July 16, 2010

Εσωστρεφείς ενωθείτε (με ... ηρεμία!)




Είμαι εσωστρεφής.

Kαι φυσικά μερικές φορές με παρεξηγούν οδυνηρά,  όπως και όλους τους ... "συναδέλφους" μου.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα εξωστρεφών στην οποία η εσωστρέφεια είναι στίγμα. Οι γονείς συνήθως ανησυχούν όταν τα παιδιά τους διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία στο δωμάτιό τους  αντί να παίζουν (ποδόσφαιρο ?) με την παρέα τους. Όσο για μένα που έπαιζα και παίζω μανιωδώς μπάσκετ, ουδέποτε με "χάλαγε" να  σουτάρω μόνος μου,  χωρίς συμπαίκτες ... αντίθετα αρκετές φορές το επεδίωκα !

Δεν είμαι ούτε ντροπαλός, ούτε κοινωνικά παράξενος ή ανεπαρκής (απ' όσο  τουλάχιστον... γνωρίζω, lol !!)  Γενικά, δεν απεχθάνομαι τους ανθρώπους, με τρεις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις: τους κάθε λογής ρασοφόρους, πολιτικούς και δικτάτορες. Πάντως είμαι φιλικός με όλους και ορισμένοι  λένε ότι γοητεύονται με την παρέα, το χιούμορ, την συνεισφορά μου στον διάλογο και τις γνώσεις μου.  Επιπλέον, έχω μιλήσει πολλές φορές σε μεγάλα ακροατήρια ... Με λίγα λόγια, όποιος με γνωρίζει νομίζει ότι είμαι ... τέρας εξωστρέφειας !

Όμως η διαφορά μεταξύ εξωστρεφών και εσωστρεφών δεν είναι ότι οι πρώτοι είναι άριστοι  στην κοινωνικοποίηση  ενώ οι τελευταίοι όχι. Κατά τη γνώμη μου το κρίσιμο σημείο είναι ότι οι εξωστρεφείς εστιάζουν προς τα έξω και απορροφούν ενέργεια απο τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, ενώ αντίθετα οι εσωστρεφείς εστιάζουν προς τα μέσα (τροπή προς τα έσω ==>  εν + τροπή  ==> εντροπία) και αποστραγγίζονται απο την ενέργεια των  αλληλεπιδράσεων ...  μέσω αντίθετης ενεργειακής ροής !

Τα παραπάνω με περιγράφουν τέλεια. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το κατανοούν.

Έχω έρθει πολλές φορές  σε δύσκολη θέση για την απέχθειά μου στα κινητά τηλέφωνα (έχω MONO ένα ... μόνιμα μέσα στ΄αυτοκίνητο και σχεδόν πάντα είναι κλειστό!) και για την επιθυμία μου να φεύγω απο τις διάφορες συγκεντρώσεις (πάρτυ, pub, συνεστιάσεις κλπ) σχεδόν αμέσως μόλις φτάνω!

Έχω την γνώμη (επειδή ίσως με συμφέρει ? ... δε νομίζω !) ότι κανένας απο τους δύο τρόπους δεν είναι απο μόνος του  ο "σωστός" τρόπος. Απλούτατα είναι διαφορετικοί τρόποι συμπεριφοράς. Εγώ πάντως διαπερνώ το τείχος της εξωστρεφικής κοινωνικής προκατάληψης, αγκαλιάζοντας την εσωστρέφειά μου, παρατηρώντας την, διασκεδάζοντας μ' αυτήν, μελετώντας σαν τον Somerset Maugham τις διαφορετικές ανθρώπινες συμπεριφορές και σχεδιάζοντας στρατηγικές ... αν και με όλα αυτά το μόνο που τελικά καταφέρνω  ίσως είναι να  διαμορφώνω ποιοτικά τον αυθορμητισμό μου, που συνήθως ξεχειλίζει ανεξέλεγκτα χωρίς απολύτως κανένα πλάνο !

Συνεπώς, εσωστρεφείς όλου του κόσμου ...  ενωθείτε και αγκαλιάστε τη φύση σας.

Ήσυχα !
















ΥΓ:  Κλικάρετε τις  2 εικόνες με ... δική σας ευθύνη !

:)

12 comments:

athina μπασιούκα said...

Συγχαρητήρια θέλω να σου πω για τις αναρτήσεις σου. Απείχα καιρό και διάβασα αρκετές μαζεμένες. Αυτή με την αστρόσκονη με έχει βάλει σε πολλές σκέψεις. Σε πολλές σου λέω όμως.
Όσο για την εσωστρέφειά σου, να την χαίρεσαι και άσε τους άλλους να λένε. Εμένα με κοιτάνε περίεργα όταν λέω ότι πήγα μια βόλτα μόνη μου. Μερικοί νομίζω ότι με λυπούνται. Τόσο περίεργο είναι να θες να είσαι εσύ και εσύ μερικές φορές;
Τους χαιρετισμούς μου.

Ρίκη Ματαλλιωτάκη said...

Το θέμα δενειναι πως το βλέπουν οι αλλοι, αλλα το οτι ο εσωστρεφής ανθρωπος κανει στη πορεία του χρόνου κακό μονο στον εαυτο του....

Anonymous said...

ο εσωστρεφής άνθρωπος είναι όπως και τ' αστέρια που λάμπουν, όχι κραυγαλέα, μα λάμπουν και μέσα τους κρύβουν την ανεπανάληπτη εκείνη λάμψη που όποιος την ανακαλύψει, θα θελήσει να μείνει για πάντα να την κοιτάζει, να μαγεύεται από αυτή, να αγγίζει τη διαφορετική προβολή του εσωτερικού φωτός! Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πραγματικά εξωστρεφής άνθρωποι, αλλά θα έλεγα άνθρωποι πιο ανασφαλείς από κάποιους άλλους! Αυτοί που αντιμετωπίζουν τους φόβους τους με την εξωτερίκευση μιας επίπλαστης διάθεσης που ορμητική βγαίνει προς τα έξω. Με τρομάζει κάτι τέτοιο. Για το μόνο άτομο που θα μπορούσα να μιλήσω (τον εαυτό μου) θα έλεγα πως κάποιες φορές είμαι εκδηλωτική μα άλλες φορές κλείνω τις πόρτες της ψυχής μου και επικοινωνώ μόνο μέσω των αντανακλάσεων του φωτός πάνω στον καθρέφτη της ψυχής.
Καλό απόγευμα

ria said...

και ένας κατά γενική ομολογία εξωστρεφής άνθρωπος μπορεί να είναι εσωστρεφής.
το να είσαι κοινωνικός έχει παρεξηγηθεί και από εκεί εκπορεύονται όλες οι παρερμηνείες.
σε καταλαβαίνω. μόνο που μου φαίνεται περίεργο που λες ότι έχεις ένα μόνο κινητό. δηλαδή πόσα θα έπρεπε να έχεις;;;
έχω δυο δουλειές, μια γεμάτη μέρα και εγώ ένα κινητό έχω. θα έπρεπε να έχουμε παραπάνω για να μη μένουμε σε ησυχία ούτε λεπτό;;;
το φυσιολογικό είναι να έχεις ένα κινητό για να σε βρίσκουν σε περίπτωση ανάγκης. όχι για να σου στερούν την ηρεμία και τη χαλάρωσή σου!

καλημέρα και καλές βουτιές!!

Natalia said...

nice to meet you... you sound OK :)

η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε ποτέ να ορίσουμε ακριβώς τι είναι εσωστρέφεια και τι εξωστρέφεια, γιατί σύμφωνα με την ολιστική προσέγγιση μπαίνουν και διάφοροι παράγοντες σχέσεων και εξαρτήσεων ανάμεσα, που επηρεάζουν τους ορισμούς, ε κύριε καθηγητά? :)

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ said...

Πες μου σε παρακαλώ, εσύ ίδιος "αυτοχαρακτηρίζεσαι" εσωστρεφής ή μεταφέρεις την γνώμη που έχουν οι άλλοι για σένα;
Βέβαια την επιστημονική σου εξήγηση περί εντροπίας δεν είμαι καθόλου κατάλληλος να αμφισβητήσω, και ελπίζω ότι δεν περιμένεις σχόλια ειδικών επί του θέματος μόνον.
Ομολογώ όμως ότι δεν ξέρω αν ο εσωστρεφής είναι εκείνος που δεν εξωτερικεύει τα αισθήματα του με τρόπο αναγνωρίσιμο σε τρίτους ή αν είναι εκείνος έχει μια έμφυτη τάση να μην απασχολεί τους άλλους με τα δικά του προβλήματα ή σκέψεις.
Λες ότι οι Έλληνες είναι εξωστρεφείς. Είναι όμως; Εννοώ είναι "γνήσιοι" εξωστρεφείς ή απλώς θορυβώδεις;
Και επίτρεψέ μου να ρωτήσω: Αυτή σου η ανάρτηση είναι εκδήλωση εσωστρέφειας;
Τι είναι εκείνο που σε ώθησε να προβείς σε αυτήν;
Καλή και εξωστρεφέστατη μέρα

Ra Ma said...

Αν μου επιτρέπετε, θα συμπλεύσω με τις απόψεις της Natalia ...ε κύριε καθηγητά :)))


Καλό απόγευμα!!!

negentropist said...

"Μα τι μας μέλει, καλέ μου Κρίτωνα, για τη γνώμη των πολλών;"

(Σωκράτης, στον Κρίτωνα του Πλάτωνα)

Xριστόφορε,

ας το επαναλάβω πιό ρητά, με διαφορετικά ... λόγια, έστω κι' αν είναι βαρετό !

Είμαι εσωστρεφής. Όμως, η εσωστρέφειά μου εδράζεται επάνω σε υπόστρωμα αμφιστρέφειας, ενώ οι περισότεροι έχουν την εντύπωση ότι είμαι εξωστρεφής.

Αν προσέξεις καλύτερα, ΔΕΝ έδωσα απολύτως καμμία δική μου επιστημονική εξήγηση του όρου "εντροπία", αλλά παρέθεσα μόνο μία στοιχειώδη ετυμολογική ανάλυση. Αν θέλεις λοιπόν ένα απλό ορισμό (για ... φιλόλογους, ας πούμε !), θα σου έλεγα πρόχειρα, ότι η εντροπία είναι ένα μέτρο της αταξίας και παράλληλα ένα αξιόπιστο βέλος που δείχνει την κατεύθυνση του χρόνου !

Στο 2ο link μπορείς να δεις πώς ορίζονται επακριβώς οι όροι εσωστρέφεια, εξωστρέφεια και αμφιστρέφεια. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν είναι παρά ατελή κουτάκια (μοντέλα) που εξυπηρετούν την δική μας ανάγκη για συνεννόηση και ταξινόμηση της γνώσης.

Τι με ώθησε να κάνω αυτή την ανάρτηση?

Απλά, η αφορμή ήταν ένα διασκεδαστικό σκηνικό στην Πολεοδομία, όπου μία μεσήλιξ μηχανικός, που ζήτησε τον αριθμό του κινητού μου (προφανώς γιά δουλειά !), βγήκε "έξω απ' τα ρούχα" της (κατά δήλωσή της) όταν της είπα ότι για λόγους αρχής δεν χρησιμοποιώ κινητό τηλέφωνο στην εργασία μου, κι' ότι το έχω μόνιμα μέσα στο αυτοκίνητό μου ! (ομολογώ βέβαια ότι ήθελα να την εκνευρίσω, τα συνηθίζω κάτι τέτοια παιχνίδια ... lol !!) Ο διασκεδαστικός διάλογος έληξε με εκείνη να αναρωτιέται: "Μα αυτό είναι ανεπίτρεπτη εκδήλωση εσωστρέφειας!". Bέβαια όταν την ρώτησα να μου πει τι νομίζει ότι είναι η "εσωστρέφεια", με έκπληξή μου διαπίστωσα ότι δεν είχε ιδέα για τι πράγμα μιλούσε ... και τελικά πήρα την "εκδίκησή" μου, εξηγώντας της, ότι ακόμα και η εσωστρεφική συμπεριφορά είναι θέμα προσωπικής επιλογής και προτίμησης ! Με αφορμή λοιπόν αυτό το surreal περιστατικό, που συνέβη κάμποσες βδομάδες πριν, έγραψα την παρούσα ανάρτηση.

Τέλος, ναι ... η ανάρτησή μου είναι υπέρτατη εκδήλωση εσωστρέφειας, στα πλαίσια του συγκεκριμένου τρόπου συμπεριφοράς που έχω επιλέξει ! Είναι νομίζω σαφές το γιατί ... Όσο για την ευχή σου για "εξωστρεφέστατη μέρα", χωρίς να θέλω να φανώ αγενής, θα σου πώ απερίφραστα ότι ... δεν με συναρπάζει καθόλου !

Σε χαιρετώ με κάτι όμορφο ! (Τώρα, αν είναι και εξωστρεφή τα διάφορα "καμπυλόσπαρτα" σκηνικά που απεικονίζει ... θα σε γελάσω !)


Antonio Carlos Jobim - Brazil

ΥΓ. Για το αν οι Έλληνες είμαστε "γνήσιοι" εξωστρεφείς ή απλώς θορυβώδεις ... έχω ήδη πεί τη γνώμη μου. Αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό.

Το ανησυχητικό είναι ότι λόγω χαμηλής "κατά κεφαλή καλλιέργειας", εμφανίζουμε σε μεγάλη συχνότητα ορισμένα καθόλου κολακευτικά χαρακτηριστικά, σαν κι' αυτά που σαφέστατα υπαινίσεται το παρακάτω άσμα, που βασίζεται σε στίχους του Georges Brassens:

Οι Μαλάκες

:)

negentropist said...

lol !!!!! wtf !!

Marc, συνενοημένοι είσαστε ?

Καλό σου απόγευμα ... πρίγκηπα των Ερτζιανών !

Martha Wainwright - Stormy Weather

:)

dizzy_senses_bright_minds said...

Με καλύπτεις

Penny said...

νεγκ
μελετώντας εμένα και τους άλλους, έχω καταλάβει πως ό,τι και να κάνεις αυτός που θέλει να παρεξηγήσει, θα παρεξηγήσει, κι αυτός που θέλει να..εξηγήσει, θα εξηγήσει. Το ίδιο ισχύει και με μένα:διαφορετικοί άνθρωποι κάνουν ή λένε τα ίδια πράγματα και ο ένας μου τη δίνει και με τον άλλο γινόμαστε φίλοι! Πώς και γιατί διάολο γίνεται; Σίγουρα υπάρχουν πιο..αφανείς λόγοι και το ψάχνω..

Πάντως αυτό με έχει αλλάξει σε πολλά. Αποδέχτηκα οτι δεν γίνεται να ταιριάζω με όλους και δεν χάνω χρόνο με ανθρώπους που δεν τα καταφέρνουμε ούτε στα βασικά. Επίσης είμαι πολύ πιο επιεικής με τους ανθρώπους που δεν μου "πάνε" ή δεν τους "πάω". Απλά πάω παρακάτω, παραπέρα.Είμαστε πεπερασμένοι και ο χρόνος που έχεις να συναντήσεις ανθρώπους και να ζήσεις μαζί τους πράγματα μικρός, δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Είναι και το άλλο που λέει να μην προσπαθείς να μάθεις το γουρούνι να τραγουδά, γιατι χάνεις τον χρόνο σου και ενοχλείς και το γουρούνι..
;)

negentropist said...

dizzy,

χαίρομαι γι' αυτό :)

Krall, Costello, Nelson - Crazy

Kαλώς ήρθες! Καλή σου μέρα !!

:)