October 30, 2010

Σπασμένοι καθρέφτες



 
Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή και επικοινωνιακή διαταραχή που συνήθως αρχίζει να εμφανίζεται στην ηλικία των 30 μηνών. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών η εικόνα ολοκληρώνεται και επιτρέπει την οριστική διάγνωση.

Οι άνθρωποι με αυτισμό φαίνεται να ζουν στο δικό τους κόσμο. Έχουν ασυνήθιστη και ιδιόρρυθμη συμπεριφορά, παρουσιάζουν προβλήματα επικοινωνίας, δεν ενδιαφέρονται για τους άλλους και αποφεύγουν την κοινωνική επαφή και την αλληλεπίδραση με τρίτους.

Ειδικότερα, τα "τυπικά" παιδιά με αυτισμό που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία είναι εσωστρεφή και απομακρυσμένα. Δεν απαντούν σε ερωτήσεις και αποφεύγουν οποιαδήποτε οπτική επαφή. Επίσης εμφανίζουν περίεργες τελετουργικές συμπεριφορές με επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπρος - πίσω ή διακυμάνσεις των χεριών. Αρκετές φορές παρουσιάζουν διάφορες εμμονές, όπως πχ την βασανιστική και υπερβολική ανάγκη να τακτοποιούν συνεχώς τα πράγματα γύρω τους.

Πολλοί άνθρωποι με αυτισμό δεν μιλούν καθόλου. Ορισμένοι απο εκείνους που μιλούν παρουσιάζουν ηχολαλία, δηλαδή επαναλαμβάνουν τα λόγια που λένε και ακούν. Χρησιμοποιούν ιδιαίτερο τρόπο για να μιλούν που κάποτε μοιάζει με έμμετρο λόγο, και όταν αναφέρονται στο άτομό τους χρησιμοποιούν το "εκείνος" ή "εκείνη".

Το αυτιστικό φάσμα έχει μεγάλο εύρος. Μερικά από τα παιδιά με αυτισμό έχουν υψηλότατο IQ (σύνδρομο Asperger) και φυσικά εξαιρετικές σχολικές και πανεπιστημιακές επιδόσεις. Υπάρχουν άλλα με ιδιαίτερο ταλέντο στη μουσική, στη τέχνη και σε άλλους τομείς. Δυστυχώς, αρκετές φορές ο αυτισμός συνοδεύεται απο διανοητική υστέρηση.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία. Φαίνεται ότι οι νεράϊδες που έδωσαν ιδιαίτερη ομορφιά σ' αυτά τα παιδιά, τα πήραν και τα "έκλεισαν" στον δικό τους κόσμο.















YΓ: Don't forget to click on the 2 images (especially the 1st one !) and the 6 links

:)

13 comments:

Anonymous said...

δύσκολο το θέμα που διάλεξες
όμως πραγματικό
το μόνο που μπορώ να πω
πως όποιος το αντιμετωπίζει θα πρέπει να έχει υπέρτατη δύναμη και εσωτερική ισορροπία

καλό Σ/Κ και θα ήθελα να σου χαρίσω αυτό γιατί η ομορφιά της ψυχής δεν έχει κανένα όριο!

~reflection~ said...

Φαίνεται ότι οι νεράϊδες που έδωσαν ιδιαίτερη ομορφιά σ' αυτά τα παιδιά, τα πήραν και τα "έκλεισαν" στον δικό τους κόσμο.

Το τελευταιο σου σχόλιο είναι ότι πιο γλυκο και τρυφερό εχω διαβασει εδω και πολύ καιρο....


Σ'ευχαριστω για το χαμογελο που χαρισες στη Σκέψη μου..

Καληνύχτα....

KOSTAS PAP said...

Οδυνηρό όσο και πραγματικό το πρόβλημα του κλεισίματος των παιδιών αυτών σε έναν δικό τους κόσμο τα εμποδίζει να έχουν μία κανονική ζωή. Σαν να μην υπάρχουν οι άλλοι, τι είναι αυτό που συμβάνει στον ψυχικό τους χώρο και τους απομονώνει; Καλή μέρα.

ღ oneiremataღ said...

σπασμένοι καθρέφτες που αιχμαλωτίζουν τα όμορφα είδωλα προσώπων και των ψυχών τους, που κι αν τους κολλήσουμε και πάλι εκείνα δεν θα ελευθερωθούν...ιδιαίτερα άτομα, ιδιαίτερης ομορφιάς, ιδιαίτερα είδωλα...

Iptamenos Ollandos said...

Καλημέρα αδελφέ,

δεν μπορώ να ξέρω αν αυτά τα παιδιά βιώνουν τον κόσμο όπως εμείς νομίζουμε. Δεν ξέρουμε τίποτα ακόμα και θεωρούμε κάθε τι διαφορετικό ως μη κανονικό. Ώρες - ώρες σκέφτομαι ότι όλοι μας είμαστε (ο καθένας με τον τρόπο του) αυτιστικοί.
Πιστεύω ακράδαντα ότι ο καθένας μας έχει πάρει και ένα "δώρο" το οποίο πρέπει να ανακαλύψει και να εκμεταλλευτεί. Οι παρακάτω ιστορίες είναι αντιπροσωπευτικές.
http://www.neatorama.com/2008/09/05/10-most-fascinating-savants-in-the-world/

Σ' ευχαριστώ για την όμορφη ανάρτηση αλλά και για άλλες πολλές που δεν έχω σχολιάσει.

negentropist said...

Iptamenos Ollandos

Αγαπητέ e-φίλε

συντονίζομαι απόλυτα με τα σχόλια και την ευαισθησία σου. Παρατηρώντας προσεκτικά αυτούς τους συνανθρώπους μας νομίζω ότι τουλάχιστον μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα για εμάς τους ίδιους !

Τα παραδείγματά σου γνωστά σε μένα, αλλά τα ξαναείδα με μεγάλη ευχαρίστηση.

Candy Dulfer - Just Friends

Χάρηκα πολύ και σ' ευχαριστώ για το όμορφο πέρασμά σου !

Iptamenos Ollandos said...

Δεν ξέρω αν το έκανες επίτηδες αλλά το τραγούδι που έβαλες είναι από ένα συναυλιακό χώρο στο Άμστερνταμ, από τους αγαπημένους μου. Έχω πάει αμέτρητες φορές. Όχι όμως στην συγκεκριμένη. Φαντάσου!
Καλό σου βράδυ ...e-φίλε :))

negentropist said...

Μακάρι να είχαμε και στην Ελλάδα τέτοιας ποιότητας χώρους σαν το Paradiso στο Άμστερνταμ :)

Πριν απο αρκετά χρόνια είχα θαυμάσει την υπέροχη Laura Fygi στο Amsterdam, σε ένα φωτεινό Σαββατιάτικο διάλειμμα, στη μέση κάποιου "σεμιναριακού/συνεδριακού" μήνα στο μουντό ... Noordwijkerhout. Είναι σαφώς η Ευρωπαία Diana Krall της vocal jazz !

Laura Fygi - - Let There Be Love

Kαλό σου βράδυ φίλε μου !

:)

Alex said...

Mακάρι να μην υπήρχε το "γκέτο" για αυτούς τους ανθρώπους στην "ελιτίστικη νοητικά" κοινωνία μας! αυτό νομίζω είναι βασικό πρόβλημα επιβίωσης αυτών των ανθρώπων καθώς η κοινωνία μας θέλει να πιστεύει ότι είναι πολλών ταχυτήτων και οι μικρότερης νόησης άνθρωποι δε χωρούν ....πόσο μεγάλο ψέμα !

βεβαίως μιλούμε θεωρητικά γιατί όποιος δεν έχει υπό την επιβλεψή του ένα τέτοι διαφορετικό άνθρωπο δεν μπορεί να καταλάβει τη δύναμη ψυχής που απαιτείται αλλά και τη μαγεία που εισπράτει !!!

δεν ξέρω γι'αυτό δεν θέλω να μιλώ θεωρητικά , μια εκτίμηση επιχείρησα και ζητώ συγνώμη αν τοποθετήθηκα λάθος !

την καλημέρα μου !

to alataki said...

Χωρίς λόγια παρά μόνον αυτό.
Το πρώτο λινκ τα λέει όλα...

negentropist said...

Ιωάννα

ναι ... αλλά το πρώτο link δεν μπορεί να δώσει το κλίμα της κοινωνικής σπιναλογκοποίησης και αναισθησίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνανθρώπων μας. Όλοι το παίζουμε ευαίσθητοι, αλλά μόνο στα ... χαρτιά. Δυστυχώς οι περισσότεροι εφαρμόζουμε ευρύτερα, αυτόματα και αυθόρμητα την αρχή ΝΙΜΒΥ (Not In My Back Yard, δηλαδή ... όχι στη δική μου αυλή)

George Benson - The Greatest Love of All

Φιλιά ..

:)

Penny said...

neg
καταρχήν μπράβο. μπράβο.

όσον αφορά στον αυτισμό όπως και σ' όλες τις μορφές κονωνικής και ψυχικής απόσυρσης σε συνδυασμό με το γεγονός του υψηλού δείκτη ευφυίας έχω μια δική μου "πίστη": είμαστε εξαιρετικά επιθετικοί όχι εμείς οι ίδιοι, το ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον, για να αναπτύξουν οποιαδήποτε σχέση υπερευαίσθητα στα ερεθίσματα πλάσματα.
όταν εμείς, όχι εγώ κι εσύ, ούτε φέτος ή του χρόνου, οι άνθρωποι, ως σύνολο αλλάξουμε "πίστα" θα συναντηθούμε σίγουρα.
γι αυτό και πιστεύω οτι το πιό σημαντικό είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα τους, κοντά τους, και μεταφράζουν τον κόσμο σ αυτούς και σε εμάς.
αυτοί χρειάζονται την περισσότερη στήριξη αλλά αυτοί έχουν και την περισσότερη δύναμη.
καλή σου νύχτα φίλε..
μακριά από τα γούστα σου αλλά θα στο χαρίσω, για τις υπέροχες εικόνεςyour love is my cure

atihrastw said...

ευχαριστουμε πολυ γ αυτην την αναρτηση. :)
kai na afisw k gw me thn seira mou ena kommati,an k einai ligo ektos epoxis,alla h omorfia toy pada fainetai.
http://www.youtube.com/watch?v=eTJ5YQGDLHI