May 14, 2011

Beauty .. revisited




Γιατί μας επηρεάζει τόσο βαθιά η ομορφιά

Λοιπόν, το λέω .. ωμά. Η ομορφιά συνεπαίρνει και εμπνέει, επειδή  υπενθυμίζει ότι το εξαιρετικό είναι ενδεχόμενο να .. συμβεί !

Η ομορφιά είναι τόσο ασυνήθιστη, που προκαλεί δέος. Μας φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με το αξιοθαύμαστο αλλά και τα όριά μας, υποδηλώνοντας ότι μπορούμε να την βρούμε .. αρκεί  βέβαια να την  "ψάξουμε".

Όταν η ομορφιά είναι ανθρώπινη δημιουργία, μας υπενθυμίζει ότι  ίσως μπορούμε να  "πετάξουμε" σε άλλο συναισθηματικό επίπεδο προσεγγίζοντας ασυμπτωτικά την ανέφικτη τελειότητα. Εξυψώνει πρότυπα και ελπίδες όντας αδιάψευστος μάρτυρας  εξευγενισμένης αισθητικής.

Όταν "κατέχουμε" κάτι όμορφο, αυτό δρα σαν καθρέφτης που αντανακλά την εικόνα μας .. και  ίσως "μιλάει" για μας.

Μήπως ζούμε για να  ανακαλύπτουμε την ομορφιά ? Ίσως  τα πάντα γύρω μας να μην είναι παρά διαφορετικές εκδοχές .. αναμονής της !

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν η αισθητική απόλαυση της ομορφιάς είναι αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπινου είδους ή επεκτείνεται και σε άλλα πρωτεύοντα .. και γιατί όχι και σε άλλα ζώα! Μήπως άραγε πίθηκοι και κουκουβάγιες  κοντοστέκονται μπροστά σε κάτι όμορφο, επειδή  ίσως αντλούν κάποια αισθητική ευχαρίστηση ?

Δεν είναι λίγες οι φορές που σκέφτομαι τα παραπάνω στα πλαίσια της αμείλικτα τυποποιημένης καθημερινότητας. Μερικές φορές έχω πει σε συνεργάτες και φίλους: "Τι λέτε γι' αυτή την προσθήκη ? Δεν είναι πολύ πιό όμορφο το αποτέλεσμα ?"

"Έχουμε να κερδίσουμε κάτι απ' αυτό?" .. είναι η συνηθισμένη, άμεση ή έμμεση, αλλά πάντως  βαρετή απάντηση.

Γαμώτο ! Άντε να εξηγήσεις ότι η ομορφιά είναι πάντα επιθυμητή, ακόμη κι' αν βρίσκεται πέρα από την χρησιμοθηρική αξία ενός τεχνουργήματος. Έχω πάντως την γνώμη ότι αυτό ισχύει  σχεδόν για όλα ..  συμπεριλαμβανομένης  και της ομορφιάς που εκπέμπει ένα γυροσκόπιο ή ακόμη κι' ένας ταπεινός .. ένσφαιρος τριβέας  !
















ΥΓ: Why don't you click on the 2 pictures and the 13 text links ?

:)

6 comments:

to alataki said...

Λοιπόν Σταύρο, νομίζω πως τα πάντα είναι θέμα αισθητικής και η ομορφιά είναι το ζητούμενο.
Το ζητούμενο στη φύση, στη συμπεριφορά, στην τέχνη.
Η ομορφιά λένε βέβαια πως είναι υποκειμενική, αλλά προσωπικά δεν συμφωνώ, εξαρτάται μάλλον από τις προσλαμβάνουσες του υποκειμένου.
Το όμορφο σπάνια αμφισβητείται και βέβαια, αξίζει η αναζήτησή του.

Ra Ma said...

Θα τολμήσω να πω (και ας είμαι λάθος) πως η ομορφιά είναι ...γεωμετρία!
Στο "ωραίον" σε όλες τις εκφάνσεις του διακρίνεις τα μοτίβα που επικράτησαν με τη παρατήρηση από αρχαιοτάτων χρόνων. Το ισοπέδωσα ε?

Ίσως στην ομορφιά να πιστεύουμε πως υπάρχει κρυμμένος ο έρωτας και αυτό αν είναι κίνητρο για κάθε είδους δημιουργία!

Καλημέρα Neg!!!

Ra Ma said...

Το video του Carl Sagan μου θύμισε ένα αρκετά παλιό βιβλίο με τίτλο "Επιπεδοχώρα". Περιγράφει τη ζωή σε δύο διαστάσεις, το σπίτι, το ανδρόγυνο και την επικοινωνία με τους άλλους (σχήματα όλοι τους). Την ηρεμία της κοινωνίας τους την διαταράσσει η εμφάνιση μιας σφαίρας που αδυνατούν να αντιληφθούν το σχήμα της αφού κάθε φορά βλέπουν τη τομή της με την επιπεδοχώρα -σαν ένα κύκλο που μεταβάλλει συνεχώς την διάμετρό του. Και όλα αυτά μέχρι που πιάνει κουβέντα με κάποιον (ο τρελός του χωριού!) και που ψιλιάζεται πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα γνώριζαν...
Η συνέχεια στα βιβλιοπωλεία!!!

Κάθε φορά μου βάζεις δουλειά για σπίτι και ...το μυαλό! :-DDD

Καλό βράδυ!!!

Anonymous said...

I’ve not too long ago started a blog, the knowledge you provide on this website has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

KOSTAS PAP said...

Ο ποιητής John Keats έγραφε: "A thing of beauty is a joy for ever. Ιτ's loveliness increases. It never passes intο notningness". Καλό το άρθρο το χάρηκα πολύ. Με μεγάλο ενδιαφέρον το διάβασα. Να είσαι καλά. Καλή μέρα.

negentropist said...

@ KOSTAS PAP

Χαιρετώ μ' ένα όμορφο μουσικό ηλιοβασίλεμα, κι' ας είναι στο .. Σαν Χουάν !

San Juan sunset

O John Keats υπέροχος .. κι' ας ανησυχούσε υπερβολικά για τον επιστημονικό ορθολογισμό:

Ξε-ύφανση του τόξου

Kαλό σ/κ

:)