November 19, 2013

Δύο διαφορετικές ... σχισμές !


Αν μπορείτε να εξηγήσετε το παρακάτω φαινόμενο με την κοινή λογική, πείτε το και σε μένα. Σ΄ αυτή τη περίπτωση σας περιμένει ένα βραβείο Nobel Φυσικής!




To 1954, ο  Hugh Everett III,  ένας νεαρός  υποψήφιος διδάκτορας στο Princeton  επινόησε μία ριζοσπαστική ιδέα: Την ερμηνεία των πολλών κόσμων  - δηλαδή ότι υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα, σχεδόν ίδια με το δικό μας!

Τα παράλληλα σύμπαντα σχετίζονται μέσω διακλαδώσεων. Το δικό μας σύμπαν προέρχεται από διακλαδώσεις άλλων συμπάντων, ενώ καταλήγει σε άλλες διακλαδώσεις, που αντιστοιχούν σε διαφορετικές πιθανότητες ενός απίστευτου αριθμού ενδεχόμενων χωροχρονικών συμβάντων.

Σ΄αυτά τα παράλληλα σύμπαντα υπάρχουν και πόλεμοι με διαφορετική κατάληξη απ' αυτή που γνωρίζουμε. Είδη που έχουν αφανιστεί στο δικό μας σύμπαν, έχουν προσαρμοσθεί και εξελιχθεί σε άλλα. Σε διαφορετικά σύμπαντα οι άνθρωποι είτε δεν υπάρχουν καθόλου ή έχουν αφανιστεί μέσω της φυσικής επιλογής. Οι προαναφερθείσες απεριόριστες διακλαδώσεις μπορεί να καταλήξουν ακόμη και σε σύμπαντα που διαφέρουν μόνο ως προς την θέση ενός ηλεκτρονίου σε σχέση με το δικό μας σύμπαν.

Ανέκαθεν με γοήτευε η ερμηνεία των πολλών κόσμων του Hugh Everett, έστω κι΄αν αυτή οδηγεί σ' ένα .. "σπάταλο" πολυσύμπαν! Το εκπληκτικό είναι ότι αυτή η ερμηνεία εξηγεί  (πάντως όχι με την κοινή λογική!) το μαγευτικό πείραμα των 2 σχισμών.

To επόμενο video είναι ένα μικρό απόσπασμα από το πολυβραβευμένο τηλεοπτικό ντοκουμέντο Παράλληλοι Κόσμοι, Παράλληλες Ζωές, στο οποίο ο Αμερικανός μουσικός της rock Mark Oliver Everett συζητάει με φυσικούς και πρώην συνεργάτες του διάσημου πατέρα του, Hugh Everett III, για την κβαντομηχανική του ερμηνεία των πολλών κόσμων.


No comments: