January 29, 2011

Η Εποχή της Λογικής




Έχω την προφανή γνώμη ότι πεποιθήσεις χιλιάδων ετών, που είναι βασισμένες στον φόβο και στην άγνοια, είναι απίθανο να ενδώσουν εύκολα ή ακαριαία. Φυσικά, υπάρχουν πανίσχυρα αντίδοτα που είναι διαθέσιμα σε όλους και δεν είναι άλλα απο τον ελεύθερο στοχασμό, την λογική και την επιστημονική γνώση. 

Σε όλες τις εποχές υπήρχαν ξεχωριστοί άνθρωποι. Ένας από αυτούς ήταν ο Thomas Paine.  Το μνημειώδες έργο του  "Η Εποχή της Λογικής", εκδόθηκε σε 3 μέρη, τα έτη 1794, 1795, and 1807.

Περίπου πριν απο 2 αιώνες και σε 200 μόλις σελίδες ενός ακονισμένου βιβλίου, ο  Paine ξεδίπλωσε την απάτη του ιουδαϊκού και χριστιανικού ιερατείου κατά του απλού, αδαούς κόσμου. Μια απάτη που εδράζεται σε ένα αιμοσταγές βιβλίο γεμάτο ψέματα, μίση, φόβο, μισαλοδοξία και καταστροφές. 25 αιώνες τώρα αυτό το "ιερό" βιβλίο έχει βυθίσει την ανθρωπότητα στο μίσος και στο αίμα, και ο Paine δεν το άφησε να περάσει απαρατήρητο.

"Είναι αδύνατο να υπολογίσουμε τον ηθικό ξεπεσμό, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, που έχει επιφέρει το πνευματικό ψεύδος στην κοινωνία μας. Όταν ο άνθρωπος έχει διαφθείρει και εκπορνεύσει τόσο πολύ την αγνότητα του μυαλού του με το να συμμερίζεται δοξασίες που δεν πιστεύει, τότε έχει προετοιμάσει τον εαυτό του για κάθε δυνατό έγκλημα",  είπε ο Paine προσπαθώντας να εμφυσήσει την στοιχειώδη λογική στα μυαλά των .. φοβισμένων πολλών.

"Η πιο βδελυρή κακία, η πιο φριχτή κακομεταχείριση και η μεγαλύτερη εξαθλίωση που έχουν επέλθει στην ανθρωπότητα, έχουν τις ρίζες τους σε αυτό το πράμα που λέγεται αποκάλυψη ή εξ' αποκαλύψεως θρησκεία. Είναι η πιο επαίσχυντη δοξασία κατά του θείου, η πιο ολέθρια καταστροφή κατά του ήθους, και κατά της ειρήνης και της ευτυχίας, που έχει ποτέ διαδοθεί από τότε που άρχισε να υπάρχει ο άνθρωπος. Είναι καλύτερο, πολύ καλύτερο, να παραδεχτούμε, αν είναι ποτέ δυνατόν, ότι χίλιοι δαίμονες περιφέρονται μαζικώς, και να κηρύσσουμε δημοσίως το δόγμα των δαιμόνων, αν υποθέσουμε ότι υπάρχουνε, παρά να επιτρέψουμε σε απατεώνες και κακούργους όπως ο Μωυσής, ο Ιησούς, ο Σαμουήλ και οι προφήτες της Βίβλου, να μας πούνε ότι κατέχουνε το λόγο του θεού και να πάρουνε τα εύσημά μας", καταλήγει.

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα ! Μπορείτε να το διαβάσετε online στο 3o link ..
















ΥΓ:  Τα 4 link και οι 2 εικόνες ίσως κρύβουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες

:)



9 comments:

Roadartist said...

Eνδιαφέρον, ευχαριστούμε!

Alex said...

καλημέρα Σταύρο,
απο τον προλογό σου διαπιστώνω πως πρόκειται για μια αλήθεια η διαφάνεια της οποίας ακόμη αναζητείται...
η σχέση της θρησκείας με την κοινωνία είναι μια σχέση καταδικασμένη απο τα γεννοφάσκια της χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει ελπίδα να γίνει όπως πρέπει...σα να λέμε η πολιτική θα πάψει να ταυτίζεται με το ψεύδος και την υποκρισία...
μεγάλο θέμα Σταύρο ..άλυτο και ακατανόητο !
καλή συνέχεια της ξεκουρασής σου !

Natalia said...

δεν είναι απόλυτο ότι όλες οι πεποιθήσεις, μεταξύ αυτών και κάποιες θρησκευτικές, βασίζονται πάντα στο φόβο και στην άγνοια...

η μελέτη και η έρευνα είναι ελεύθερες στην κοινωνία μας, δεν είναι? :)

θα την διαβάσουμε πάντως την εποχή της λογικής...

γεια

Alex said...

δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια και άρα ναι , η κατοχή της (μη αντικειμενικής και άρα σχετικής) αλήθειας είναι πιο σημαντική :)

μάλλον συμφωνούμε άρα!!

(το link της αναρτησής σου το έχω σώσει !)

Anonymous said...

θα παραθέσω ένα απόσπασμα από την Ασκητική του Καζαντζάκη που ξαναδιαβάζω ύστερα από πολύ καιρό..

Η στερνή, η πιο ιερή μορφή της θεωρίας είναι η πράξη.
Όχι να βλέπεις πώς πηδάει η σπίθα από τη μια γενεά στην άλλη, παρά να πηδάς, να καίγεσαι μαζί της.
Η πράξη είναι η πλατύτερη θύρα της λύτρωσης. Αυτή μονάχα μπορεί να δώσει απόκριση στα ρωτήματα της καρδιάς. Μες στις πολύγυρες περιπλοκές του νου, αυτή βρίσκει το συντομώτερο δρόμο. Όχι βρίσκει. Δημιουργάει δρόμο, κόβοντας δεξά ζερβά την αντίσταση της λογικής και της ύλης.

και να προσθέσω...

πως η βύθιση στο σκοτάδι της δεδομένης ύπαρξης και πίστης των δοξασιών στις οποίες αναφέρεσαι μόνο κι άλλο σκοτάδι μπορεί να φέρει στον άνθρωπο. Όμως και η λογική από την άλλη δεν είναι η πανάκεια ούτε το ενδεδειγμένο αντίδοτο γιατί κι αυτή εύκολα κατακρημνίζεται, μπροστά στη δύναμη και την αγωνιστικότητα της καρδιάς..

καλό βράδυ

Anonymous said...

Αδερφε εμενα η απορια μου ειναι
γιατι δεν εχουν καταρευσει ακομα αυτες οι μαλακειεςς
????????????????????????????????

Μπορεις να μου πεις τον λογο ....

Πολυ καλη η αναρτηση

Βαλε και εναν συνδεσμο για το ριμαδοfacebook

ειναι κουραστικο να κανεις αντιγραφη ...

Αλλα αξιζει τον κοπο .

Καλο βραδυ να εχεις ..............

to alataki said...

"Ερευντάτε τας Γραφάς" λοιπόν...
(με τη γενική έννοια)
Κάπου υπάρχει η απόλυτη αλήθεια, αλλά αναρωτιέμαι αν η ανθρωπότητα θα έχει ποτέ πρόσβαση σ' αυτή, πριν αυτοκαταστραφεί...

to alataki said...

Ο χαρακτηρισμός "απόλυτη" αλήθεια ίσως είναι πλεονασμός, αλλά αν όπως λένε μία είναι η αλλήθεια, δεν θα υπήρχαν διαφορετικές δοξασίες.
Δες μόνο στο θέμα που θίγεις, ο καθένας πιστεύει στη δική του αλήθεια και όλες οι πλευρές διατείνονται πως το δικό τους πιστεύω είναι η αλήθεια.
Δεν είναι κατάλληλος ο χώρος για παρόμοιες συζητήσεις, απλά εξηγώ την έννοια του "απόλυτη αλήθεια".
Καλό Σ/Κ

negentropist said...

ok Ιωάννα :)))

Spandau Ballet - True

Kαλό ξημέρωμα !!

:)