Υπάρχουν τέσσερις ξεκάθαρες αντιρρήσεις για τη θρησκευτική πίστη: ότι διαστρεβλώνει εξ' ολοκλήρου την προέλευση του ανθρώπου και του κόσμου, ότι εξαιτίας αυτού του αρχικού λάθους καταφέρνει να συνδυάσει την μέγιστη δουλοπρέπεια με το μέγιστο του σολιψισμού, ότι είναι ταυτόχρονα το αποτέλεσμα αλλά και το αίτιο της διαχρονικά επικίνδυνης σεξουαλικής καταπίεσης, και ότι, τελικά, στηρίζεται σε ευσεβείς πόθους.
Ακόμα πιο σημαντικό ενδεχομένως να είναι, ότι όλοι εμείς οι αποκαλούμενοι .. "άπιστοι" δεν χρειαζόμαστε κανένα μηχανισμό επιβολής και ενίσχυσης. Δεν έχουμε κανένα λόγο να συγκεντρωνόμαστε καθημερινά, ή κάθε επτά ημέρες, ή οποιαδήποτε "σπουδαία" και ευοίωνη ημέρα, για να διακηρύξουμε την εντιμότητά μας ή για να σκύψουμε το κεφάλι για να βυθιστούμε υποτελώς στην αναξιότητά μας. Εμείς οι χαρακτηριζόμενοι ως .. "άθεοι" δεν έχουμε την ανάγκη ρασοφόρων, ή οποιασδήποτε ιεραρχίας από πάνω τους, για να αστυνομεύει το .. "δόγμα" μας. Απεχθανόμαστε θυσίες και τελετές, όπως επίσης λείψανα και λατρείες εικόνων ή αντικειμένων (ακόμη και εκείνων των αντικειμένων που είναι χρήσιμες ανθρώπινες καινοτομίες - όπως τα δεμένα βιβλία!) Για μας δεν υπάρχει σημείο στη γη που είναι ή θα μπορούσε να είναι "ιερότερο" από οποιοδήποτε άλλο.
Στον επιδεικτικό παραλογισμό των θρησκευτικών προσκυνημάτων, ή στην ξεκάθαρη φρίκη των δολοφονιών στο όνομα κάποιου ιερού τοίχου ή σπηλιάς ή βράχου ή βωμού ή βιβλίου ή εικόνας, μπορούμε άνετα να αντιτάξουμε ένα χαλαρό (ή .. ζωηρό!) βάδισμα από τη μία πλευρά κάποιας βιβλιοθήκης (ή γκαλερί) στην άλλη, ή ένα μεσημεριανό γεύμα με έναν ευχάριστο φίλο-η, αναζητώντας την αλήθεια και την ομορφιά!
ΥΓ1. Ευπρόσδεκτα τα σχόλια .. χωρίς δικές μου απαντήσεις !
ΥΓ2. Χωρίς δισταγμό δείτε τι "κρύβουν" σύνδεσμοι και εικόνες !
:)
5 comments:
Στο ποίημα η Πόρτα, ο Τσέχος ποιητής και ανοσολόγος Miroslav Holub, μας παροτρύνει να αναθεωρήσουμε τη ζωή μας.
Προχώρησε και άνοιξε την πόρτα.
Ίσως έξω να βρεις
ένα δέντρο ή ένα κλαδί,
έναν κήπο ή μια πόλη μαγική.
Προχώρησε και άνοιξε την πόρτα.
Ίσως κάποιος σκύλος να ανασκαλεύει.
Ίσως να δεις ένα πρόσωπο
ή ένα βλέμμα
ή την εικόνα μιας εικόνας.
Προχώρησε και άνοιξε την πόρτα.
Αν έχει ομίχλη θα φύγει.
Προχώρησε και άνοιξε την πόρτα.
Ακόμα και αν υπάρχει μόνο το σκοτάδι,
ακόμα κι αν υπάρχει μόνο
η υπόκωφη βοή του ανέμου,
ακόμα κι αν δεν υπάρχει τίποτα απολύτως,
προχώρησε και άνοιξε την πόρτα.
Τουλάχιστον θα υπάρξει ένα ρεύμα.
Η πόρτα βέβαια, πάντα ανοίγει προς τα μέσα. Κι αυτό για μένα είναι το ζητούμενο. Να ομολογήσουμε ότι αποσπαστήκαμε, από πεποιθήσεις, γνώσεις, κατευθύνσεις που πήραμε από τους άλλους και να επαναβεβαιώσουμε την πρόθεσή μας να ανοίξουμε την "πόρτα".
Ο τρόπος κι ο τόπος για την ελευθερία υπάρχει.
;)
Ο παραλογισμός με την ευρεία έννοια έχει μολύνει κάθε κύτταρο υγειές αυτής της κοινωνίας.Η θρησκοληψία μέσα στην τόση δυστηχία των ανθρώπων σήμερα όχι μόνο δε βοηθά αλλά αποσπά τους μυημένους απο την"όντως ζωή" , πραγματοποιώντας ένα μεγαλοφυές σχέδιο : να επικρατήσει ως μόνος άρχων αυτής την κοινωνίας , αλλά η εξουσία που θα λάβει θα είναι συναινετική παραχώρηση,τουτέστιν να γεμίσει τον κόσμο με "πιστούς ακροατές" μυημένους σε κλισέ και παροχημένες ιδέες , σε απαγορεύσεις αναιτιολόγητες και σε εγκληματικές τιμωρίες σε περίπτωση ανυπακοής.
Ενδεχομένως οι εξαιρέσεις να είναι αρκετές (πχ οι μοναχοί που απομονωμένοι διαλογίζονται) αλλά αυτοί δεν έχουν σύνορα και θρησκείες και η προσ-ευχή τους δεν ξεκινάει απο έξω προς τα μεσα αλλά απο μέσα προς τα έξω.
Είπα πολλά , να πω και τούτο : με βρίσκει σύμφωνη η αναζήτηση της ομορφιάς σε τόσο απλές διαδικασίες όπως αυτές που περιέγραψες..δεν είναι τιποτ'άλλο η ζωή παρά αυτό που ικανοποιεί μια η περισσότερες των αισθησεών μας.
Καλό βράδυ Σταύρο...πάλι φλύαρη ήμουν !
Είναι από τα θέματα που θα με απασχολούν μέχρι τα βαθιά γεράματα και σίγουρα μόνο να το θίξει μπορεί κανείς μέσω μιας ανάρτησης ή ενός σχολίου. Παρερμηνεύοντας την αγία γραφή έχω πάρει απαντήσεις για πολλά θέματα υπαρξιακού χαραχτήρα. Για την θρησκοληψία φυσικά δεν τίθεται θέμα, την αφήνω εκτός σε κάθε περίπτωση. Επίσης υπάρχουν παραδείγματα λαών που η θρησκεία τους προσέφερε εσωτερική γαλήνη και χαρά, όπως ας πούμε στο Μπαλί. Θεωρείται ότι η πίστη τους στους θεούς έχει αποδειχθεί σωτήρια... Καλή εβδομάδα :)
¡Buenas tarde¡ negentropist
Espero que pases un feliz día
Una amiga de Sevilla
Un abrazo
Feliz semana
what about us... τους χαρακτηριζόμενους ως πιστούς?
κι εμείς μπορούμε να αναζητήσουμε την αλήθεια και την ομορφιά... :)
άλλωστε "ερευνάτε τας γραφάς..."
Post a Comment