March 16, 2011

Freedom .. revisited !



  
Toν Krishnamurti τον γνώρισα σε ηλικία 22 ετών  σε μία ομιλία του στο Brockwood Park, στην εξοχή του Hampshire στη Νότια Αγγλία. Πήγα εκεί ανεπίσημα με την βοήθεια μιας φίλης μου, που γνώριζε κάποιον που εργαζόταν στο λεγόμενο Krishnamurti Center. Ήταν μία εκπληκτική εμπειρία που έκτοτε άλλαξε τον τρόπο που έβλεπα την ζωή μου.

Είχα βέβαια διαβάσει αρκετά βιβλία του πριν την επίσκεψή μου εκεί  όπως: Το δίχτυ της σκέψης .. Η πρώτη και τελευταία Ελευθερία .. Ελευθερία απο το γνωστό .. και άλλα. Ήξερα δηλαδή ποιός ήταν ο πυρήνας της φιλοσοφίας του.

Όμως εκεί έζησα μια πρωτοφανή εμπειρία. Καταγοητεύτηκα απο έναν απλό άνθρωπο που καθήλωνε και μαγνήτιζε το ακροατήριο με το διαπεραστικό βλέμμα, τα τεράστια λαμπερά μάτια και την ήρεμη φωνή του. Στο τέλος της απολαυστικής ομιλίας του άρχισαν οι ερωτήσεις. Κάποια στιγμή σήκωσα το χέρι μου και τόλμησα να τον ρωτήσω κάτι προφανές και κατώτερο των περιστάσεων ... είχε σχέση με το "ΠΩΣ" ... δηλαδή, αν υπάρχει κάποιος δρόμος ή τρόπος για να αφαιρέσουμε τα φίλτρα της σκέψης μας όταν "παρατηρούμε", υπερβαίνοντας την διαμόρφωση του εγκεφάλου μας, απο τους διάφορους "-ισμούς", αλλά και τους τεχνητούς ανθρωπογενείς διαχωρισμούς. Θυμάμαι ότι χαμογέλασε και με ρώτησε ποια είναι η εθνικότητά μου. Του είπα ότι είμαι έλληνας. Απάντησε οτι στον γεωγραφικό χώρο που ονομάζουμε Ελλάδα έζησε ένας απο τους πιό "ηθικούς" ανθρώπους, που έχουν ποτέ ζήσει στον πλανήτη μας, ίσως ο πιο ηθικός ... ο Σωκράτης ! Αμέσως μετά μου εξήγησε το προφανές. Ότι δεν υπάρχει τρόπος ή τεχνική για την υποβάθμιση του "Εγώ", δηλαδή της σκέψης μας και της διαμόρφωσης του εγκεφάλου μας με τα συνοδά φίλτρα, που μας εμποδίζουν να αντιληφθούμε την πραγματικότητα όπως είναι. Την απάντηση την βρίσκει ο καθένας ΜΟΝΟΣ του, με απλή συνειδητοποίηση των παραμορφωτικών μηχανισμών και φίλτρων. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο !

Μετά το τέλος των ερωτήσεων, πρόλαβα να του σφίξω το χέρι λέγοντάς του "ευχαριστώ". Μου είπε και εκείνος ευχαριστώ. Αυτό ήταν όλο ! θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι "πέταγα" κυριολεκτικά μετά την επαφή αυτή. Ήταν σαν να έβλεπα τον κόσμο απο ψηλά και μου φαινόντουσαν ασήμαντα όλα τα προβλήματα, οι μικροπρέπειες, οι εγωϊσμοί, οι διαμάχες, οι τεχνητοί κοινωνικοί διαχωρισμοί κλπ. Είχα πλέον καταλάβει τι δύναμη κρύβει μέσα του ο καθένας μας και ότι δεν έχουμε ανάγκη τους διάφορους γκουρού, τους "-ισμούς", τις αφελείς εξ αποκαλύψεως αλήθειες, όπως και κάθε άλλο διαιρετικό παράγοντα. Είναι τόσο απλό ..

Έκτοτε δεν υπάρχει βιβλίο ή ομιλία του που να μην έχω διαβάσει.

Όσοι θέλουν να διαβάσουν ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ online πολλά απο τα βιβλία του, ίσως βρουν χρήσιμο το παρακάτω link:

Online Βιβλία Krishnamurti

Όταν ένας φίλος μου με ενημέρωσε για τον θάνατό του (Φεβρουάριο 1986), κατακλύστηκα απο βαθιά λύπη, αλλά αμέσως σκέφτηκα ότι είναι "ζωντανός" στο νου όσων έχουν έρθει σε επαφή με την  υπέροχη σκέψη του. Και φυσικά ποτέ μου δεν ξέχασα ότι ο ρόλος της φιλοσοφίας γενικότερα, δεν είναι να δίνει περιοριστικές απαντήσεις, αλλά να διευρύνει τους ορίζοντές μας με νέα ερωτήματα.















YΓ: Ψάξε αν θες, τις 2 εικόνες και τoυς 7 συνδέσμους στο κείμενο

:)



15 comments:

Roadartist said...

Δεν υπάρχει κάτι ομορφότερο από το να σου μεταδώσει κάποιος άνθρωπος αυτή τη δύναμη. Σπάνιο.. και πολύ σωτήριο!

Alex said...

μπορώ να πω πως σε ζηλεύω γι'αυτή σου την εμπειρία , είσαι πλούσιος κατά τι περισσότερο...τι να πω κι'εγώ που κυριεύομαι απο το προαναφερθέν συναίσθημα εναντί σου ??
Η αλήθεια που πιστεύω είναι πως συναντήσεις με ανθρώπους διαφορετικού "επιπέδου" , πεποιθήσεων και ανατροφής είναι απο μόνο του κρυφό διδασκαλείο, αρκεί να μάθουμε να ακούμε...μεγάλη σημασία η ακρόαση Σταύρο και δεί ανθρώπων που ξέρουν να ακούνε περισσότερα απ'όσα λές !

καλό σου βράδυ (τυχερέ!)

ellinida said...

Είσαι πλούσιος τελικά. :)
Καλησπέρα.

ellinida said...

Ενδιαφέροντα τα διαβάσματα σου. Υποψιάζομαι πως αυτό το τίποτα είναι και το παν ταυτόχρονα. Τζάμπα γεύμα πιθανότατα και δεν οφείλουμε τίποτα σε κανέναν εκτός από το να δώσουμε νόημα, όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, στο σύντομο ταξίδι που μας χαρίστηκε και λέγεται ζωή. Και δεν εννοούμε να το σεβαστούμε γμτ!
Μ' αρέσει η Νόρα Τζόουνς.

negentropist said...

Eυχαριστώ ellinida :)

The meaning of life

Kαλό ξημέρωμα !

Celestia said...

!!!
Πολύ ωραίος τίτλος, ο παραλληλισμός του Krishnamurti ως Freedom.
Την καλημέρα μου αγαπητέ.

negentropist said...

"Η ελευθερία δεν είναι αντίδραση· η ελευθερία δεν είναι επιλoγή. Είναι ψεύτικoς o ισχυρισμός τoυ ανθρώπoυ ότι είναι ελεύθερoς, επειδή μπoρεί να διαλέξει. Ελευθερία είναι η καθαρή παρατήρηση, χωρίς κατεύθυνση, χωρίς φόβo τιμωρίας ή ελπίδα ανταμoιβής. Η ελευθερία δεν έχει κίνητρo· η ελευθερία βρίσκεται στη χωρίς εκλoγή επίγνωση της καθημερινής μας ζωής και δραστηριότητας."

Celestia,δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς ! Βλέπεις, όταν σκέφτομαι τον Krishnamurti, ξεπηδά αυθόρμητα στο μυαλό μου η θεσπέσια ρήση του: "η ελευθερία βρίσκεται στη χωρίς εκλoγή επίγνωση"

Την καλησπέρα μου αγαπητή ..

Free as a Bird

:)

to alataki said...

Τυχερέ Σταύρο!
Τα προηγούμενα χρόνια τον διάβαζα μετά μανίας.
Τελικά τι είναι ελευθερία;
Θέμα εγκεφάλου με απλά λόγια, όπως και τα πάντα σχεδόν που απασχολούν τον άνθρωπο και προσωπικά πιστεύω πως από εκεί πηγάζουν και καταλήγουν όλα. (ηθική, συναισθήματα, το "ευ ζην" και λοιπά) ή μήπως δεν είναι έτσι;
Σε χαιρετώ...

negentropist said...

Tι είναι ελευθερία ?

Mα φυσικά, είναι η χωρίς κατεύθυνση καθαρή παρατήρηση, που αναδύεται αυθόρμητα μέσα από την επίγνωση χωρίς εκλoγή! :))

Norah Jones - Man Of The Hour

Kαλό σου ξημέρωμα Ιωάννα !

:)

Ra Ma said...

Είναι εντυπωσιακό κάποιος να σου μεταδίδει τόση δύναμη με τέτοια απλότητα.
Για κάποιο λόγο μου θύμισες τον Άρθουρ Καίσλερ (?) και τη θεωρία των φίλτρων.

Καλημέρα Neg!!!

negentropist said...

Eίναι ενδιαφέροντα τα φίλτρα του Arthur Koestler (βλ. παρ. 5.8) Eγώ πάντως προτιμώ να τον συσχετίζω με το περίφημο βιβλίο του πνεύμα στη μηχανή, ή αλλιώς .. humunculus, όπως μου αρέσει να αποκαλώ το εφεύρημα της .. ψυχής !

Μarc .. έχω τη γνώμη ότι σ' αυτά τα θέματα είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητη η ευρύτερη δυνατή σκέψη .. πιό πλατιά κι' απ' τον ουρανό, όπως λέει ο νομπελίστας Gerald M. Edelman :)

Μιά που με τα φίλτρα του Koestler με παρέσυρες σε .. άλλα κανάλια, επίτρεψέ μου να αναφερθώ στον ιδιοφυέστερο ίσως νευροφυσιολόγο της εποχής μας, τον Vilayanur Ramachandran. Σε κάποια συνέντευξή του είχε πεί ότι:

"Μπορούμε ίσως να φανταστούμε και να χαρακτηρίσουμε ως "ψυχή" το "παγκόσμιο πνεύμα του σύμπαντος", σε αντίθεση πάντα με την έννοια της "ψυχής" όπως την εννοούν πολλοί, δηλαδή ένα δήθεν άυλο, αιώνιο πνεύμα που κατοικοεδρεύει ΜΟΝΟ στους ανθρώπινους εγκεφάλους, πράγμα που απλούστατα είναι μία πλήρης ανοησία, μία αβάσιμη δεισιδαιμονία!"

Για να ελαφρύνω την ατμόσφαιρα, χαιρετώ με μουσική, η οποία ως γνωστόν εξημερώνει τα .. ήθη:

Santana - Soul Sacrifice

ΥΓ: Καμμιά φορά μου αρέσει να παρασέρνομαι .. όμως, σχεδόν πάντα εκεί που θέλω .. LOL !

:)

Ra Ma said...

...δεν υπάρχει και Like! στο blogger :-DDD

negentropist said...

Υπάρχει .. Like! .. στον αέρα
:DDD

Τhanks Marc :)

Thunderclap Newman - Something In The Air

Αγγελοπούλου Ιωάννα said...

είχες τέτοια εμπειρία? wow! ναι λοιπόν είσαι πολύ τυχερός και γω για λίγο έγινα πολύ ζηλιάρα :) έχω διαβασει λίγο από Κρισναμουρτι, όχι βιβλία ολοκληρα, πρόσφατα μονο αποσπασματα..επανερχομαι συχνά στα λόγια του και παντα φευγω με αίσθηση γαλήνης...έχω στη βιβλιοθήκη μου το "στοχασμοί πάνω στη ζωή μας" σειρά Β΄ ..καιρός να το διαβάσω μετά από πολλά χρόνια :) καλό δροσερό βραδυ!

Eleftheria said...

Καλώς σε βρήκα :))))

Δεν έχω λόγια, τα αφήνω για άλλη φορά..


Καλησπέρα