Η έννοια της ΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ που είναι ένας πανίσχυρος και βασικός πυλώνας της σύγχρονης φυσικής (Symmetry in physics), χρησιμοποιήθηκε απο τον Eπίκουρο πριν 23 αιώνες στο παρακάτω εκπληκτικό επιχείρημα:
" Όσοι φοβούνται τον θάνατο θα πρέπει να αναλογίζονται τον χρόνο πριν την γέννησή τους. Το παρελθοντικό άπειρο της προγεννητικής μας ανυπαρξίας είναι όπως το μελλοντικό άπειρο της μεταθανάτιας ανυπαρξίας μας. Είναι σαν να έχει τοποθετήσει η φύση ένα ΚΑΤΟΠΤΡΟ και να μας επιτρέπει να δούμε την μελλοντική μας ανυπαρξία. Συνεπώς, όπως δεν είναι κακό να θεωρούμε οτι δεν έχουμε υπάρξει για μία αιωνιότητα πριν την γέννησή μας, έτσι δεν είναι εξίσου κακό να σκεπτόμαστε ότι δεν θα υπάρχουμε για μια αιωνιότητα μετά τον θάνατό μας. "
“Ενα τίποτα είναι για μας ο θάνατος” λέει ο Επίκουρος, γιατί “όταν υπάρχουμε εμείς, ο θάνατος είναι απών, και όταν ο θάνατος είναι παρών, δεν υπάρχουμε εμείς”.
Οι τρεις "αφύσικες" Αβρααμικές μονοθεϊστικές θρησκείες που έχουν σαν βάση τον εβραϊκό μύθο δημιουργίας, έχουν περιθωριοποιήσει σε παγκόσμια κλίμακα κορυφαία επιτεύγματα της φιλοσοφικής σκέψης, όπως αυτά του Επίκουρου, που τα χαρακτηρίζει η ομορφιά και η απλότητα. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας οτι οι όμορφες και απλές θεωρίες έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι τελικά σωστές σε σύγκριση με τις άσχημες και πολύπλοκες (Paul Dirac και Murray Gell-Mann).
Συνήθως τέτοιες μέρες σκέφτομαι με θλίψη, οτι η διαχρονική χρήση βίας στην ανθρώπινη ιστορία ατυχώς αρκούσε για να διαιωνίζει και τα αφελέστερα παραμυθάκια, ακόμη και αν αυτά προσέβαλαν κατάφωρα την ανθρώπινη νοημοσύνη.
Δυστυχώς, ο δρόμος του απροκατάληπτου στοχασμού και της λογικής είναι δύσκολος...
Το παρακάτω όμορφο video του αγγλικού Channel4 αφορά την προσέγγιση του Επίκουρου στο πρακτικό ζήτημα της ευτυχίας:
2 comments:
Καλως σε βρηκαμε Φιλε.
Καλη συνεχεια με επιτυχιες, οπως παντα.
καλο ξεκινημα !
Post a Comment