May 3, 2011

Πού βασίζονται οι πεποιθήσεις ?




Σε τελική ανάλυση, οι κάθε λογής διαμάχες, είτε είναι λεκτικές, συναισθηματικές ή ακόμη και "φυσικές", οφείλονται σε αντιθετικές σκέψεις, πεποιθήσεις και κοσμοθεωρίες. Δυστυχώς όμως, η συνηθισμένη ανικανότητα να προσδιορίζουμε ξεκάθαρα σε ποιό υπόβαθρο εδράζονται οι απόψεις μας, οδηγεί κατά κανόνα στην μονότονη και κουραστική εκφορά της δικής μας αλήθειας σε βαθμό ζαλάδας .. ad nauseam !

Η τέχνη του αβίαστου διαλόγου και της από κοινού γόνιμης έρευνας εκτοξεύει στην επιφάνεια τα αίτια  των αντιτιθέμενων πεποιθήσεων και στάσεων ζωής.  Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα "ανοιχτά" μυαλά,  δηλαδή η ταυτόχρονη συνειδητοποίηση των ορίων που έχουν τα εγκεφαλικά μας φίλτρα.

Όταν το μυαλό είναι "κλειστό" και απόλυτα αιχμάλωτο στις υφιστάμενες διαμορφώσεις του, τότε είναι σχεδόν απίθανο να αλλάξουν προς το ποιοτικότερο οι αντιλήψεις μας. Δεν θα υπάρχει ουσιαστική μάθηση και ζύμωση με νέα γνώση, αλλά ούτε και ουσιαστική επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Πάντα θα είμαστε εμείς και οι άλλοι. Ο συνηθισμένος θρίαμβος της διαίρεσης και της διαμάχης.

Ευτυχώς όμως υπάρχει ένας ενδιαφέρων καταλύτης που πολλές φορές κάνει την διαφορά, επειδή είναι άξιος σεβασμού και γνήσιος. Είναι απλούστατα η ευθεία ερώτηση στον άλλο: "Που βασίζονται οι πεποιθήσεις σου ? Πώς σχηματοποιήθηκαν και δημιουργήθηκαν ? Υπήρξαν προϊόν αβίαστου, γόνιμου διαλόγου ή  ήταν πεποιθήσεις άλλων στον κοινωνικό σου περίγυρο, που επιβλήθηκαν de facto ?"

Χωρίς μιά τέτοια διερεύνηση, απλά "ξερνάμε" ο ένας επάνω στον άλλο το τελικό προϊόν της σκέψης μας, αδιαφορώντας για το κρυμμένο, βαθύτερο ξεδίπλωμα.  Για παράδειγμα, αν κάποιοι άρθρωναν ένα προκατειλειμμένο ή ρατσιστικό σχόλιο σε βάρος μας, θα ήταν μάταιο αν απλά προσπαθούσαμε να το ακυρώσουμε. Θα ήταν πολύ πιό παραγωγικό να τους ρωτούσαμε πως έφτασαν σ' αυτό το συμπέρασμα. Ενδεχομένως έτσι να μοιραζόντουσαν αμετακίνητες προσωπικές πεποιθήσεις, τις αιτίες γι' αυτές, καθώς και εμπειρίες της ζωής τους που ίσως άνοιγαν τον δρόμο για την κατανόηση του πως έφτασαν να πιστεύουν ότι πιστεύουν.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ταυτοποιούνται τόσο πολύ με τα βαθύτατα πιστεύω τους, ώστε τείνουν να τα υπερασπίζονται αστραπιαία! Πόσοι όμως συνειδητοποιούν ότι οι πεποιθήσεις  σχηματοποιούνται  αλλά και  "ενσταλάζονται" στους εγκεφάλους μας από το άμεσο και έμμεσο οικογενειακό  περιβάλλον, από τον βαθμό καλλιέργειας,  μόρφωσης, τις εμπειρίες και τα διαβάσματά μας .. για να αναφέρω μερικά. Έχω την γνώμη ότι με λίγη προσπάθεια ίσως μπορούμε να αποφύγουμε την κλασσική πεποίθηση πως τα βαθύτατα πιστεύω μας είναι ισόμετρα με κάποια υπέρτατη  αλήθεια. Αν μη τι άλλο, τότε θα έπρεπε να αρνηθούμε την αλήθεια των .. άλλων !! 
















ΥΓ:  Click on the 2 pictures .. also don't forget the 6 text links ..

:)


23 comments:

V said...

Μόνο να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου μπορώ !
Σε αυτή την διερευνητική πορεία όχι μόνο των άλλων αλλά κυρίως του ίδιου μας του εαυτού καταλήγουμε σε ένα από τα κύρια υπαρξιακά ερωτήματα.
"Ποιός αλήθεια είμαι? "
και ο καθρέφτης απαντά με ειρωνικό χαμόγελο... "Μα μια συρραφή των "άλλων"..."
Και μετά ? Πως αντιμετωπίζεις αυτό το ειρωνικό χαμόγελο Σταύρο? Πως προχωράς πιο πέρα?

Φυσικά δεν ρωτώ για να λάβω απαντήσεις...
Μοναχικοί δρόμοι αυτοί...

Χαίρομαι να διαβάζω την σκέψη σου! Με κινεί! ...κι' ας εξαφανίζομαι κατά καιρούς :)))
Καληνύχτα :)

negentropist said...

Πως προχωράς πιο πέρα? Nομίζω ότι ίσως αρκεί η αβίαστη συνειδητοποίηση των περιοριστικών φίλτρων των διαμορφωμένων εγκεφάλων μας.

Όλοι έχουμε δικαίωμα στην "εξαφάνιση", αγαπητή V :)

Xαίρομαι που συντονιζόμαστε !

Peter Cincotti - Sway

Kαλό ξημέρωμα ..

:)

Alex said...

όταν όμως οι εμμονές μας γεράσουν και κάνουν χώρο για τους μύχιους πόθους μας , τότε τα πιστεύω μας θα είναι αληθινά , ανόθευτα...
Πολύ σημαντικό το θέμα που άγγιξες Σταύρο και επίκαιρο περισσότερο απο ποτέ !

negentropist said...

Οι εμμονές μας υποβαθμίζονται αυτόματα όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη αμφισβητώντας ακόμα και τον εαυτό μας !

Είναι όμορφο ν' αναρωτιώμαστε:

What's going on ?

Έτσι δεν είναι Αλεξία ?

:)

Alex said...

θέλει "κότσια" να το κάνεις...εξάλλου αναρωτιέμαι αν "χρειάζεται" να παραιτηθούμε απο τις εμμονές μας αφού όλος ο κόσμος μας είναι ένα απέραντο οικοδόμημα δομημένο απο απαραβίαστες εμμονές !!
Πάραυτα επιστημονικά αποδεικνύεται η ορθότητα του "ξεκάθαρου μυαλού" και τούτο δεν είναι μύθος !
Καλημέρα Σταύρο

negentropist said...

Πρόσεξε έναν υπέροχο τύπο, τον James Moody, που όσο ζούσε παραβίαζε τις δομημένες εμμονές και αρχές .. γύρω του:

Moody's mood

Δεν είναι σκέτο ποίημα ?

Καλό απόγευμα και καλή επιτυχία στον Παναθηναϊκό .. στο "μπασκετικό" final four !

(Το basket ήταν και είναι η διαχρονική αδυναμία μου .. δεν το χάνω 2 φορές την βδομάδα, αν και μιά ζωή καταλήγω .. λαβωμένος .. lol !! )

Γειά σου Αλεξία

:)

to alataki said...

Και να ρωτήσεις πού βασίζονται οι πεποιθησεις του, σιγά μην ξέρει να σου πει. Οι περισσότεροι απλά τις έχουν και αρνούνται να τις αλλάξουν, αν και πρέπει να είναι κανείς έτοιμος ανά πάσα στιγμή για την αλλαγή των τριών "π". (πεποιθήσεις, προκαταλήψεις, προσκολλήσεις)
Και βέβαια η αλλαγή προϋποθέτει ανοιχτό μυαλό.
Ωραίο θέμα.
Γεια σου Σταύρο...

negentropist said...

Συμφωνώ ότι πολλές φορές μπορεί να πέσει κανείς σε "τοίχο". Εξάλλου μου έχει τύχει ! Όμως πάντα αναρωτιέται κανείς αν προσπάθησε αρκετά .. έτσι δεν είναι ?

Οι προκαταλήψεις δεν είναι παρά εκ των προτέρων κρίσεις και αντιλήψεις, που έχουν σχηματιστεί χωρίς γνώση ή εξέταση των γεγονότων. Δυστυχώς όμως συχνά ενισχύονται από στερεότυπα και βασίζονται συνήθως σε υποθέσεις, συναισθήματα και πεποιθήσεις, που τελικά επηρεάζουν αντιλήψεις και συμπεριφορές.

Μού άρεσαν τα τρία "π" σου, Ιωάννα!

Night drive

Καλό σ/κ

:)

Celestia said...

Εγώ πάλι είμαι ένα σκέτο κουβάρι μέσα μου. Το μυαλό μου μπερδεμένο και αβέβαιο για όλα-γίνεται πάλη εκεί μέσα. Νιώθω κάποιες φορές σαν τον εξωγήινο που "ρουφάει" το μυαλό του άλλου και συσσωρεύει δεδομένα. Δεν ξέρω ίσως καποτε να κατασταλάξω, ίσως η εμπειρία της ζωής να με βοηθήσει ή αλλιώς θα μείνω περισσότερο μπερδεμένη απο πριν.

Μιλάω για φιλοσοφικά ζητήματα.

Καληνύχτα!

Natalia said...

τα "ανοιχτά μυαλά" είναι το σύνθημα μας :) για να κρατάμε και κάποια ισορροπία...

υγ η Νταιάνα σπέσιαλ...

γεια

negentropist said...

Celestia , μια που αναφέρθηκες σε φιλοσοφικά ζητήματα, ίσως σε ανακουφίσει η κρυστάλλινη άποψη του Bertrand Russel (την οποία ασπάζομαι απόλυτα) ότι ο ρόλος της φιλοσοφίας δεν είναι να δίνει απαντήσεις, αλλά να θέτει ερωτήματα που διευρύνουν τους ορίζοντες της σκέψης μας !

Third Wish

Kαλό σου ξημέρωμα !

negentropist said...

Βy all means αγαπητή μου Natalia !

Hyde Park

γεια

KOSTAS PAP said...

Ο φανατισμός ενσταλλάζεται σε δυσκίνητους ψυχισμούς, η προσωπική αλήθεια είναι το υπόγαστρο της προβληματικής ύπαρξης, η αμφισβήτησή του εγκυμονεί κινδύνους γιατί το επιστέγασμα μπορεί να καταρεύσει. Πόσο δύσκολο είναι πρώτα να αμφισβητήση κανείς τον εαυτό του για να μπορεί μετά να ακούσει τον άλλον. Αν και ο άλλος είμαστε εμείς. Τι τεχνητή απόσταση. Καλή μέρα.

negentropist said...

"O άλλος είμαστε εμείς"

Ασφαλώς Κώστα ..

Brian Hughes - One 2 One

Kαλό σου απόγευμα !

:)

athina μπασιούκα said...

Πολύ-πολύ καλογραμμένο κείμενο και θα συμπλήρωνα ότι θα περίμενε κανείς οι άνθρωποι που είναι μορφωμένοι να είναι περισσότερο διαλλακτικοί, ανοιχτόμυαλοι και συζητήσιμοι. Αλλά αυτός δεν είναι ο κανόνας.

negentropist said...

Η "μόρφωση", αν και είναι απαραίτητη, πολλές φορές συμπορεύεται με την "δια-μόρφωση" του εγκεφάλου, καθώς είναι υπεύθυνη γιά την δημιουργία άκαμπτων νευροφυσιολογικών δομών (νευρωνικών διασυνδέσεων), οι οποίες δρουν σαν φίλτρα που μας εμποδίζουν να αντιληφθούμε την πραγματικότητα στο βαθμό που μας το επιτρέπουν οι αισθήσεις μας.

Αντίθετα η "καλλιέργεια" του νου είναι η ποιότητα που παραμένει μετά το πέρασμα της γνώσης και της συνειδητοποίησης της συνοδού εγκεφαλικής διαμόρφωσης.

Τα ζητούμενα λοιπόν είναι η σκέψη και η καλλιέργεια .. έτσι δεν είναι Αθηνά ?

She's Gone (1997)

γεια

:)

Τζούλια Φορτούνη said...

ίσως βοηθάει εδώ να κάνεις το δικηγόρο του διαβόλου. Είναι μια καλή τεχνική, εγγενής σε μένα, που πολλές φορές σε φέρνει σε αντιπαράθεση με τους γύρω βέβαια, αλλά από την άλλη σου καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και σε οδηγεί σε μεταγνωστικές παραδοχές. Είναι πιο εύκολο να μετακινηθείς όταν νιώθεις την κινούμενη άμμο κάτω από τις βαριές "πολυθρόνες" των πεποιθήσεων... Πολύ ωραίο κείμενο και εξίσου ωραία σχόλια. Σας ευχαριστώ!

negentropist said...

Σας ευχαριστώ κι' εγώ, αγαπητή μωβ !

Stuck

:)

Αγγελοπούλου Ιωάννα said...

δεν έχω παρά να συμφωνήσω...
"Θέλει δουλειά πολλή"
πρώτα με τοn εαυτό μας και τη δική μας ατομική "διεύρυνση", έπειτα και ταυτόχρονα με τους άλλους...oh dear!

:)

negentropist said...

Συντονιστήκαμε Ιωάννα !

Nnenna Freelon - Cell Phone Blues

Nα΄σαι καλά !

Σταύρος

:)

Αγγελοπούλου Ιωάννα said...

Λατρεύω να "συντονίζομαι" ..είμαστε αρκετοί..αλλά είμαστε σκόρπιοι :)

και μ'αρέσει αν μαθαίνω επίσης - είναι που είμαι κοριτσάκι ;) δεν ήξερα τη Neena Freelon... υπέροχη!

εγώ κερνώ κάτι από Nina.. μου αρέσει η δική της ερμηνεία σε αυτό το τραγούδι

για καλημέρα.. ;)


http://www.youtube.com/watch?v=Qh4NBYJDGZs

negentropist said...

Έξοχη η Nina !

In the Dark

:)

Αγγελοπούλου Ιωάννα said...

ναι..πότε θλιμμένη, πότε ερωτική ..καλό βράδυ!
;)