June 2, 2013

Φως και σκοτάδι

 

Προτιμότερο ν' ανάβεις ένα πυρσό, παρά να "καταριέσαι" το σκοτάδι!

Στις αρχές του περασμένου αιώνα μία επιφανής Αμερικάνικη θρησκεία προέβλεπε με σιγουριά ότι το τέλος του κόσμου θα συνέβαινε το έτος 1914. Ίσως, οι φανατικοί "πιστοί" του συγκεκριμένου χριστιανικού παρακλαδιού — που έχει αρκετούς οπαδούς και στην Ελλάδα — να μην ανησυχούσαν για την αδιάγνωστη υπέρτασή τους, ή για την κακοσυντηρημένη γέφυρα που διέσχιζαν κάθε πρωϊ πηγαίνοντας στη δουλειά τους. Πάντως ανησυχούσαν  για το τέλος του κόσμου το 1914, αλλά και για την επικείμενη κρίση της ιδιότροπης, θολής υπερκόσμιας οντότητας, η οποία κατέγραφε νυχθημερόν όλες τις πράξεις τους, ακόμα κι' αν την δόξαζαν  δουλοπρεπώς και χωρίς σταματημό! Ένα πράμα δηλαδή σαν .. Βόρεια Κορέα !

Εξ' όσων γνωρίζω, το 1914 ήρθε και παρήλθε χωρίς να επέλθει το τέλος του μάταιου κόσμου μας ! Με δεδομένη αυτή τη παταγώδη προβλεπτική αστοχία ίσως θα μπορούσαμε να περιμένουμε τις δύο παρακάτω  απαντήσεις από την εν λόγω θεϊστική οργάνωση:

1) "Ωχ .. είπαμε 1914 ? Μας συγχωρείτε πολύ, κάναμε ένα μικρό λάθος στους υπολογισμούς μας. Ενοούσαμε το 3014 ! Ελπίζουμε να μη σας προκαλέσαμε κάποια αξιοσημείωτη ταλαιπωρία ή ... όχληση."

2) "Το τέλος του κόσμου θα ερχόταν, αλλά προσευχηθήκαμε τόσο έντονα, διαμεσολαβώντας έτσι στο θεό, που λυπήθηκε τελικά τον πλανήτη με τους αμαρτωλούς δούλους του."

Όμως δεν είπαν ούτε  το ένα ούτε το άλλο, αλλά έκαναν κάτι πιό .. ιδιοφυές. Ανακοίνωσαν ότι το τέλος του κόσμου είχε ήδη συμβεί, αλλά δυστυχώς δεν ήμασταν σε κατάσταση σοβαρής επιφυλακής για να το αντιληφθούμε !

Μετά την προαναφερθείσα προκληκτική υπεκφυγή που υποτιμάει κατάφωρα την ανθρώπινη νοημοσύνη,  είναι απορίας άξιο πως αυτό το μαγαζί έχει ακόμα οπαδούς. Όμως είναι πασίγνωστο ότι οι θρησκείες είναι ανθεκτικές, επειδή με την βοήθεια του φόβου βασίζονται στη χυδαία πλύση εγκεφάλου ανυπεράσπιστων μικρών παιδιών. Επιπλέον, συνήθως αποφεύγουν τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις και όποτε είναι βολικό ξανασχεδιάζουν τα αφελή δόγματά τους, ιδιαίτερα μετά από χονδροειδείς διαψεύσεις όπως η παραπάνω.

Για μένα είναι προφανή τα διαχρονικά λόγια του περίφημου νομπελίστα φυσικού Paul Dirac:

"Αν είμαστε έντιμοι — και ως επιστήμονες έχουμε καθήκον να είμαστε έντιμοι — δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι κάθε θρησκεία είναι ένας σωρός ψευδών προτάσεων, χωρίς ουσιαστικά ερείσματα.   Η ιδέα του θεού είναι προϊόν της ανθρώπινης φαντασίας ... Δεν αναγνωρίζω κανένα θρησκευτικό μύθο, τουλάχιστον επειδή ο κάθε ένας απ' αυτούς  έρχεται σε αντίθεση με  τους υπόλοιπους ... "


ΥΓ1. Η ιδέα γι' αυτή την ανάρτηση αναδύθηκε από το υπέροχο βιβλίο Broca's Brain: Reflections on the Romance of Science του αστροφυσικού Carl Sagan, που ξαναδιάβασα πρόσφατα και για πολλοστή φορά.

ΥΓ2. Oι 2 εικόνες είναι του Sarolta Ban. Κλικάρετέ τις ... άφοβα !

:)No comments: