November 13, 2011

Βάρβαρος, ασιατικός, χυδαίος, μη ελληνικός




Ξεκάθαρος ο φιλόσοφος Friedrich Nietzsche (1844 - 1900):

"Είναι ανάρμοστο να είσαι χριστιανός σήμερα!" 

Στις επόμενες έξι παραγράφους επιχειρώ μία συντομότατη επανεπίσκεψη σ΄ ένα απο τα πιό ελεύθερα μυαλά που ανέπνευσαν στον πλανήτη μας, "ξύνοντας" ελάχιστα την επιφάνεια του αριστουγηματικού βιβλίου Der Anti-christ:

".. Τι είναι πιο θλιβερό από οποιοδήποτε ελάττωμα; Η ενεργή συμπόνοια όλων των αποτυχημένων και των αδύναμων: Ο Χριστιανισμός.

.. Ο Χριστιανισμός είναι αντίθετος προς κάθε πνευματική ευρωστία· χριστιανικός Λόγος είναι μόνο ο άρρωστος Λόγος. Ο Χριστιανισμός συμμαχεί με καθετί ηλίθιο, ξεστομίζει κατάρες εναντίον του πνεύματος, εναντίον της ανωτερότητας του υγιούς πνεύματος. Επειδή η αρρώστια ανήκει στην ουσία του Χριστιανισμού, η τυπική χριστιανική κατάσταση, η «πίστη», πρέπει να είναι επίσης μια μορφή αρρώστιας, και κάθε ευθύς, έντιμος, επιστημονικός δρόμος προς την αλήθεια απορρίπτεται από την Εκκλησία επειδή θεωρείται απαγορευμένος δρόμος. Ακόμη και η αμφιβολία είναι αμάρτημα ..

.. Ο πιστός δεν είναι ελεύθερος να έχει επίγνωση των ερωτημάτων του «αληθούς» και του «αναληθούς»· η ακεραιότητα θα ήταν στην περίπτωση αυτή καταστροφή του. Η παθολογική εξάρτηση της οπτικής τους, μετατρέπει τους πιστούς σε φανατικούς ..

 .. Εγείρω εναντίον του Χριστιανισμού τη δριμύτερη κατηγορία που δέχτηκε ποτέ. Είναι για μένα η πιο μεγάλη διαφθορά που μπορεί να διανοηθεί το ανθρώπινο μυαλό ..

.. Kαλά θα κάνει κανείς να φορά γάντια όταν διαβάζει την Καινή Διαθήκη. Η γειτνίαση με τόση ακαθαρσία σε υποχρεώνει σχεδόν να το κάνεις αυτό .. Όλα όσα περιέχει είναι δειλία, όλα είναι κλείσιμο των ματιών και αυτοεξαπάτηση .. Χρειάζεται να προσθέσω ότι σε όλη την Καινή Διαθήκη υπάρχει μόνο μία μορφή που πρέπει  να σεβόμαστε. Ο Πιλάτος, ο Ρωμαίος κυβερνήτης ..

.. Ονομάζω τον Χριστιανισμό μοναδική μεγάλη μάστιγα, μοναδική μεγάλη εσωτερική διαφθορά, μοναδικό μεγάλο ένστικτο εκδίκησης, που δεν βρίσκει μέσο αρκετά δηλητηριώδες, αρκετά ύπουλο, αρκετά υποχθόνιο, αρκετά ποταπό. Τον ονομάζω μοναδικό και αθάνατο στίγμα της ανθρωπότητας ..  Και ο χρόνος μετριέται από την καταραμένη μέρα από την οποία άρχισε τούτη η συμφορά - από την πρώτη μέρα του Χριστιανισμού! Γιατί να μη τον μετρούμε από την τελευταία μέρα του Χριστιανισμού; Γιατί όχι από σήμερα; Επαναξιολόγηση όλων των αξιών!"



YΓ1. Στο πρώτο από τα 9 link "κρύβεται" ένα εκπληκτικό video του ΒΒC. Το συνιστώ ένθερμα.

ΥΓ2. Γιά μία πλήρη "ακοή" του βιβλίου στα αγγλικά, πατήστε εδώ.

ΥΓ3. Οι 2 εικόνες "κρύβουν"  .. τι άλλο ..  ήχους  από την mama Africa, το λίκνο του ανθρώπινου είδους !

ΥΓ4. Ως κερασάκι στην τούρτα παραθέτω την παρακάτω .. θεσπέσια ρήση του  Αυγουστίνου (Aurelius Augustinus) που είναι για γέλια και για κλάματα:

"Οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν απολύτως καμιά διαφώτιση ή παιδεία. Αλλά πραγματικά πρέπει να απομονώνονται γιατί είναι η αιτία των μισητών και ακουσίων στύσεων στους αγίους άνδρες."

(Πηγή: Helen Ellerbe - The Dark Side of Christian History)

Eίπατε τίποτα ?

:)


4 comments:

Alex said...

να σου πω,
η αλήθεια ευβρίσκεται κάπου στη μέση διότι δεν υπήρξε άνθρωπος που να μπόρεσε να λύσει όλα τα μυστήρια με το βασικότερο εκείνο του θανάτου! τούτο σημαίνει πως μόνο με εικασίες πορευόμαστε και ότι αληθινά ισχύει είναι αυτό που βλέπουν τα δυό μας μάτια και ακούν τα δυό μας αυτιά και αντιλαμβάνονται οι υπόλοιπες αισθήσεις μας !
κανείς δεν μπορεί να μας πείσει για τη θεωρία του παρά μόνο η φύση (όταν ήτο ακόμη παρθένα!) και τα φυσικά φαινόμενα!
όλα είναι αρεστά και ανεκτά εφόσον δεν βλάπτουν τις αισθήσεις και την φυσική παρουσία των λοιπόν συνανθρώπων μας, άρα....
συμπεραίνουμε ότι επιθυμούμε και επιθυμούμε ότι δε βλάπτει τον διπλανό μας , περαιτέρω εξηγήσεις βλάπτουν την υποστασή μας όταν καθίστανται αξιώματα !!

καλό σου βράδυ !

τομ said...

"Η ενεργή συμπόνοια όλων των αποτυχημένων και των αδύναμων."
έξυπνο πολύ αυτό. όσο για της ακαθαρσίες της καινής διαθήκης, θεωρώ ότι υπερβάλλει. Σε τελική ανάλυση, αν εξετάσει κανείς τις γραφές ως λογοτεχνικό έργο, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

to alataki said...

Άσχετα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς, νομίζω πως είναι ένας απόλυτος και φανατικός λόγος και δεν διακρίνω διαφορές με τον φανατικό χριστιανικό λόγο.
Προσωπικά στέκομαι με σκεπτικισμό απέναντι σε κάθε μορφή φανατισμού, τίποτε δεν είναι άσπρο-μαύρο, τα πάντα έχουν τα υπέρ και τα κατά.
Ό άνθρωπος μάλλον δεν προορίζεται ν' αγγίξει την τελειότητα, όπως όλα δείχνουν μέχρι σήμερα πάντα.
Είχα γνωρίσει κάποιον που έλεγε συχνά. "Αν δεν φοβόμουν το θεό, θα σκότωνα".
Μήπως, έστω κι έτσι κάποια υπηρεσία προσφέρει και ο χριστιανισμός;
Καλό βράδυ...

negentropist said...

@ Alex
@ stranger at home
@ Ιωάννα

Η Λογική ΔΕΝ έχει μέσο όρο, ούτε υπόκειται σε συμψηφισμούς.

ΔΕΝ αντέχουν στη Λογική και προσβάλλουν κατάφωρα την ανθρώπινη νοημοσύνη τα αφελή Θεϊστικά παραμυθάκια που επινοήθηκαν από αγράμματους βοσκούς στη Μέση Ανατολή την εποχή του Χαλκού, ακόμη κι' αν λειτούργησαν "ψυχοθεραπευτικά" γιά τους πολλούς και "εξουσιαστικά" για τους λίγους.

Ας μη ξεχνάμε ότι όλοι μας είμαστε άθεοι για τους περισσότερους απο τους θεούς, στους οποίους πίστεψαν οι κοινωνίες που έχουν υπάρξει στον πλανήτη μας. Απλά μερικοί διαγράφουμε ένα Θεό παραπάνω !

Χαιρετώ με 2 μόνο συνδέσμους:

Così è, se vi pare!

A Considerable Speck

:)