August 27, 2010

Μία φευγαλέα κβαντική νότα




Κανείς δεν είναι σε θέση να καταλάβει ενορατικά την κβαντική μηχανική, κυρίως επειδή oι εμπειρίες μας εδράζονται στο βασίλειο των κλασσικών φαινομένων, όπου για παράδειγμα, όταν δίνω μία πάσα σε έναν συμπαίκτη μου στο μπάσκετ, η μπάλλα διαγράφει μία συγκεκριμένη τροχιά, που περιγράφεται απο τους 3 νόμους κίνησης του Νεύτωνα, που όλοι μάθαμε στο Λύκειο.

Όμως στο μικρόκοσμο το σύμπαν συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά. Για παράδειγμα, ηλεκτρόνια που κινούνται απο μία θέση σε άλλη δεν ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη τροχιά, αλλά όπως πρώτος έδειξε ο υπέροχος Feynman, ακολουθούν ταυτόχρονα κάθε δυνατή τροχιά !

Επιπλέον, αν και οι υποκείμενοι νόμοι της κβαντομηχανικής είναι εντελώς ντετερμινιστικοί (επαναλαμβάνω: εντελώς ντετερμινιστικοί !), τα αποτελέσματα των μετρήσεών μας περιγράφονται μόνο πιθανοκρατικά ! Αυτή η εγγενής αβεβαιότητα, που εκφράζεται εικονοκλαστικά με την περίφημη Αρχή Αβεβαιότητας του Heisenberg, συνεπάγεται ότι διάφοροι συνδυασμοί φυσικών ποσοτήτων δεν μπορεί ποτέ να μετρηθούν ταυτόχρονα με απόλυτη ακρίβεια. Με αυτό το γεγονός συνδέεται και το μη ισοδύναμο δίλημμα της μέτρησης ενός κβαντικού συστήματος. Με την διαδικασία της μέτρησης αλλάζουμε αυτό που μετράμε και συνεπώς ο παρατηρητής δεν διαχωρίζεται πάντα απο το παρατηρούμενο !

Όταν η επιστήμη γίνεται τόσο παράξενη,  αναπόφευκτα δημιουργεί εστίες σύγχισης μεταξύ των ημιμαθών και όσων σκόπιμα ψαρεύουν σε θολά νερά. Κάποτε με είχαν πλησιάσει 2 αδαείς μάρτυρες του Ιεχωβά, και είχα διασκεδάσει αφάνταστα με την έκφραση απορίας στα πρόσωπά τους, όταν απνευστί τους πρότεινα το ενδεχόμενο να μην έχει το σύμπαν ανάγκη δημιουργού, αφού είναι πολύ περισότερες οι πιθανότητες να δημιουργήθηκε αυθόρμητα στα πλαίσια μιας κβαντικής διακύμανσης του κενού (αφρού πιθανοτήτων).

 Η κβαντική μηχανική δεν αρνείται την ύπαρξη αντικειμενικής πραγματικότητας. Ούτε συνεπάγεται ότι οι απλές σκέψεις μας είναι σε θέση να αλλάζουν τα εξωτερικά αποτελέσματα και συμβάντα. Τα αποτελέσματα εξακολουθούν να χρειάζονται αίτια και συνεπώς αν θέλουμε να αλλάζουμε το σύμπαν πρέπει να δρούμε πάνω σ' αυτό !

Ο περίφημος Feynman είχε πει κάποτε το εξής: " Η επιστήμη είναι φαντασία μέσα σε ζουρλομανδύα ".  Είναι ειρωνικό ότι στη περίπτωση της κβαντικής μηχανικής, γενικά οι μουρλοί είναι  συνήθως άνθρωποι χωρίς  ζουρλομανδύες  !















ΥΓ: Κλικ τις 2 εικόνες ... χωρίς δισταγμό !

:)

20 comments:

Anonymous said...

Ανάθεμά με κι αν κατάλαβα τι θες να πεις,μιας κι είμαι πιο κάτω από ημιμαθής...Αυτά που κρύβονται πίσω από τις εικόνες όμως τα ένιωσα..Καληνύχτα!

negentropist said...

Όλοι μας είμαστε ημιμαθείς ή αμαθείς σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Όμως είναι άνευ σημασίας αυτό Αλεξάνδρα ! Σημασία έχει η καλλιέργεια, δηλαδή αυτό που μένει ΜΕΤΑ το πέρασμα της γνώσης.

Άλλο πράγμα οι τυποποιημένες, χρηστικές αλλά περιοριστικές γνώσεις και τεχνικές που όλοι μας μαθαίνουμε, και άλλο η καλλιέργεια, που δεν είναι παρά η ποιότητα που μένει μετά τη γνώση !

Ειλικρινά χαίρομαι που ένιωσες την "μουσική", αλλά και την "αύρα" πίσω από τις 2 εικόνες.

Καλό σου ξημέρωμα !

:)

Alex said...

Εκτός απο τη κβαντική θεωρία υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες "μουρλές πιθανοτητοθεωρίες" ,
το θέμα είναι ποιά απο αυτές θα επιλέξουμε να πορευτούμε!
Ωστόσο δεν δεσμευόμαστε διότι στην πορεία αλλάζουμε και επιλέγουμε κάτι άλλο...αυτή η μαγεία του πλουραλισμού είναι σπουδαίο εύρημα !!!
Καλημέραααααα !!!

Anonymous said...

δε γνωρίζω κβαντομηχανική, όμως η άναρχη κίνηση των ηλεκτρονίων με παραπέμπει στην άναρχη ροή των ιδεών μέσα στο μυαλό που χρησιμοποιώντας λογική, δομές, νόμους (φυσικούς ή κοινωνικούς) προσπαθούμε να τις βάλουμε σε μια τάξη!!! όχι πάντα με επιτυχία :)
ενδιαφέρον σημείο στην ανάρτηση βρήκα "το ενδεχόμενο να μην έχει το σύμπαν ανάγκη δημιουργού, αφού είναι πολύ περισότερες οι πιθανότητες να δημιουργήθηκε αυθόρμητα στα πλαίσια μιας κβαντικής διακύμανσης του κενού", πράγμα που με βρίσκει ως προς τα σημεία και την ελαστικότητα σύμφωνη. Αυτά από μια ακόμη αδαή!
την καλημέρα μου :)

to alataki said...

Άσχετο μάλλον, αλλά εκείνο που με πόνεσε είναι πως οι απλές σκέψεις δεν μπορούν ν' αλλάξουν τα αποτελέσματα και τα συμβάντα... (κι εγώ που ασχολήθηκα με θεωρίες περί διαλογισμού και θετικής σκέψης μήπως να τα διαγράψω; Έτσι κι αλλιώς αρχίζω να τα απορρίπτω)
Και καλά οι απλές σκέψεις. Υπάρχει περίπτωση να μετατραπούν σε ... κβαντικές;;;
Θα μου πεις συν Αθηνά και χείρα κίνει.
Το ξέρω αυτό, αλλά μήπως κι εδώ κάποια σχέση υπάρχει μεταξύ των Κβάντα και της ανατροπής καταστάσεων ή της προσαρμογή τους στα επιθυμητά αποτελέσματα;
Η μήπως η σχεδιασμένη δράση είναι η λύση;
Πώς επηρρεάζει η Κβαντική θεωρία τον κύκλο της ζωής;
Sorry, βλακείες λέω και κατά τα άλλα δεν κατάλαβα τι θέλεις να πεις...

~reflection~ said...

Ξέρεις ότι είμαι των απεικονίσεων και της αντιστοίχισης...

Αυτο που εμενα με σαγηνεύει είναι η εφαρμογή της κβαντομηχανικής στην εσωτερικότητα του ατόμου..

Πόσο αναμενόμενη ειναι η αντίδραση σε συγκεκριμένα αίτια?..
Μ'αρεσει το απρόβλεπτο οπότε θα ασπαζόμουν μία θεωρία που αφήνει περιθώρια λάθους προσδιορισμού των αποτελεσματων...

Δεν θελω απόλυτες ερμηνείες..

Οπότε η κβαντική θεώρηση του κόσμου μου ταιριάζει καθως εφαπτεται με την καμπύλη της συνοριακής γραμμής της Υπαρξης.....και νιώθω ότι ο απόλυτος συνδυασμός συντεταγμενων του χώρου με τη στιγμή του Χρόνου εκκινησης, είναι το Ιδεώδες για να ξεκινήσουμε να μιλάμε για τον έρωτα προσαρμοσμένο στην οπτική των σύγχρονων Φυσικών που ερωτεύονται με έναν ακαθόριστο και καθόλα "κλειστό" σε ερμηνείες τρόπο!....

Τα φιλιά μου....

athina μπασιούκα said...

Λοιπόν, η κάθε ανάρτηση είναι πιο ενδιαφέρουσα από την προηγούμενη και κάθε φορά θέλω να δω τι άλλο θα γράψεις. Ευχαριστούμε για την ωραία ανάλυση.

Και να πω φυσικά ότι θα ήθελα να δω τις φάτσες των Ιαχωβάδων (υπάρχει αυτή η λέξη άραγε;) την ώρα που τους έλεγες την θεωρία αυτή.

ria said...

θες σχόλια σε αυτήν την ανάρτηση;;;
θαύμα είναι και αυτά που έχεις...

εντάξει οι ημιμαθείς. για τους αμαθείς;;;

πάω να πιω ένα αφέψημα από φλούδα ιτιάς γιατί πονοκεφάλιασα να καταλάβω λίγα από όσα γράφεις!

Καλυψώ said...

θα σου απαντουσα αλλα..
εχω αγνωστες λεξεις..

κβαντικη????????
εδραζονται????????
3 νομοι κινησης???????????????
ντεντε...γουατ?????
πιθανοκρατικα?????
μπλα μπλα...

μην σε ζαλιζω
ολο το κειμενο ειναι εκτος εγκεφαλικης μου εμβελειας..το ντακαπαζ μου μεσα...ΡΡΡΡΡΡ


σε προτιμω με λινκ
(αλλα δεν μπορω να τα ανοιξω..γκρρ)

οποτε..πες πως ημουν περαστικη
ειδα φως και μπηκα..αλλα μετα εγινε μπλακ αουτ..φευγω..και αντιο..και γεια...

(χριστε μου!! με εκανες να νιωθω χαζη..δεν σου ξαναπανταω..ΡΡΡ)

She said...

Eπιτρέψτε μου να σταθώ σε αυτό:

"Ο περίφημος Feynman είχε πει κάποτε το εξής: " Η επιστήμη είναι φαντασία μέσα σε ζουρλομανδύα ". Είναι ειρωνικό ότι στη περίπτωση της κβαντικής μηχανικής, γενικά οι μουρλοί είναι συνήθως άνθρωποι χωρίς ζουρλομανδύες!"

και να το "αναλύσω" με το δικό μου χιουμοριστικό τρόπο, έτσι για αλλαγή βρε αδερφέ!

Mε βάση τα παραπάνω σχολιάζω λοιπόν πως:

υπάρχουν αυτοί οι Mουρλοί

υπάρχουν αυτοί οι "μουρλοί"

και υπάρχουν και αυτοί οι μουρλοί!(;;)

ο κάθε ένας μία κατηγορία από μόνος του...εξαρτάται με τι μάτια το βλέπεις!


Ελπίζω να κατάφερα να περάσω τη χιουμοριστική διάθεση στον Νeg και στους αναγνώστες του. Εξάλλου το χιούμορ χρειάζεται που και που. Bοηθά το πνεύμα να απολαμβάνει τη θέα ενός ηλιοβασιλέματος καπνίζοντας άφιλτρα...

:-)

Menia said...

....και????

negentropist said...

Αlex

η κβαντομηχανική δεν είναι μία "μουρλή" πιθανο-θεωρία. Είναι ένας απο τους δύο βασικούς πυλώνες της σύγχρονης Φυσικής. Στο πεδίο εφαρμογής της (μικρόκοσμος, δηλαδή ατομικές και υποατομικές κλίμακες) είναι εκπληκτικά τεσταρισμένη, με χιλιάδες πειράματα, και με τρομερή ακρίβεια: 1 προς 10^15 ! Δεν έχει υπάρξει ποτέ έστω και ΕΝΑ πείραμα που να μη ήταν συμβατό (μέχρι στιγμής) με τις προβλέψεις της κβαντομηχανικής. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να την παιρνουμε πολύ σοβαρά ! Κι' ας είναι παράξενη και μη ... συμβατή με τις εμπειρίες μας. Αυτό ήθελα να καταδείξω με το post μου !

Κβαντική Παραδοξότητα - Κύμα ή σωματίδιο ?

:)

negentropist said...

Silena

σαν μαθηματικός που είσαι, πιστεύω ότι θα απολαύσεις τον παρακάτω ύμνο στην μαθηματική ομορφιά, όπως εκφράστηκε απο τον υπέροχο Paul Dirac, έναν γίγαντα της κβαντομηχανικής, στους ώμους του οποίου πάτησαν πολλοί !

Ύμνος στην μαθηματική ομορφιά και τον υπέροχο Paul Dirac

Kαλή Κυριακή !

negentropist said...

Ιωάννα

τίποτε δεν αποκλείεται. Υπάρχουν πιθανότητες για τα πάντα, οσοδήποτε μικρές κι' αν είναι αυτές !

Ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι κάποτε μπορει να πιστοποιηθει ότι οι εγκέφαλοί μας είναι δέκτες και πομποί ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων ?

Αυτό είναι το μεγαλείο της επιστήμης ... ότι αλλάζει γνώμη υπο το φως νέων δεδομένων ... δεν υποκύπτει στην αφέλεια του κάθε λογής εξ' αποκαλύψεως δογματισμού :)

Δες 2 σχετικά μικρά video του υπέροχου R. Feynman :

Feynman - The Key to Science

Feynman on doubt,uncertainty and religion

Καλή Κυριακή :)

negentropist said...

Κάκια

δες κάτι για τον Georg Cantor ... τον master των αντιστοιχίσεων, που με αυτές σαν εργαλείο απέδειξε ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη απείρου !!!

Επικίνδυνη Γνώση (ΒΒC)

Είναι λογικό να μην είναι ελκυστικές οι κάθε λογής απόλυτες, άκαμπτες και δογματικές ερμηνείες.

Ενδιαφέρουσα η ποιητική προσέγγισή σου :)

Πιο παράξενο απ' ότι υποθέτουμε: Η παραδοξότητα της επιστήμης

Φιλιά κι' από μένα...

negentropist said...

Aθηνά

Σίγουρα τα ... παληκάρια δεν είχαν προετοιμαστεί για τέτοιο εικονοκλαστικό ενδεχόμενο ! Πάντως όλη η συνομιλία δεν διήρκεσε πάνω απο 2 λεπτά ...

Ευχαριστώ για το όμορφο πέρασμά σου. Καλή Κυριακή !

Stars Fell On Alabama

:)

negentropist said...

Γειά σου Ρία !

Πέρασες καλές διακοπές ? Τι ρωτάω ... η απάντηση θα είναι σίγουρα ναι !!

Αφέψημα από φλούδα ιτιάς ? Το γνωστικό πεδίο των αφεψημάτων - ροφημάτων δεν ήταν ποτέ το δυνατό μου σημείο :)

Wow !!

Νά' σαι καλά ...

Καλή Κυριακή !

:)

negentropist said...

ΚΑΛΥΨΩ

Kι' εγώ δεν σου ξαναπαντάω ... Λες να θύμωσα ?

Pat Metheny - Stella by Starlight

:)

negentropist said...

ΑΝΑSA

Τα κατάφερες ... τα κατάφερες :)

The Puppini sisters - It don't mean a thing

Μία κατηγορία απο ... μόνος ?

Προσπαθώ να μη φοβάμαι τις φωτιές, μιά που οι στάχτες ... λιπαίνουν!

:)

negentropist said...

ΜΕΝΙΑ

".... και ???? "

So What !!!!

:)