September 9, 2011

Tea for two




Μπορείτε να φανταστείτε το .. κακό που μπορεί να προκύψει απο την παρακάτω παραπλανητική, αλλά αληθινή ιστορία? Ως λάτρης του τσαγιού δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι .. 

Στις 8 Δεκεμβρίου 2010, την 30η επέτειο της δολοφονίας του άντρα της,  η Yoko Ono έγραψε ένα τρυφερό άρθρο στους New York Times, στο οποίο ανέφερε ότι κάποτε ο John την επετίμησε λέγοντας: "Yoko, Yoko υποτίθεται ότι πρώτα βάζεις τα σακουλάκια του τσαγιού και μετά ρίχνεις το ζεστό νερό !" 

Μέχρι εδώ όλα καλά. Τολμώ να πω ότι κούναγα το κεφάλι μου επιδοκιμαστικά, μέχρι που ήρθε το ξαφνικό χτύπημα! Kάποιο ατυχές απόγευμα ο John της είπε ότι η θεία του Mimi ανέτρεψε  ολοκληρωτικά την εν λόγω μεθοδολογία. Το νερό θα έπρεπε να προηγείται του .. τσαγιού ! "Δηλαδή τόσο καιρό το κάναμε λάθος ?", ρώτησε απεγνωσμένα η Yoko. "Nαι", απάντησε κοφτά ο λατρεμένος  μουσικός .. Βλέπετε ήταν μεν άγγλος αλλά απ' το ..  Liverpool.

Στην Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατο να πιεις ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές φλυντζάνι τσαγιού, εκτός φυσικά αν το κάνεις μόνος σου με τον σωστό τρόπο. Δυστυχώς είναι συνηθισμένο να σου σερβίρουν ένα φλυτζάνι ή μιά τσαγιέρα με ζεστό νερό που όμως απέχει πολύ από το σημείο βρασμού του, ενώ το σακουλάκι κείται ακλόνητο σ' ένα παρακείμενο κρύο πιατάκι ! Έπειτα ακολουθεί η γελοία διαδικασία της ρίψης χλιαρού νερού, μέχρι  να εμφανιστεί η σχετική αλλαγή χρώματος. Η τελευταία φάση συνίσταται στην επινόηση κάποιου κομψού τρόπου για να ξεφορτωθείς το αποθαρρυντικό υποκατάστατο του .. ταμπόν που έχεις στα χέρια σου. Όσο αφορά το  .. τσάι καλύτερα να μη το δοκιμάσεις, εκτός αν θέλεις να έχει επίδραση στο ηθικό και στους γευστικούς σου κάλυκες, ανάλογη με αυτή που ενδεχομένως ανακύπτει αυθόρμητα αν διαβάσεις για τον βίο του .. Βησσαρίωνα. 

Μόλις μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ο συγγραφέας George Orwell έγραψε ένα άρθρο σχετικό με την παρασκευή του τσαγιού, όπου επέμενε στη τήρηση 11 χρυσών κανόνων. Μερικοί από αυτούς τους κανόνες μπορεί να θεωρηθούν προαιρετικοί ή ξεπερασμένοι, όμως η ουσία παραμένει στη μνήμη και είναι εφαρμόσιμη στην πράξη. 

Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο Starbucks ή σε κάποιο ισοδύναμο χώρο και θέλεις λίγο τσάι, ΜΗ διστάσεις ν' αρνηθείς το βιαστικό φλυτζάνι με το χλιαρό νερό και το επιπρόσθετο σακουλάκι-ταμπόν. ΔΕΝ είναι αυτό που ζήτησες ! Επίμενε να δεις το τσάι να μπαίνει πρώτο και μετά πιστοποίησε ότι το νερό είναι όντως βρασμένο. Αν υπάρξουν μουρμούρες ή αναστεναγμοί πίσω στην ουρά,  άδραξε την ευκαιρία να διαδώσεις τον λόγο του .. Θεού του τσαγιού. Αν φυσικά έχεις την υπομονή προσπάθησέ το μόνος στο σπίτι, με χύμα τσάι σε ειδικό σουρωτήρι

Μη μ' ευχαριστείτε. Και προπαντός ΜΗ ξεχνάτε ότι το καλοκαίρι τελειώνει στις 23 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα 9:04 το πρωί. Καλό Σεπτέμβρη σε όλους και όλες !!

http://www.youtube.com/watch?v=89o_QTHbgiU

YΓ:  Tα κλικ στις 2 εικόνες και στα 7 links .. προσθέτουν !


:)


9 comments:

to alataki said...

Αχού Σταύρο, είμαι κι εγώ λάτρης του τσαγιού κομπάζω δε, πως το φτιάχνω τέλειο.
Με χύμα πράσινο και λευκό τσάι, ενίοτε με διάφορες προσμίξεις και κρόκο Κοζάνης και φυσικά χωρίς γλυκαντικές ουσίες.
Χρόνια πριν, μου έστελναν από Λονδίνο το Darjeeling (αν θυμάμαι καλά, έτσι το έλεγαν),τώρα προτιμώ το πράσινο.
Το νερό πάντως πρέπει να βράσει και να μείνει 5΄εκτός βρασμού, πριν βυθιστεί το τσάι, (ποτέ φακελλάκι και ποτέ στα καφέ).
Λατρεύω το τσάι με γιασεμί και το τσάι του αυτοκράτορα, αλλά δοκιμάζω κατά διαστήματα όλα τα είδη που κυκλοφορούν.
Καλά το είπες, ο θεός του τσαγιού.
Στην υγειά μας...

negentropist said...

Στην υγειά μας Ιωάννα !

Θυμάμαι έναν γραφικό καθηγητή στην Αγγλία που κάθε τόσο έλεγε: "Now it's time for some throat lubrication" .. εννοώντας διάλειμμα για τσάι.

Crosby Stills Nash & Young - Our House

Και μια που μιλάμε για αγγλικό τσάι, σε χαιρετώ με μια ξεκαρδιστική κωμωδία του BBC:

That Mitchell and Webb Look - Swingers Party

:)

Alex said...

Leave some tea for me, please!

Ra Ma said...

Έχουμε οδηγίες σε ποια θερμοκρασία το πίνουμε και σε πόσο χρόνο το καταναλώνουμε? :-D

Καλησπέρες!!

negentropist said...

@ Αλεξία

Always, my dear :)

(Προσπάθησα να μιμηθώ την φοβερή αγγλική προφορά του αθάνατου παλιού κωμικού Terry Thomas .. βλ. στο παρακάτω video!)

Judy & Terry - Tea 4 2

Επειδή η ζωή είναι και πολλά άλλα όμορφα πράγματα εκτός από το τσάι, σε χαιρετώ με .. Dramatics:

Whatcha See Is Whatcha Get


@ RaMa (αιγυπτιακή .. θεότητα)

Σε παραπέμπω σε έναν ειδικό, Marc :)

Making the perfect cup of tea

Ηλιόλουστη μέρα .. πριν λίγο γύρισα από θαλασσινό μπάνιο .. χαιρετώ λοιπόν με κάτι ταιριαστό:

Sunny

:)

Alex said...

Ευγενής οικοδεσπότης !
τι να πώ !

negentropist said...

:)))

Alex said...

Χρόνια πολλά και καλά !

negentropist said...

Aααααα Αλεξία .. σ' ευχαριστώ πάρα πολύ .. γιορτή και γενέθλια μαζί :)

Lisa Stansfield - All around the world

Lisa Stansfield στο Λονδρέζικο Ronnie Scott's .. ακτύπητος συνδυασμός !

Αρκετά .. χρόνια πριν, αυτός ο μουσικός χώρος ήταν το δεύτερο σπίτι μου. Πήγαινα συνήθως μόνος. Κάποια φορά τους είπα ότι ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής κι' έτσι με άφηναν να μπαίνω χωρίς εισιτήριο, μιά που ήμουν regular, όπως έλεγαν! Ήταν μεγάλο λάθος τους, γιατί έκτοτε βαρέθηκαν να με βλέπουν !!

:)