February 2, 2015

Προβλήματα ζευγαριών ?


https://www.youtube.com/watch?v=4nbouwehaMY&t=45s
 Darling, you send me...

Επιτέλους! Επιλύονται όλα τα προβλήματα των ζευγαριών! 

Η εικασία των Δίδυμων Πρώτων είναι ένα από τα αρχαιότερα άλυτα προβλήματα των Μαθηματικών. Στο πλαίσιο της Θεωρίας Αριθμών, που σαφώς είναι η βασίλισσα των Μαθηματικών,  γίνεται προσπάθεια να αποδειχθεί ότι υπάρχει άπειρο πλήθος από ζεύγη πρώτων αριθμών, οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ τους κατά δύο μονάδες, όπως πχ τα ζεύγη 3-5, 5-7, 11-13, 17-19, 29-31, 41-43, 59-61 κλπ

Ένα σημαντικό βήμα για την απόδειξη αυτής της εικασίας έγινε από τον 59χρονο μαθηματικό Γιτάνγκ Ζανγκ — του οποίου το ταλέντο είχε εντελώς παραγνωριστεί μετά την απονομή του διδακτορικού του το 1991, αφού του ήταν πολύ δύσκολο να βρει κάποια ακαδημαϊκή δουλειά και έτσι αναγκάστηκε να δουλέψει για αρκετά χρόνια, όχι μόνο ως λογιστής, αλλά ακόμη και σε κατάστημα πώλησης σάντουϊτς στο μετρό! 

Τελικά, αυτός ο ταλαντούχος μαθηματικός κατάφερε να αποδείξει πως υπάρχουν άπειρα ζεύγη συνεχόμενων πρώτων αριθμών που η διαφορά μεταξύ τους ΔΕΝ είναι μεγαλύτερη από 70 εκατομμύρια!!!

Λίγο καιρό μετά την πυροδότηση από τον Ζανγκ μίας εκτεταμένης ερευνητικής δραστηριότητας στο αντικείμενο, η εν λόγω διαφορά μειώθηκε σε μόλις 600 μονάδες, όταν ο 26χρονος μαθηματικός Τζέιμς Μέιναρντ ανανέωσε τη μέθοδο που είχε χρησιμοποιήσει ο Ζανγκ. Πρόσφατα υπήρξε και άλλη μείωση της διαφοράς στις 246 μονάδες.

Συμπερασματικά, η επικρατούσα άποψη είναι ότι η απροϋπόθετη διαφορά θα αγγίξει τις έξι μονάδες, αλλά και ότι σίγουρα θα χρειαστεί διαφορετική προσέγγιση για να φτάσουμε στις δύο, της πανάρχαιας εικασίας!

https://www.youtube.com/watch?v=QLXjJnxTQHE
  Το περίφημο κόσκινο του Ερατοσθένη


ΥΓ. Προτείνω να κλικάρετε τις 2 εικόνες και τα 10 link του κειμένου

:)


No comments: