February 10, 2013

Free lunch .. revisited !

 
23 αιώνες μετά τον Αρίσταρχο τον Σάμιο γνωρίζουμε πλέον ότι η συνολική ενέργεια του σύμπαντος είναι μηδέν!

Απολαύστε λοιπόν, χωρίς ενδοιασμούς, το απόλυτο τζάμπα γεύμα ..


Αs we travel back in time towards the moment of the Big Bang, the universe gets smaller and smaller ... until it finally comes to a point where the whole universe is in a space so small, that it is in effect a single infinitesimally small, infinitely dense, black hole. 

And just as with modern day black holes floating around in space, the laws of nature dictate something quite extraordinary: they tell us that here too, time itself must come to a stop! 

You can't get to a time before the Big Bang, because there was no "before" the Big Bang. 

We have finally found something that doesn't have a cause, because there was no time for a cause to exist in. For me this means there is no possibility of a creator, because there was no time for a creator to have existed.

10 comments:

Anonymous said...

Αυτες είναι απορίες που τις αρθρώνουν όσοι δεν ξερουν από Φυσική΄. "Η ζωή΄ξεκίνησε από το Bing Bang." "Και το Bing Bang ποιος το ξεκινησε;" Ευτυχως ή δυστυχώς το συμπαν δε λειτουργεί με τόσο απλουστευμένη λογική.

Καλως σε ξαναβρήκα φιλε μου!Τώρα θα τα λέμε συχνότερα! Ελπίζω.

negentropist said...

Όπως διαπίστωσες, στο video, αλλά και στον δεύτερο σύνδεσμο ( link ) του κειμένου υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση ακόμη και στην .. θεμιτή απορία: "Και το Bing Bang ποιος το ξεκίνησε;" !

Προφανώς, η απλουστευμένη λογική ΔΕΝ χαρακτηρίζει τις Επιστήμες της Αστροφυσικής, της Κοσμολογίας, αλλά και κατά μείζονα λόγο, τον S. Hawking ! Αντίθετα, χαρακτηρίζει όσους δεν έχουν έστω και στοιχειώδη επαφή με το εν λόγω γνωστικό πεδίο.

Τέλος, όσο αφορά την Φυσική, την χαρακτηρίζει ένα άλλο είδος ποίησης, που θα ικανοποιούσε ακόμα και τον ιδιαίτερα απαιτητικό Paul Dirac !

:)

to alataki said...

Εμένα πάλι με γοητεύουν όλα αυτά και τα ρουφάω.
Η φυσική πράγματι είναι ποίηση, κι εγώ χρόνια τώρα μετανιώνω που δεν τη σπούδασα.
Το βίντεο εξαιρετικό...
κι εμείς, το μηδέν και το τίποτα, το χαβά μας...

negentropist said...

Μα είναι δυνατόν να μη μας γοητεύουν όλα αυτά, Ιωάννα ?

Όμως, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν γοητεύονται. Γι' αυτους δεν μπορεί να γίνει τίποτε, αφού τα πρότυπά τους συνήθως είναι φανατικοί, ανοργασμικοί πνευματικά άνθρωποι, όπως οι .. αξιότιμοι Άνθιμος και Σεραφείμ, που δυστυχώς "προσδιορίζουν" την .. "σκέψη" στην Ελλάδα, όσο απίστευτο κι' αν φαίνεται!

Τα τελευταία χρόνια οι αστροφυσικοί έλυσαν μακροχρόνια προβλήματα στην κοσμολογία και πραγματοποίησαν πολλές, απο τις πιο σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις όλων των εποχών, που κατά περίεργο τρόπο δεν έχουν ακόμα διαχυθεί στην ανθρώπινη συνείδηση. Μήπως όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με το γεγονός της εξέλιξης των ειδών;

Ποιό είναι το αντίδοτο στο τέλμα της θεοκρατικής χώρας που ζούμε? Ελεύθερη, αδέσμευτη σκέψη και συνειδητοποίηση των "φίλτρων" μας. Τίποτε άλλο !

Επειδή είπες ότι μετανιώνεις που δεν σπούδασες Φυσική, σε πληροφορώ ότι ποτέ δεν είναι αργά.

Ξεκίνα με τα 2 παρακάτω links:

Fundamentals of Physics with Ramamurti Shankar (Υale)

Fundamentals of Physics II with Ramamurti Shankar (Yale)

Το μόνο που χρειάζεται για να παρακολουθήσεις με άνεση τα παραπάνω video είναι τα Μαθηματικά Λυκείου. Τίποτε άλλο ..

:)

Natalia said...

καταπληκτικό video

τι να πει κανείς για τον Stephen Hawking?

Respect...

υγ ευχαριστούμε για το τσάμπα γεύμα... αλλά και με πληρωμή να ήταν, πάλι θα το διαβάζαμε με μεγάλο ενδιαφέρον... :)

Όσο για τα μεγάλα ερωτήματα περί σύμπαντος, ο καθένας μπορεί να βρει κάπου την απάντηση που του ταιριάζει, αρκεί να είναι ελεύθερος, σα τον Stephen...

γεια

negentropist said...

Aγαπητή Ναταλία, μάλλον είναι βαρετό να "βρίσκει" ο καθένας την απάντηση που του ταιριάζει, βασισμένος στις περιορισμένες προσλαμβάνουσες παραστάσεις του και στη συνέχεια να κατασκευάζει τον δικό του μύθο δημιουργίας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον R. Dawkins (βλ. το βιβλίο του: “Η περί θεού αυταπάτη”), μια φυλή στην Νιγηρία έχει την ενδιαφέρουσα, πανάρχαια εξ' αποκαλύψεως αλήθεια της, ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε από περιττώματα μερμηγκιών! Κανείς δεν μπορεί να κλονίσει την πίστη τους, αφού είναι .. εξ' αποκαλύψεως, και ταιριάζει με τους τερμίτες που βρίσκονται στην περιοχή τους!

Επιπλέον, τα νησιά στο Βανουάτου εδώ και χρόνια λατρεύουν τον John Frum . Δηλαδή πιστεύουν ότι θα έρθει ένας Αμερικανός στρατιώτης με αυτό το όνομα για να τους σώσει.

Όμως πιο ενδιαφέρουσα από .. θεολογική άποψη ήταν η συζήτηση τη δεκαετία τού 1950, όταν ο νεαρός David Attenborough ταξίδεψε στη περιοχή μαζί με έναν εικονολήπτη, τον Geoffrey Mulligan, για να ερευνήσει τη λα­τρεία τού John Frum. Δες στo διπλανό link την καταπληκτική ιστορία! (Ένα μικρό τμήμα της βρίσκεται στο υστερόγραφο παρακάτω!) :)

Θέλω να πιστεύω ότι εν τέλει ο άνθρωπος θα ξεφύγει από τις παιδαριώδεις ανοησίες των δήθεν "εξ' αποκαλύψεως αληθειών" και ότι θα βασίζεται κυρίως σε επιστημονικά επιχειρήματα, όπως άλλωστε ο υπέροχος Stephen !

Ο Stephen Hawking όταν μιλάει για " τζάμπα γεύμα " προφανώς εννοεί ότι το σύμπαν, αλλά και το φαινόμενο της ζωής, είναι μία ανακατανομή του τίποτα .

Το εκπληκτικό είναι ότι αυτό το συμπέρασμα βασίζεται σε 2 τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα, που ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν έχουν ακόμη διαχυθεί στην ανθρώπινη συνείδηση. Αυτά είναι:

1) Η συνολική ενέργεια του σύμπαντος είναι μηδέν (επίπεδο - Ευκλείδιο σύμπαν!) και συνεπώς δεν χρειάζεται δημιουργός για να δημιουργήσει κάτι από το "τίποτα"

και

2) Ο χρόνος δημιουργήθηκε ΜΕΤΑ το Big Bang (κατά τη στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης ήταν παγωμένος). Συνεπώς ΔΕΝ υπήρχε χρόνος ΠΡΙΝ από το Big Bang, ώστε να φιλοξενήσει κάποιο .. δημιουργό.

Είναι λοιπόν προφανές οτι εδώ ΔΕΝ μιλάμε για δεισιδαίμονες εβραίους βοσκούς στη Μέση Ανατολή την εποχή του Χαλκού, που έχουν δικαίωμα στον .. μύθο τους (Αβραάμ, Μωϋσή, Μεσσία κλπ) αλλά για τεκμηριωμένη επιστημονική γνώμη, που βασίζεται στην state-of-the-art γνώση της σύγχρονης Αστροφυσικής ..

:)


ΥΓ. Mέσα σ΄ όλα, υπάρχει και θέμα 2ας Παρουσίας του John Frum ! Οι .. πιστοί του θεωρούν ότι η ημέρα της μεγάλης επιστροφής θα είναι η 15η Φεβρουαρίου, αλλά το έτος παραμένει άγνωστο. Κάθε χρόνο στις 15 Φε­βρουαρίου, λοιπόν, οι οπαδοί του τελούν μια θρησκευτική τελετή για να τον καλωσορίσουν. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιστρέψει, αλλά δεν απογοη­τεύονται.

Ο David Attenborough ρώτησε έναν πιστό ονόματι Sam:

«Αλλά, Sam, έχουν περάσει δεκαεννέα χρόνια αφότου ο John είπε ότι θα έρθει το φορτίο. Το υποσχέθηκε ξανά και ξανά, ωστόσο το φορτίο δεν έρχεται. Δεν είναι πολύς χρόνος τα δεκαεννέα χρόνια για να περι­μένει κανείς;».

Ο Sam σήκωσε το βλέμμα από το έδαφος και με κοίταξε:

«Αν εσείς μπορείτε να περιμένετε 2.000 χρόνια για να έρθει ο Ιησούς Χριστός και δεν έρχεται, τότε εγώ μπορώ να περιμένω περισσότερο από δεκαεννέα χρόνια για τον John» .

LOL !!!!!!!!!!!

Natalia said...

δεν αμφισβητώ ότι η επιστήμη έχει τη δική της τεκμηριωμένη γνώμη για τη δημιουργια του Σύμπαντος...

Ο Hawking είναι κορυφαίος επιστήμονας αλλά και ελεύθερο πνεύμα, γι αυτό και είναι very respected από τους αλλους ειδικούς.


Όσο για τους κατοίκους του Βανουάτου, αν η λατρεία του John Frum τους κάνει ευτυχισμένους, ίσως και να αξίζει να τον περιμένουν και 20 χρόνια :)

τι λες?

negentropist said...

Ότι "τραβάει" η .. ψυχούλα του καθενός !

:)

*Φαντομάς. said...

υπέροχο το βίντεο!!
με έφερε εδώ ο αέρας της ποίησης!

negentropist said...

Kαλώς ήρθες .. φαντασματένια e-φίλη !

Νομίζω ότι εδώ ταιριάζει μία καταπληκτική φράση του Ρωμαίου φιλόσοφου Σενέκα (Lucius Annaeus Seneca, 4 πΧ – 65 μΧ)

"Κανένας άνεμος δεν είναι ευνοϊκός για όποιον δεν γνωρίζει σε ποιό λιμάνι θέλει να πάει!"

Καλό απόγευμα με .. Tony Bennett:

Mood Indigo

:)