η  εξέλιξη των  συστημάτων  τηλεπικοινωνιών είναι στην ουσία επέκταση των αισθήσεών μας και περιορίζει τις ανάγκες μας για μετακινήσεις. Σκεφτείτε το ! Ίσως γι' αυτό  πολλοί απο εμάς να ... παχαίνουμε απο την ακινησία. Σαν αντίδοτο βέβαια  προτείνω την δοκιμασμένη μέθοδό μου: κολύμβηση ΟΛΟ το χρόνο και  αθλητισμό (πχ  basket) ... αλλά μέχρι πότε ?

Η αύξηση των τηλεπικοινωνιών είναι λοιπόν ευθέως ανάλογη της ... ακινησίας. Αυτές οι σκέψεις συχνά αναδύονται αυθόρμητα στον εγκέφαλό μου, που ομολογώ ότι είχε εκτεθεί ανελέητα στις  ιδέες των Olaf Stapleton και Arthur Clarke στα εφηβικά μου χρόνια !

Αυτοί οι υπέροχοι μελλοντολόγοι φαντάστηκαν το εξελικτικό πέρασμα του ανθρώπινου είδους σε μία εποχή αθάνατων γιγαντιαίων εγκεφάλων, με πολλά μέτρα διάμετρο. Μολονότι θα είναι ακίνητοι μέσα σε κυψέλες στην επιφάνεια της γης,  τα αισθητήρια όργανά τους  (εξελιγμένοι νευράξονες ?) θα μπορούν να επεκταθούν όπου θέλουν, ώστε το κέντρο συνείδησης να είναι οπουδήποτε ...  στη γη ή στο διάστημα.

Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα άποψη που γίνεται δύσκολα αντιληπτή απο έναν κοινό νου. Αν έχουμε τέλειες επικοινωνίες, ένας ακίνητος εγκέφαλος δεν είναι μειονέκτημα, αλλά μάλλον το αντίθετο ! Ο σημερινός εγκέφαλός μας, εντελώς φυλακισμένος σε κοκάλινα τοιχώματα, επικοινωνεί με τον εξωτερικό κόσμο και δέχεται τις εντυπώσεις του χάρη στα "τηλεφωνικά καλώδια" του κεντρικού νευρικού συστήματος, που έχουν μήκος από κλάσμα του εκατοστού μέχρι αρκετά μέτρα. Ποτέ δεν θα καταλαβαίναμε την διαφορά αν αυτά τα "καλώδια" είχαν στην πραγματικότητα εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα μήκος, ή αν περιείχαν κινητούς ραδιοσυνδέσμους, χωρίς να κινείται καθόλου ο εγκέφαλός μας.

Συνεπώς, ένας τέτοιος εγκέφαλος με τέτοιες εκπληκτικές δυνατότητες διασυνδέσεων, όχι μόνο ΔΕΝ θα είχε μιά πολύ βαρετή ζωή, αλλά αντίθετα θα μπορούσε να συμμετέχει σε οποιαδήποτε εμπειρία, αληθινή ή φανταστική ! Ούτως ή άλλως, όταν πχ αγγίζουμε κάτι, αντιλαμβανόμαστε πως ο εγκέφαλός μας δεν βρίσκεται στην άκρη των δακτύλων μας, αλλά ένα μέτρο μακριά ? Μήπως θα καταλαβαίναμε την διαφορά αν το ένα μέτρο ήταν 2000 χιλιόμετρα ? Τα ραδιοκύματα κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι πολύ πιό γρήγορα απ' όσο χρειάζονται τα νευρικά ερεθίσματα γιά να φτάσουν στην άκρη του χεριού μας.

Είναι δυνατόν η ραγδαία αύξηση των τηλεπικοινωνιών να περιορίσει τελικά την κινητικότητα του ανθρώπινου είδους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επηρεάσει την εξέλιξή του? Είναι ένα ενδεχόμενο, μάλλον ελάχιστα πιθανό, που ίσως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Όμως εκείνο που πλέον γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η συνείδηση  δεν είναι κάτι το ξεχωριστό και υψιπετές, που να απαιτεί υπερφυσικές εξηγήσεις, αλλά  είναι απλούστατα μία αναδυόμενη ιδιότητα του εγκεφάλου, που προκύπτει μέσα απο την πολυπλοκότητα των νευρωνικών διασυνδέσεων. Δεν υπάρχει συνείδηση χωρίς εγκέφαλο. Εμένα τουλάχιστον, αυτό με ανακουφίζει και με συναρπάζει αφάνταστα!

 https://www.youtube.com/watch?v=S1bj-JYOW8k


















ΥΓ: Click on the 2 images and 10 links

:)

8 comments:

Anonymous said...

με αυτή σου την ανάρτηση μου θύμισες τις συμβουλές του παιδιάτρου που συνιστούσε για τα παιδιά μου πολλές βόλτες στη φύση για να αναπτύξουν όσο το δυνατό περισσότερους εγκεφαλικούς συνδέσμους.. περισσότερα ερεθίσματα, περισσότερη διεργασία, πιο έξυπνοι άνθρωποι. Δεν είμαι ειδικός ούτε καν πλησιάζω τέτοια γνώση μα μπορώ να δω, και ας μη το κρύβω, να μην εκστασιαστώ σε μια τέτοια προοπτική υπερφυσικών εγκεφάλων που σε εκτινάσσει σε άλλα επίπεδα ευφυίας! Πάντα θεωρούσα την ευφυία εκπληκτική ίσως (χωρίς να παρεξηγηθώ!) διεγερτική μα ειδικά σήμερα τη θεωρώ αντίδοτο στην ύπνωση της αδιαφορίας. Ένα τραγούδι θα συνοδεύσει το μακροσκελές σχόλιό μου, ίσως για εξιλέωσή του!...μαζί με μια φωτεινή! καληνύχτα

negentropist said...

Καθόλου μακροσκελές το πολύ ενδιαφέρον σχόλιό σου silena !

Αν θυμάμαι καλά, ο συνηθισμένος γαιοσκώληκας αντιλαμβάνεται τον κόσμο μόλις με 3 - 4 νεύρα στη θέση του εγκεφάλου. Αντίθετα, οι άνθρωποι διαθέτουμε 100 δισεκατομμύρια νευρώνες. Δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιέμαι, ΠΩΣ θα μας αντιμετώπιζαν άλλα όντα με τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων νευρώνες στους υπερεξελιγμένους εγκεφάλους τους! Θάθελα να πιστεύω, ότι δεν θα μας αντιμετώπιζαν όπως εμείς τους ταπεινούς γαιοσκώληκες ! Όπως δεν είμαστε σε θέση να διδάξουμε απειροστικό λογισμό σε ένα περιφρονημένο σκουλικάκι, έτσι και εκείνοι δεν θα μπορούσαν να έρθουν στο δικό μας επίπεδο, για να μας μεταφέρουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Δε νομίζεις ?

Perfect Day

Καλό σου βράδυ !!

:)

Alex said...

Τίποτα δεν αντικαθιστά το "δια ζώσης" αγαπητέ φίλε - έτσι θέλουμε να πιστεύουμε κι'εμείς οι (παλαιοί) τελευταίοι οραματιστές της γενειάς του '70!!
αναμφισβήτητο το αχανές του εγκεφάλου,
αναμφισβήτητη η δύναμη της τεχνολογίας αλλά...
αν δε δείς τα μάτια μου ουδέποτε θα καταλάβεις(μ'αυτό το μπούσολα βαδίζω και απροπαγάνδιστα τον συστήνω..)

καλημέρα καλημέρα !!!!!!!!

negentropist said...

Aν και τίποτε δεν είναι απόλυτο αγαπητή e-φίλη, πάντα ήμουν βαθύτατα αλλεργικός στις κάθε είδους ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις, που άγαρμπα εφευρίσκει το είδος μας, κυρίως επειδή μας βολεύουν ψυχολογικά και καλύπτουν την άγνοιά μας. Ο άνθρωπος ΔΕΝ είναι το "κέντρο" ή η "κορωνίδα" κάποιας ασαφούς δημιουργίας, όπου το σύμπαν γύρω του τον πλαισιώνει σαν ένα σπάταλο, ανθρωποκεντρικό ντεκόρ! Στα πλαίσια του δικού μου "μπούσουλα", που δεν είναι άλλος απο την απέχθεια στις "εύκολες" και ατεκμηρίωτες μεταφυσικές βεβαιότητες, προτιμώ τα αναπάντητα ερωτήματα που διευρύνουν τους ορίζοντές μας, απο τις κάθε λογής αυθαίρετες, περιοριστικές και ανθρωποκεντρικές απαντήσεις. Μου αρέσει να μας "βλέπω" σαν μία μικρή, ασήμαντη νησίδα οργάνωσης και ευφυίας, που εξελίχθηκε σε ένα σύμπαν άτακτο, βίαιο και εντελώς αδιάφορο για ταπεινούς "γαιοσκώληκες" σαν του λόγου μας :))

Χαιρετώ με κάτι ενδιαφέρον απο την China Moses :

Η China Moses στο Club Domicil του Dortmund

:)

Penny said...

neg
λες εμείς να προλάβουμε τουλάχιστον τον διακτινισμό;
ακόμα και στην φαντασία το άλμα προυποθέτει γυμνασμένο και εξοικειωμένο εγκέφαλο..
σου χαρίζω τα λόγια του ποιητή:
break on through to the other side
καλημέρα!

Alex said...

επιστημονικά προσεγγίζεις την υπαρξή μας και έτσι ορίζεις τα μεταφυσικά ερωτήματα που ουδόλως μένουν τελικά αναπάντητα !
ξεχνάς όμως τη συναισθηματική θεώρηση των σχέσεων μεταξύ των γαιοσκωλήκων η οποία επίσης ουδόλως απορρίπτει την επιστημονική εξήγηση της υπαρξεώς μας !
άρα ξαναλέω : οι διαπροσωπικές σχέσεις ενεργοποιούν και άλλες συμπεριφορές οι οποίες μπορεί και να μένανε ανενεργές (δε λέω πως έχουν μεγάλη σημασία τελικά , απλά το αναφέρω για να διακιολογήσω το "δια ζώσης" που προανέφερα!).

να επισημάνω τελικά αγαπητέ e-φίλε πως συμφωνώ μαζί σας !

negentropist said...

"Break on through to the other side"

Τέλειοοοοο Penny !! Μιά ζωή :))

Όσο αφορά τον διακτινισμό, ακόμη απέχουμε αρκετά απο το γνωστό: Beam me up Scotty !

Πάντως σε ερευνητικό επίπεδο έχει HΔΗ γίνει στοιχειώδης διακτινισμός πληροφορίας.

Σίγουρα όμως με την φαντασία ταξιδεύουμε παντού ... ακόμη και σε αχαρτογράφητες περιοχές !

Gabin / Mia Cooper - If You Want Me

Φιλιά ...

:)

negentropist said...

Αλεξία

Mια που μιλάς για συναισθηματική θεώρηση σχέσεων, αλλά και για να συντονιστούμε απόλυτα, σε προ(σ)καλώ να δείς ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ και το τελευταίο δευτερόλεπτο του παρακάτω σύντομου video, ενός εξαιρετικά λαμπερού ανθρώπου :

Ο V.S. Ramachandran για την νόηση

Μη ξεχάσεις να επιλέξεις "Greek" στην επιλογή "Subtitles available in" !!

:))