August 1, 2014

Απρόσμενη ροή δημιουργικών χυμών

 
https://www.youtube.com/watch?v=DC1E01qb4_Y

Η ησυχία συνήθως συμβαδίζει με την ανάγκη για αυτοσυγκέντρωση, αλλά δεν βοηθάει όσο νομίζουμε την πρωτότυπη σκέψη και τις ιδέες "έξω από τα καθιερωμένα". Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα, λίγος θόρυβος προσφέρει περισσότερες πιθανότητες για να εισάγουμε τάξη στην τυχαιότητα του περιβάλλοντός μας, ώστε να ξεμπερδεύουμε με τα βαρετά, επαναλαμβανόμενα πρότυπα και να εκμεταλευτούμε την δημιουργικότητά μας!

Σε πειράματα των Ravi Mehta, Rui (Juliet) Zhu, and Amar Cheema βρέθηκε ότι η ήπια στάθμη περιβαλλοντικού θορύβου των 70 dB ― πχ ήχος πολύβοης καφετέριας ή  τηλεόρασης σε living room ― επαυξάνει την δημιουργικότητα, σε αντίθεση με την υψηλή στάθμη των 85 ― πχ ήχος μπλέντερ ή σκουπιδοφάγου ― που την βλάπτει.

Tα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας επιβεβαιώνουν αυτό που αρκετοί ελεύθεροι  επαγγελματίες και φοιτητές ήδη γνωρίζουν πολύ καλά, δηλαδή το ότι δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικό να "κλειδώνεις" τον εαυτό σου σε απομόνωση, προκειμένου να πραγματοποιήσεις ένα άλμα δημιουργικότητας. Αντίθετα, σε ένα ημιθορυβώδες περιβάλλον η πρωτοτυπία συνήθως "ρέει" μαζί με τα 1.80 € του espresso!

Η επίσκεψη στην αγαπημένη σας καφετέρια με το επαρκές εύρος ζώνης και τον ξεχωριστό καφέ (ή καμιά φορά το... τσάϊ, αν είστε "ιδιόρρυθμοι" όπως εγώ) είναι μεν εγγύηση για να τελειώσετε κάποια δημοσίευση ή project στο πλαίσιο της εργασίας σας, αλλά πλέον δεν είναι και τόσο απαραίτητη. Κι' αυτό γιατί υπάρχει ο ιστότοπος Coffitivity, που άντλησε την έμπνευσή του απο την προαναφερθείσα έρευνα και προσομοιώνει τους ήχους καφετέριας !

Αν και τίποτε δεν αντικαθιστά αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικότητα, ουδόλως "βλάπτει" μία άμεση δοκιμή, για να ενεργοποιήσετε ― έστω και ψηφιακά ― την ροή των δημιουργικών σας χυμών !

https://www.youtube.com/watch?v=zMsnnH7Tu34

YΓ. Κλικάρετε αδίστακτα εικόνες, συνδέσμους και... Coffitivity!

:)

6 comments:

~reflection~ said...

Παρεμβάλλω την αντίθεση ανάμεσα στον ήπιο θόρυβο της πόλης και στον "θόρυβο" της Φύσης...

Το ίδιο σκηνικό με μας πρωταγωνιστές το προτείνω καταμεσής του Δάσους, όπου η Δημιουργικότητα συγχρονίζεται με την Μητέρα που την Γέννησε, την Φύση!...

negentropist said...

Υπάρχει και ο "θόρυβος" των διακοπών :)))

J'ai la montre arrêtée

:)

Alex said...

Σταύρο , μερικές φορές θέλουμε να πούμε πως δεν είναι όλα όπως φαίνονται αρκεί να ξέρουμε τι ψάχνουμε , αλλά η βιασύνη δεν μας αφήνει να σκεφτούμε τι θέλουμε να πούμε !
Ωραία η σκέψη σου και σπουδαία μαζί !!
Την Καλησπέρα μου !

negentropist said...

Νά'σαι καλά, αγαπητή Αλεξία!!

Πάντως, ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα της βιασύνης είναι ότι... παίρνει πολύ χρόνο. Έτσι δεν είναι? :)))

Life is a Groove

Καλή μέρα !

Bitch said...


Hi negen, where are you these days?
In quiet Athens, or no I forgot you are not!

Great post BTW as always, very interesting!

Have a nice Friday/Saturday my friend.

negentropist said...

Hi Monika!

Χμ... Ο μεγαλύτερος φόβος μου στη ζωή είναι ότι όταν δεν αλλάζω κατεύθυνση, μπορεί να καταλήξω εκεί που σκόπευα να φτάσω :)))

1 - 2 - 1

Enjoy yourself and have a nice weekend!

:)